25 Nisan 2024 Perşembe

Fransa Karıştı: Macron’dan “Kiliseye Siyaset Daveti”

Katolik Kilisesi Episkoposlar Konferansı’na giderek “kiliseyi toplumu ilgilendiren konularda görüş belirterek siyasete davet eden” Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, ülkedeki laiklik tartışmalarını yeniden alevlendirdi.

Sert bir laiklik anlayışına karşı olduğunu ve Kilise’nin de kamusal alanda söz sahibi olması gerektiğini dile getiren Macron, Katolik Kilisesi’nden “siyaset sahnesinde hem ulusal hem de Avrupalı olarak yer almalarını ve görüş belirtmelerini” istedi.

Macron, Episkoposlar Konferansı’ndaki temsilcilere seslenerek, “İnanca karşı güvensizlik yaşayan bir ülkede siz ve ben her iki taraftaki şüphecilere karşı cesur durduk. Devlet ve Kilise arasındaki ilişki yıprandı ve bu ilişki onarılmalı” söylemini yineledi.

Macron, “Kilise ve devlet iki farklı kurumsal düzen gibi görünse de, iki kurumun da ortak kamu yararı konularında meşru bir sese sahip olduğunu” belirtti.

Macron’un konuşması Katolik kesim tarafından “yenilikçi ve kurucu”, laik kesim tarafından da “provokatör” olarak nitelendirildi.

Son seçimlerde laik oyların başını çeken aşırı sağ parti Front National’in lideri Marine Le Pen, “Cumhurbaşkanı yarın, 1905 Laiklik Yasası’na saldırabilmek için Katolikler’i uyuşturmaya çalışıyor. İşte benim endişem bu. Katoliklere sesleniyorum. Bu değişimden faydalanacak olan sizler değilsiniz” sözleriyle tepki verdi.

Fransa’da laikliğin katı savunucularından eski Başbakan Manuel Valls de, sosyal medya hesabından “Laiklik Fransa demektir ve Fransa yalnızca devlet ve kilisenin ayrılması üzerine kurulmuştur” dedi.

24 Nisan Anma Töreni, Kutsal Sunu Ayini ile Gerçekleştirildi

24 Nisan anma Surp Badarak'ı (Kutsal Sunu Ayini) Kuzguncuk Surp Krikor Lusavoriç Kilisesi'nde sunuldu. Türkiye Ermenileri Patriği...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 24 Nisan Vesilesiyle Yayınladığı Mesaj

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkiye Ermenileri Patrikliği ve Ermeni toplumuna gönderdiği 24 Nisan taziye mesajı, bugün İstanbul Kuzguncuk Surp...

Türkiye Ermenileri Patrik Sahak II’nin 24 Nisan Anması Mesajı

Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, 24 Nisan anması için bir mesaj yayınladı. Bugün 24 Nisan. Bu...

Hindistan’da Şifa için Dua Edilmesi Yasaklandı

Hindistan'ın Assam eyaletinde hastaların şifa bulması için dua edilmesi yasaklandı. Karar, Hristiyanlar tarafından endişeyle karşılandı. 2024 tarihli yasa...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi