28 Mart 2024 Perşembe

Filipinli Rahipler Silah Taşımak İçin İzin Talep Ediyor

Filipinler’deki Katolik Kilisesi’ne mensup yaklaşık 200 rahip, meslektaşlarının suikaste kurban gitmesinin yarattığı korku nedeniyle silah taşıma izni için yetkililere dilekçe yazdı. Rahiplerin attığı bu adımın temeli, son bir sene içerisinde meydana gelen dört rahip saldırısının üçünün de ölüm ile sonuçlanması ve can güvenliklerinin devlet tarafından sağlanamamış olmasından kaynaklanıyor.

2014 yılında Filipinler yönetiminin değişmesinin ardından yüksek risk altındaki meslek temsilcileri, standart silah taşıma izni alma sürecinin dışında tutulmaya başlandı. Bu gibi riskli meslek gruplarında; rahipler ve diğer kilise temsilcileri, avukatlar, gazeteciler, kasiyerler, banka çalışanları, doktorlar, hemşireler ve bazı işadamları yer alıyor.

Filipinler’de bu meslek gruplarında çalışan insanların artık ciddi bir tehlike içinde olduklarına dair kanıt getirmelerine gerek olmadığı düşüncesinde olan vatandaşlar, kendilerini özgürce savunmak için silah taşıma başvurusunda bulunabilecekler. Silah taşıma izninin tamamlanması için sadece bir uyuşturucu bağımlılığı testini geçmeleri, ruhsal durumlarını kontrol ettirmeleri ve sabıka geçmişi olmadığını kanıtlamaları gerekiyor.

Bu yıl silah taşıma izni için 188 rahip ve 58 Katolik Kilisesi temsilcisi başvuruda bulundu. Yapılan bu başvurular, silah satın alma ve lisansından farklı olarak, silah sahibi rahiplerin taşıma ruhsatı alabilmelerini sağlamak.

Rahiplerin arasındaki silah taşıma tartışmaları ve can güvenliği kaygıları 10 Haziran’da rahip Richmond Nilo’nun ayin öncesi öldürülmesi üzerine başladı. Bu olaydan 4 gün önce ise rahip Ray Urmenet silahlı saldırıya uğramış ve yaralanmıştı. Bu yılın başlarında da rahip Mark Ventura ve Marcelito Paez öldürülmüştü.

Silah taşıma konusu ülkedeki rahipler arasında fikir ayrılıklarına neden olurken bazı rahipler silah taşınmasına izin verilmemesi gerektiğini, bazıları ise ülkede artan şiddet dalgası karşısında başka çarelerinin olmadığını ve kendilerini savunmak için silah taşımaları gerektiğini savunup gereken izinlerin çıkmasını talep ediyor.

Balangna episkoposluğundan Rahip Ruperto Santos açıklamasında “Izdırap çekmek rahibin üstlenmesi gereken görevlerindendir. Bizim görevimiz çarmıhı taşımak ve hatta gerekirse o çarmıha asılmaktır” ifadelerini kullandı. (316 News, Sedmitza/OD)

Bin Yıllık Kilise Yok Olma Tehlikesiyle Karşı Karşıya

UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde bulunan Kayseri'deki Koramaz Vadisi’ndeki en eski kaya oyma dini yapısı olan Beşaret...

DİSK-AR’a Göre Türkiye İşsizlikte Avrupa Şampiyonu

TÜİK verilerine Türkiye'de işsizlik oranı yüzde 9,4 oldu TÜİK Hanehalkı İşgücü Araştırması sonuçlarına göre; 15 ve daha yukarı...

Krizma Kutsaması İskenderun Katedrali’nde Gerçekleştirildi

İskenderun Müjdeleme Katolik Katedrali'nde, her yıl gerçekleştirilen ‘Yağların Kutsanması’ Ayini, kutsal hafta içerisinde gerçekleştirildi. Rahiplerin yeminlerini tazelediği...

Vakıfköy’de Palmiye Pazarı Ayin ile Kutlandı

"Dzağgazart" (Palmiye Pazarı) Rab İsa Mesih'in Yeruşalim'e Giriş Yortusu, Vakıfköy'de de Surp Badarak ayini ile kutlandı.  24 Mart...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi