27 Nisan 2024 Cumartesi

Fosil Yakıtları Elden Çıkarma Hareketi İvme Kazandı

Çeşitli dini mezheplerle ilişkili olan kırk iki kuruluş, fosil yakıt endüstrisindeki yatırımlardan ayrılacağını açıkladı.

Katolik, Anglikan, Metodist, Birleşik Reform, Baptist, Quaker ve Budist inançlarıyle ilişkili kurumlar, Pazartesi günü fosil yakıt yatırımlarından ayrılacağını açıkladı. Bu kurumlar, 14 ülkede bulunmaktadır.

Duyuru, Londra merkezli Nuh Harekatı tarafından yürütülen Bright Now kampanyasının bir parçası. Nuh Harekatı, İngiltere’de bulunan ve iklim değişikliğine yönelik kampanyaları yürüyen Hristiyan organizasyondur. Küresel Katolik İklim Hareketi, Dünya Kiliseler Konseyi, GreenFaith gibi birçok kuruluş Nuh Harekatı ile birlikte duyurunun yayınlanmasını organize etti.

Nuh Harekatı, ‘‘Bu duyuru, inanç kurumlarının fosil yakıtlardan ayrılmadaki en büyük ortak kararı’’ açıklamasında bulundu.

İngiltere’de bulunan Arundel &Brighton Piskoposluğu, ‘‘Dünyaya gösterilmesi gereken ilgi, giderek artan bir ihtiyaç. Bu olumlu adım, kamu yararına katkıda bulunacak ve başka pratik eylemlerin önünü açacak’’ dedi.

Nuh Harekatı, yayınladığı raporda, büyük petrol şirketlerinden hiçbirinin Paris İklim Anlaşması’na uymadığı belirtildi. Eski Canterbury Başepiskoposu Rowan Williams, ‘‘Mevcut sağlık krizi, daha önce tutarlı bir uluslar arası eyleme ihtiyaç duymamıştı. Dersimizi alıp, bunu küresel değişikliği tehlikesine kadar karşı kullanabilir miyiz? Bunu yapmak, ölümcül fosil yakıtlara olan bağımlılığımızı azaltmak için etkili ve pratik adımlar atmak demektir’’ ifadelerine yer verdi.

Ölüm Sarmalı

Semerang Katolik Başepiskoposluğu Adalet, Barış ve Doğruluk Komisyonu Direktörü, Endonezya’daki hem koronavirüsün hem de ekolojik krizin yarattığı tehdidi dile getirerek, ‘‘Koronavirüs salgınında, sadece düşünmekle kalmayıp, aynı zamanda harekete geçmenin tam zamanı. Ekolojik ölüm sarmalını durdurmalıyız. Daha sürdürülebilir yaşama giden yolu takip ederek, insanlığın kitlesel tövbesinde ekolojik umudu canlandırmak zorundayız’’ açıklamasında bulundu.

Laudato Si (Tanrı’ya Övgü) Haftası

Duyuru, Papa Françeşko tarafından başlatılan Laudato Si Haftası’nın bir parçası olarak küresel ayrılma girişiminin ilk sonuçlarını açıklıyor.

Nuh Harekatı, Nisan ayında yaklaşık 40 milyar doları yönettiği düşünülen 21 Katolik grubunun Katolik Etki Yatırım Taahhütü’nü imzaladığı belirtti. Bu durum, ekolojik değerlerini paylaşan şirketlere yatırım göstergesidir.

Gelecek İçin Alınan Kararlar

Duyuruyu tamamlayan Bright Now Kampanya Yöneticisi James Buchanan, mevcut kararları ileriye dönük bir perspektife yerleştirerek, ‘‘Şimdi verdiğimiz kararlar, insanlığın geleceğini etkileyecek. İnanç kuruluşları, iklim krizine karşı güçlü bir liderlik gösteriyor. Dünyanın dört bir yanındaki hükümetleri fosil yakıtlara olan desteğini sona erdirmeye ve geleceğin temiz teknolojilerine yatırım yapmaya davet ediyoruz’’dedi.(VaticanNews)

24 Nisan Anma Töreni, Kutsal Sunu Ayini ile Gerçekleştirildi

24 Nisan anma Surp Badarak'ı (Kutsal Sunu Ayini) Kuzguncuk Surp Krikor Lusavoriç Kilisesi'nde sunuldu. Türkiye Ermenileri Patriği...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 24 Nisan Vesilesiyle Yayınladığı Mesaj

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkiye Ermenileri Patrikliği ve Ermeni toplumuna gönderdiği 24 Nisan taziye mesajı, bugün İstanbul Kuzguncuk Surp...

Türkiye Ermenileri Patrik Sahak II’nin 24 Nisan Anması Mesajı

Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, 24 Nisan anması için bir mesaj yayınladı. Bugün 24 Nisan. Bu...

Hindistan’da Şifa için Dua Edilmesi Yasaklandı

Hindistan'ın Assam eyaletinde hastaların şifa bulması için dua edilmesi yasaklandı. Karar, Hristiyanlar tarafından endişeyle karşılandı. 2024 tarihli yasa...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi