17 Nisan 2024 Çarşamba

Fulani Çobanlar, Kilise Düğününden Hristiyan Çifti Kaçırdı

Nijerya’nın kuzeybatısında Fulani Çobanların 12 Hristiyanı öldürdüğü ve kilisede gerçekleşen düğün töreninden bir çifti kaçırdığı öğrenildi.

Danjuma Iliya adlı bölge sakininin Morning Star News’e verdiği bilgilere göre, Nijer eyaletinin Shiroro Bölgesi’ndeki Tegina Kabata köyünde Fulani çobanlar, 12 Nisan’da gerçekleşen kilise düğününe saldırı düzenledi, bir çifti ve bazı kilise üyelerini kaçırdı.

Iliya, ‘‘Pastör nikah törenini gerçekleştirirken, çobanlar kiliseye saldırdı ve yakaladıkları herkesi götürdü. O köyde, çobanlar tarafından gerçekleştirilen saldırılarda beş Hristiyan öldürüldü’’ dedi.

Bölge sakini James Ayuba, Nijer eyaletinin Kusherki Bölgesi’ndeki Gidigori köyünde Fulani Çobanları’nın iki Hristiyan’ı daha öldürdüğünü söyledi. Ayuba, bu kişilerin beş gün boyunca gerçekleşen saldırılar sonucunda hayatını kaybeden yedi Hristiyandan ikisi olduğunu açıkladı. Ayrıca 20-21 Nisan tarihlerinde Madaka ve Sabon Gari köylerine gerçekleşen saldırılar sonucunda diğerlerinin ise, yaralandığı belirtildi. 

Nijer eyaletinde, 2 Mart’ta kaçırılan beş kilise hizmetlisinin 22 Nisan’da serbest bırakıldığı açıklandı. Calvary Kilise Hizmetleri liderleri, ‘‘Lütfen sevincimize ortak olun. 52 gün önce Nijer eyaletindeki Kamuku Bölgesi’nde kaçırılan beş kilise hizmetkarı özgürlüğüne kavuştu’’ sözleriyde sevinçlerini dile getirdi.

Hristiyan görevliler, 2 Mart’ta Fulani çobanlarının Marubo’da yer alan bir okula baskın düzenledikleri sırada kaçırıldı. 22 Nisan’da ise, Atang köyünde Evanjelik Winning All Kilisesi ihtiyarı Emmanuel Iliya Agiya’nın kaçırıldığı bildirildi. Bölge sakini Aku Joshua Shai, Morning Star News’e, ‘‘Fulani çobanları gece vakti Iliya’nın evine girdi ve silah zoruyla götürdü. Saldırganlar kurbanın erkek kardeşinin evine de zorla girmeye çalıştı, ancak başarısız oldu’’ açıklamasında bulundu.

14 Nisan’da ise, silahlı Fulani Çobanları Zakkan köyüne saldırdı. 40 yaşındaki Abel Danjuma hayatını kaybederken, 45 yaşındaki Henry Tuta ve 50 yaşındaki Chairman Tuta yaralandı.

Shai, ‘‘Üç kurban da Zakkan köyündeki Katolik Kilisesi üyesiydi. Çobanlar köydeki Abuja- Jos yolunu kapattı ve Abuja’dan Taraba eyaletine seyahat eden iki genç kızı kaçırdı. Kızlar, Zakkan köyündeki Hristiyanlar tarafından kurtarıldı ve serbest bırakıldı’’ dedi.

Küresel Hristiyan Dayanışması (CSI), Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi Üyesi’ni Nijerya’da gerçekleşen soykırım için harekete geçmeye davet etti. Kuruluş, Nijeryalı Hristiyanlara yönelik ülkenin orta ve kuzey bölgelerinde radikal gruplar tarafından gerçekleştirilen saldırıların durdurulması için çağrıda bulundu. (CT)

Malatya ve Elazığ’da Diriliş Yortusu Kutlamaları

İsa Mesih'in Diriliş (Surp Zadik) Yortusu münasebetiyle Anadolu Ermeni toplumu gözetmeni Peder Avedis Tabaşyan Malatya ve Elazığ...

BM: 25 Milyon Kişi İnsani Yardıma Muhtaç

Birleşmiş Milletler (BM), Sudan'da 25 milyon kişinin insani yardıma muhtaç olduğunu, 8,6 milyon kişinin ise yerinden edildiğini...

Kilisede Bıçaklı Saldırı: “Dini Aşırıcılık” Kaynaklı Bir Terör Eylemi

Avustralya'nın başkenti Sidney'in batısında bir kilisede, episkopos dahil en az 4 kişinin bıçaklandığı bildirildi. Ayin sırasında konuşma...

Gazze’de Sağlık Krizi: Yetersiz Beslenen Hastalar İyileşemiyor

Bombardımanın 6 aydır sürdüğü Gazze'de sağlık hizmetlerine erişim neredeyse imkansız hale geldi. Yetersiz beslendikleri için yaraları iyileşmeyen...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi