19 Nisan 2024 Cuma

Feriköy Surp Vartanants Kilisesi’nde ve Kınalıada’da Pazar Ayinleri

Türkiye Ermenileri Patrikliği Facebook sayfasından Surp Badarak (Kutsal Sunu Ayini) sunularının canlı yayınına 19 Eylül Pazar günü Feriköy Surp Vartanants Kilisesi’ndeki Surp Badarak ayini ile devam edildi. Kınalıada Surp Krikor Lusavoriç Kilisesi’nde de aynı gün, Türkiye Ermenileri Patrikliği Adalar din görevlisi Rahip Harutyun Damadyan, Surp Badarak’ı gerçekleştirdi.

Feriköy Surp Vartanants Kilisesi’nde Peder Şirvan Mürzyan eli ile sunulan Surp Badarak’a Türkiye Ermenileri Patrikliği Ruhani Kurul Başkanı Başrahip Tatul Anuşyan riyaset etti.

Kilisenin diyakos ve okuyucuları Rab’bin sofrasına hizmet ettiler. İlahileri Vartanants Korosu üyeleri, şefleri Adruşan Hallacyan yönetiminde seslendirdi.

Başrahip Tatul Anuşyan günün İncil okuma parçası üzerine Ermenice ve Türkçe vaaz verdi.

Türkçe vaazdan bazı başlıklar şöyle;

“Bundan sonra iki değil tek beden olacaklar” Rab İsa Mesih, bugün işittiğimi Kutsal sözlerle bize bir gerçeği anımsatıyor. Tek beden olmak…

Bize bir gerçeği anlatmak istiyor İsa Mesih. Aile kurmanın ne kadar önem taşıdığını anlatmak istiyor. Aile kurma kavramı ne kadar kaldı günümüzde. Evliliğin, birlikteliğin önemi nedir? Biz bunları sorgulamıyoruz, iki kişi birbirini beğeniyor, bu beğeni üstüne bir yuva kuruyor, 3 ay sonra da şiddetli geçimsizlik, beğenmedik biz birbirimizi deyip, önünüze bir mahkeme kararı getirip yeni biriyle evlenmek istiyorlar. Kilise hukukunda yok böyle bir şey. Tek bedeni siz bölmeye çalışıyorsunuz. İman yaşantımız da böyle. İyi bir temel attığımız aile iman yaşantımızda bize yol gösterecek. Ailenin yaşamından iman yaşamına, iman ailesine yani kiliseye doğru adım atmak var.

İsa sevgi. Tanrı sevgi ise, İsa sevgi. Biz İsa’yı ne kadar seviyoruz? Herkeste, Vaftizde aldığımız o Kutsal Ruh olduğuna inanıyoruz ve o Kutsal Ruh’un çalıştığına inanıyoruz. Peki madem herkeste İsa’dan bir parça var, biz niye bir birimizi sevmiyoruz? Çünkü İsa’nın tamamen bizde bulunmasına tahammül edemiyoruz, yapmak istediklerimize engel olduğu için. Kendi iradesini önümüze koyduğu için. Halbuki İsa; “Baba Senin iraden olsun” demişti. Biz Tanrı’ya “Senin iraden olsun” demeyi bilmiyoruz. “Benim iradem olsun Sen de buna izin ver, eğer Tanrı isen izin vereceksin” diyoruz. Aile hayatında da bugün yaptığımız bu. “Beni dünyaya getirdiysen bakmakla yükümlüsün” diyoruz anamıza babamıza…

Her gün, her sabah uyandığımızda Kutsal Kitap’ı okumamız gerekir; ne diyor Tanrı bu gün bize…

Herkes kendi İmanını sorgulamak zorunda, benden başlayarak. Zorluklarla mücadeleyi İsa bize kendisi öğretiyor; ” dar kapıdan girin” diyor “korkmayın çünkü hayatınız boyunca, son nefesinize kadar ben sizinle beraber olacağım.”

Bugün Kilise bize bir farkındalık yaratmak istiyor diyor ki; “bir birinizi sevin”. Haç demek sevgi demek. Fedakarlıkta bulunun bir birinize. Fedakarlık demek insanlarım bir birine para dağıtması demek değildir. Parası olan parasını verecek, parası olmayan, Tanrı’nın kendine verdiği ne varsa ondan pay çıkartacak ihtiyacı olana. Budur önemli olan. Bunu yaparken içindeki sevgi ile yapacak.

Gelin bugün bu duygularla, sevgiyle, fedakarlık ruhu ile bir birimiz için dua edelim. Dünya üzerindeki insanların kalplerinin yumuşaması, bütün imanlıların huzura kavuşması, bütün hastaların şifa bulması için dua edelim. Amin.”

Vaazın ardından Kominyon (kutsal ekmek) dağıtımına geçildi. Sonrasında tüm Rab’de uyuyanlar için Hokehankisd duaları okundu.

Tören, Peder Şirvan Mürzyan’ın takdisi ile sona erdi.

Kınalıada Surp Krikor Lusavoriç Kilisesi’nde de 19 Eylül Pazar günü, Türkiye Ermenileri Patrikliği Adalar din görevlisi Rahip Harutyun Damadyan, Surp Badarak sundu. Kilisenin diyakos ve okuyucuları Rab’bin sofrasına hizmet etti. İlahileri Diyakos Artun Tekiroğlu yönetiminde Nersesyan Korosu üyeleri seslendirdi.

Rahip Damadyan Ermenice vaazında özetle Resul Pavlus’un Korintliler’e yazmış olduğu ikinci mektuptan alıntı yaparak, “Kabule değer kişi kendi kendini tavsiye eden değil, Rab’bin tavsiye ettiği kişidir.” ayetini yorumladı. Rab İsa Mesih ile inananlar arasındaki önemli köprülerden birisinin din öğretmenlerinin, vaizlerin, din görevlilerinin, kısacası İsa’nın öğretisini aktaran kişiler olduğunu belirtti. İnananlara Tanrı’dan hoşnut olmanın önemini vurguladı ve bu doğrultuda kendimizi kontrol etmemiz gerektiğini söyledi.

Vaazın ardından Kominyon dağıtımına geçildi. Tören sonunda tüm Rab’de uyuyanlar için Hokehankist duaları okundu.

Episkopos Kayyal, İskenderun’da Kadının Hristiyanlıktaki Rolünü Anlattı

Paskalya Oruç Döneminde, Mersin ve Hatay bölgelerinde yapılacak Patrikhane Programları kapsamında, Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patriği...

Nepal’de Dört Hristiyan Yargılanıyor

Nepal'in doğusundaki Madhesh eyaletinde dört Hristiyan, halkı din değiştirmeye zorladığı iddiasıyla yargılanıyor. İnanlılar, 10 Mart'ta Kolhabi kasabasında Hristiyan...

Hong Kong Katolik Kilisesi Tedirgin

Çin Halk Cumhuriyeti'nde kabul edilen yeni güvenlik yasası nedeniyle Hong Kong'taki Katolikler arasında endişe hakim. Milli Güvenlik...

Irak’ta Çay Evi Umut Veriyor

IŞİD 2014 yılında Irak'ın Ninova Eyaleti'nde bulunan Karakuş'u işgal etmeden önce Najeeb adlı Hristiyan, çay evi işletiyordu....

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi