20 Nisan 2024 Cumartesi

Fare Kök Hücresinden İlk Yapay Embriyo

İngiltereli uzmanlar, farelerden alınan kök hücreler ile dünyanın ilk yapay embriyosunu elde etmeyi başardılar.

Cambridge Üniversitesi uzmanlarından oluşan ekip, iki tip kök hücre ve Skafold adı verilen üç boyutlu yapı iskelesini hücre ve doku oluşumunu desteklemek için çatı vazifesi gören biyolojik materyal kullanarak, doğal bir fare embriyosuna çok benzeyen bir yapı oluşturdular.

Uzmanlar elde ettikleri sonuçların kısırlığın tedavi yöntemlerine olan güvenilirliğini artıracağını umuyor ve söz konusu buluşun embriyoların erken dönemlerindeki gelişimine dair yararlı ipuçlarının bulunmasına vesile olacaklarını düşünüyorlar.

Bir memelinin yumurtası döllenince, bölünüp embriyonik kök hücreleri, bir başka deyişle vücudun “ana hücrelerini” oluşturuyor. Bu embriyonik kök hücreler, embriyonun bir tarafına doğru toplanıp, Blastosist adlı temel embriyonik yapıyı oluşturuyor.

Cambridge Üniversitesi’ndeki araştırma ekibi, yapay embriyoları, embriyonik kök hücre ve plasentayı oluşturan ekstra embriyonik trofoblast kök hücreyi kullanarak oluşturdu. Ancak araştırmacılar, bunun için üçüncü tür bir kök hücre gerekeceğinden yapay embriyonun büyük ihtimalle sağlıklı bir fetüse dönüşmeyeceğini belirttiler.

Ekip lideri Profesör Magdalena Götz Zenritska, ‘’Farklı iki kök hücre arasındaki etkileşimin embriyonun oluşumunda çok önemli bir rol oynadığına ikna olduk. Yaptığımız çalışmalar günümüz bilimi için çok önemli bir yere sahip çünkü araştırmalarımız kök hücrelerinin sürekli olarak birbirlerinin gelişimini sağlayan bir etkileşim halinde olduklarını ortaya çıkardı’’ açıklamasında bulundu.

İngiltere kanunları, 14 günden büyük  insan embriyoları üzerinde çalışmayı yasaklıyor. Ancak aynı ekip 14 gün yasal süre içerisinde laboratuvar koşullarında yapay blastosist hücrelerinin büyümesini sağladılar. Daha sonra bunu farelerin sentetik embriyolarında denediler ve yine olumlu sonuçlar aldılar, şimdi ise yasal olan 14 günlük süre içerisinde aynı işlemi yapay insan embriyosu oluşturmak için deneyeceklerini açıkladılar.

CNL News’ün haberine göre, Profesör Magdalena Götz Zenritska, ‘’Bizler asıl araştırmanın daha ilk aşamalarındayız. Fakat ilerde eğer iki farklı yapay kök hücrenin, gerçekte olan etkileşim hızlarına ulaştırabilirsek embriyonun gelişimini sağlayan asıl 3.tip kök hücrenin de yapısını çözebilir böylece yapay embriyoların daha uzun ömürlü olmasını sağlayabiliriz’’ diye konuştuğu yazıldı. (Olga Daşcinscaia)

Episkopos Kayyal, İskenderun’da Kadının Hristiyanlıktaki Rolünü Anlattı

Paskalya Oruç Döneminde, Mersin ve Hatay bölgelerinde yapılacak Patrikhane Programları kapsamında, Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patriği...

Nepal’de Dört Hristiyan Yargılanıyor

Nepal'in doğusundaki Madhesh eyaletinde dört Hristiyan, halkı din değiştirmeye zorladığı iddiasıyla yargılanıyor. İnanlılar, 10 Mart'ta Kolhabi kasabasında Hristiyan...

Hong Kong Katolik Kilisesi Tedirgin

Çin Halk Cumhuriyeti'nde kabul edilen yeni güvenlik yasası nedeniyle Hong Kong'taki Katolikler arasında endişe hakim. Milli Güvenlik...

Irak’ta Çay Evi Umut Veriyor

IŞİD 2014 yılında Irak'ın Ninova Eyaleti'nde bulunan Karakuş'u işgal etmeden önce Najeeb adlı Hristiyan, çay evi işletiyordu....

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi