19 Nisan 2024 Cuma

Fidyeye Rağmen Öldürüldü

Nijerya’nın Kaduna kenti dışında kaçırılan pastörün, geçen hafta fidye ödemesine rağmen Fulani çobanları tarafından öldürüldüğü bildirildi.

Kaduna eyaletindeki Evangelical Church Winning All (ECWA) pastörü Rev. Dauda Bature, 8 Kasım’da Ungwan Kanti köyündeki çiftliğinde çalışırken silahlı militanlar tarafından kaçırıldı. Kilise liderleri, pastörün hayatını kaybettiğini 9 Aralık perşembe günü öğrendiklerini söyledi.

Nijerya Hristiyan Birliği’nin (CAN) Kaduna eyalet bölümü başkanı Rev. Joseph Hayab, ‘‘9 Aralık Perşembe günü, Fulani militanları kilise liderlerini arayarak, daha fazla para getiremedikleri için pastörü öldürdüklerini bildirdi’’ dedi. Kaçırılan, ancak 6 Aralık’ta serbest bırakılan pastörün eşi, kilise liderlerine yaptığı açıklamada, eşinin militanlara Müjde’yi vaaz etmesi ve onları tövbeye çağırması nedeniyle öldürülmüş olabileceğini söyledi.

Pastör Bature’nin eşinin, 18 Kasım’da çobanlara fidye ödemesi yaparken rehin alındığı açıklandı. Kilise liderleri, kadının 6 Aralık’ta serbest bırakıldığını bildirdi. Bölge sakinlerine göre, militanlar fidye ödemesini aldıktan sonra 9 Aralık perşembe günü pastörün öldürüldüğünü açıkladı. Bölge sakinlerinden Anthony Abednego, ‘‘Bir aydan daha uzun bir süre önce kaçırılan Dauda Bature, fidye ödendikten sonra 9 Aralık Perşembe günü ölü bulundu’’ dedi.

Kaduna kentinde pastör olan Ayuba Azzaman, ‘‘Pastör Bature, fidyeyi ödemesine rağmen kendisini kaçıranlar tarafından öldürüldü. Fulani militanları parayı aldıktan sonra din adamını öldürdü’’ ifadelerinde bulundu.

Open Doors’un 2021 Dünya İzleme Listesi raporuna göre, Nijerya’da geçen yıl 990 Hristiyan kaçırıldı. Aynı zamanda geçen yıl (Kasım 2019-Ekim 2020) inançları nedeniyle en çok Hristiyanın öldürüldüğü ülke oldu. 2019’da öldürülen Hristiyan sayısı 1.350’den 3.530’a yükseldi. Genel şiddette Pakistan’ın ardından ikinci sırada yer alan Nijerya, saldırıya uğrayan veya kapatılan kilise sayısında ise Çin’i takip etti. Open Doors’un Hristiyan olmanın en zor olduğu ülkeler listesinde Nijerya, 12. sıradan 9. sıraya yükseldi.

Nijerya ve Sahel’de sayıları milyonları bulan Fulani çobanları, birçok farklı soydan yüzlerce klandan oluşuyor. Birleşik Krallık’ın Tüm Partili Parlamentolar Uluslararası Özgürlük veya İnanç Grubu (APPG) yakın tarihli bir raporda; ‘‘Boko Haram ve ISWAP ile karşılaştırılabilir bir strateji benimsiyorlar ve Hristiyanları ve Hristiyan kimliğinin güçlü sembollerini hedef alma konusunda niyetlerini açıkça gösteriyorlar’’ ifadesi yer aldı.

Nijerya’daki Hristiyan liderler, Fulani çobanların Nijerya’nın Orta Kuşağı’ndaki Hristiyanlara yönelik saldırılarının ve Hristiyanların topraklarını zorla ele geçirme arzularının, sürülerini devam ettirmeyi zorlaştırdığından kaynaklandığına inandıklarını söyledi. (morningstarnews)

Episkopos Kostantin Kayyal ve Arşimandrit Eftimios Fakes İskenderun’da

Lübnan Dağı Peygamber İlyas Patrikhane Manastırı Baş Rahibi Episkopos Kostantin Kayyal ve beraberindeki Arşimandrit Eftimios Fakes, Patrikhanenin...

Altnözü Ortodoks Cemaati, Arşimandrit Corc Yakup’u Konuk Etti

Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patrikliği’nin Paskalya Oruç devresinde Hatay ve Mersin bölgesine her hafta bir episkopos...

Arşimandrit Jack Khalil, Samandağ’daki Hristiyanlarla Bir Araya Geldi

Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patrikliği’nin Paskalya Oruç devresinde Hatay ve Mersin bölgesine her hafta bir episkopos...

Endonezya’daki Hristiyanların Durumu

Pew Araştırma Merkezi, Endonezya'daki Hristiyanların Durumunu Paylaştı Yaklaşık 275 milyonluk nüfusa sahip olan Endonezya, inanç özgürlüğünü desteklediğini iddia...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi