25 Nisan 2024 Perşembe

Feriköy Surp Vartanants Kilisesi’nde Sevgi Sofrası

Feriköy Surp Vartanants Ermeni Apostolik Kilisesi’nin geleneksel yıllık Sevgi Sofrası (Madağ) 07 Kasım Pazar günü kutlandı. Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II’nin riyaset ettiği Kutsal Sunu Ayini (Surp Badarak) Peder Şirvan Mürzyan eli ile sunuldu.

Kilise diyakos ve okuyucuları Rab’bin sofrasına hizmet ettiler. İlahileri, şefleri Adruşan Hallacyan yönetiminde Vartanants Korosu üyeleri seslendirdi.

Rahip Hovagim Serovpyan’ın yanı sıra Şişli Belediye Başkanı Muammer Keskin, Beşiktaş Belediye Başkan Yardımcısı Ali Rıza Yılmaz, Şişli Belediye Meclis üyeleri Vasken Barın, Selina Doğan, Akparti MKYK üyesi Dr. Sevan Sıvacıoğlu, Akparti İl Başkan Yardımcısı Fahri Şahin, Akparti Şişli İlçe Başkanı Mimar Gökhan Yüksel, İBB İnanç Masasından Vedat Kara, bazı kilise vakfı başkanları, yöneticileri, Feriköy Kilisesi Vakfı Başkanı Murat Öğer, yöneticiler ve kalabalık inanlılar da hazır bulundular.

Kutsal Sunu Ayininin ardından Patrik Kadasetli Sahak II, Ermenice ve Türkçe vaazlar verdi.

Türkçe vaazından bazı başlıklar şöyle;

”Sevgili kardeşlerim, din dediğiniz zaman aklınıza ruh gelir. Pek kimse bilmez o ruhun ne olduğunu, ama din adamları dan konuşurken biz, Ruhaniler deriz. Ruhum sıkıldı deriz. Ruhsuz deriz birisine. Ama ne dediğimiz açık seçik değildir. Çünkü bir hayat denilen bir şey var, bir de ruh denilen bir şey var.

İşte o farklılığı sağlayan şey ruh dur. İnsanın özüdür. Ne olduğunu anlamadığımız ama gülü karanfilden ayıran şeydir. Bizim varlığımızdır. Bizi biz yapandır. Bize kimlik verendir. İçimizde, içinde vicdanı barındırandır. Akıldan daha derin ve akıldan daha yüksektir.

Ruh, o zaman bizi oluşturan her şeyi birleştiren bilinçli güçtür. Şekil veren, biçim veren, kimlik veren o enerjidir. Bir araya toplar. Ruh birleştirici güçtür. Bu sadece bireyler için değil toplumlar için de böyledir. Her toplumun ruhu vardır. Her ailenin bir ruhu vardır.

Ve bunları birleştirecek ruh önemli. O ruh Kilisemizin ruhudur. O ruh bizi çağlar boyunca bir arada tutmuş, birleştirmiş olan ruhtur. Ve biz o ruhu bireyler olarak yaşarız, sonra onu yaşatırız ve yaşattığımız müddetçe biz de bir halk olarak tarihteki yolculuğumuza devam ederiz.

Ve Tanrı diyor ki, işte diyor benim halkım diyor ki biz bittik, öldük, tükendik. Onlara de ki imkansız hiç bir şey yok, siz ölmüş kemikler de olsanız Ben sizi diriltirim. İman böyle bir şey, ruh böyle bir şey ama yeter ki kemik kalsın. Bir şey kalsın. Diriltecek bir şey kalsın. Onun için kaybetmek çok kolaydır ama elinde tutmak ve kazanmak çok zordur onu tekrar. O zaman elimizdeyken biz, kiliselerimizi, okullarımızı ayakta tutacağız, canlandıracağız. Ölmüş gibi gözüken yerlere ruhu çağıracağız. Bizi biz yapan ruhu. Bizi Ermeni Hristiyan yapan ruhu çağıracağız. Ve O, dağılmakta olan parçalarımızı, üyelerimizi bir araya getirecek ve biz tarihteki yolculuğumuza devam edeceğiz. Sevgili kardeşlerim ruhunuza dikkat edin.

Kutsal Kitap der ki her şeyden önce kalbini koru çünkü hayatın kaynakları oradadır. Lütfen ruhunuza kötüyü almayın. Kötü haberleri, karamsarlıkları, tedbirlerinizi alın ama kötü olanı içinizde tutmak zorunda değilsiniz. Onu büyütmek zorunda değilsiniz içinizde. İyi, güçlü, sevimli olanı düşünün. O zaman içinizde ruhunuzdan bir enerji salınacak. Olumlu enerji salınacak. Onun için ruhunuza hakim olun. Ruhunuzu güçlendirin. O ruh dua ile güçlenir. Çünkü bizi sarsan bu günlerde dayanağa ihtiyacımız var ve o dayanak imanımız olacaktır. Ruhumuzu imanımızla güçlendirelim, temellendirelim. Öyle ki hayatın dalgalarına karşı o zaman kayığımız hiç batmayacak biz ayakta kalacağız.

Onun için yaşınız ne olursa olsun hayattan vaz geçmeyin. Kendinizden vazgeçmeyin. Salıvermeyin kendinizi. Dizginleri ele alın. Sağlığınızla ilgilenin. Daha uzun yaşamak isteyin. Çünkü Kutsal Kitap’ta bir insanın bereketlenmesinin ölçütleri vardır onlardan bir tanesi de uzun ömür. İçinize uzun ömürlü bir şey alın ki ömrünüz uzasın. İçinize Tanrı’yı alın. Ebedi Tanrı’yı alın. İçinize Tanrı’nın sözlerini alın. Azizleri alın. İçinize iyi insanların sözlerini ve örneklerini alın. Ve o zaman dirileceksiniz.

Hepinize kalp sağlığı temenni ediyorum. Ruhunuz Tanrı’nın ruhuyla buluşsun ve o ebedi kaynaklardan beslensin. Amin.

Vaazların ardından Tüm Dünya Ermenileri Katolikosu Karekin II’nin tahta çıkışı yıl dönümü dolayısı ile özel dua okundu.

Ardından Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, Feriköy Surp Vartanants Kilisesi’nin Sevgi Sofrası’nı (Madağ) kutsadı. Sonrasında tüm Rab’de uyuyanlar için Ayin-i Ruhani (Hokehankisd) duaları okundu.

Tören Patrik Hazretlerinin kutsaması ve hep birlikte söylenen Rab’bin duası ile son buldu. Törenin ardından salgın şartları dolayısı ile sınırlı sayıda katılımla “Sevgi Sofrası” (Madağ) yemeği gerçekleşti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 24 Nisan Vesilesiyle Yayınladığı Mesaj

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkiye Ermenileri Patrikliği ve Ermeni toplumuna gönderdiği 24 Nisan taziye mesajı, bugün İstanbul Kuzguncuk Surp...

Türkiye Ermenileri Patrik Sahak II’nin 24 Nisan Anması Mesajı

Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, 24 Nisan anması için bir mesaj yayınladı. Bugün 24 Nisan. Bu...

Hindistan’da Şifa için Dua Edilmesi Yasaklandı

Hindistan'ın Assam eyaletinde hastaların şifa bulması için dua edilmesi yasaklandı. Karar, Hristiyanlar tarafından endişeyle karşılandı. 2024 tarihli yasa...

Ermeni Kiliselerinde Kırmızı Pazar Haftası

Ermeni Kiliselerinde "Garmir Giragi" (Kırmızı Pazar) haftası kutlandı. Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, Samatya Surp Kevork...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi