26 Nisan 2024 Cuma

Gaziantep’te 1700 yıllık Bir Roma Hamamı ve Antik Kilise Keşfedildi

Gaziantep’teki Dülük Antik Kenti’nde 1700 yıllık bir Roma hamamı ve antik kilisesi keşfedildi. Münster Üniversitesi’nden araştırmacılar, keşfedilen yapıların 2 ya da 3’üncü yüzyıldan kalma olduklarını açıkladı.

Kazı şefi ve arkeolog Engelbert Winter, 2001 yılından beri süren araştırma kapsamında gün yüzüne çıkarılan değerli mozaiklerle bezeli bazilikanın keşfedilmesinin büyük önem taşıdığını ve belirli bir döneme ışık tuttuğunu söyledi.

Winter, “Yapının kent sakinleri bölgeyi savaşlar ve ekonomik krizlerden ötürü terk etti ve 4’üncü yüzyıldan bu yana kullanılamadı. Hristiyanlığın yayılmasıyla birlikte kentte önce bir kilise kuruldu ve adını Roma Tanrısı Jüpiter Dolichenus’tan alan Dolike’nin piskopos merkezi hâline getirildi” diye belirtti.

“Tarihe Işık Tutan Bir Bölge”

Kazı şefi Winter, “Dolike, antik Suriye’de bir kentin kültürel, siyasi ve inanç gelişiminin incelenmesi açısından ideal bir bölge” açıklamasında bulundu.

Winter, keşfedilen üç koridorlu kilisenin de arkeologlar açısından çok önemli bir şans sunduğunu, çünkü Hristiyanlığın erken dönemleri için son derece önemli olan söz konusu bölgede şimdiye kadar çok az sayıda kent içi kilisede araştırma yürütüldüğünü belirtti.

Bölgede bu yıl yapılan kazılar sonucunda kilise binasının yakınlarında birçok ek bina keşfedildiğini de ifade eden kazı şefi, söz konusu bulguların kilise alanının tahmin edilenden çok daha geniş olduğuna işaret ettiğini söyledi. Winter, “Alanda yeni yapıların gün yüzüne çıkarılması, geç antik dönem Suriye’sinin kuzeyindeki inanç ve kutsal yaşantı hakkında sahip olduğumuz bilgilerin önemli oranda artacağını vadediyor” diye konuştu.

Elde ettikleri bulgulara göre kilisenin 7’nci yüzyılda muhtemelen bir deprem sonucu yıkıldığını tahmin ettiklerini aktaran Winter, kent sakinlerinin de kenti 12’nci yüzyılda terk ettiklerini belirtti.

Münster Üniversitesi Anadolu Araştırmaları Merkezi’nden bilim insanları, “İnanç ve Siyaset” projesi kapsamındaki araştırmalarını 2000’lerin başından bu yana sürdürüyor. Projeyi Alman Araştırma Birliği (DFG) de destekliyor. Araştırmacılar, 2016 yılına kadar alanda elde ettikleri bulguları daha önce de kamuoyuna sunmuştu. Söz konusu bulgular bölgenin 2 bin yıllık tarihine ışık tutuyor ve tutmaya devam edecek.(DFG-NTV)

24 Nisan Anma Töreni, Kutsal Sunu Ayini ile Gerçekleştirildi

24 Nisan anma Surp Badarak'ı (Kutsal Sunu Ayini) Kuzguncuk Surp Krikor Lusavoriç Kilisesi'nde sunuldu. Türkiye Ermenileri Patriği...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 24 Nisan Vesilesiyle Yayınladığı Mesaj

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkiye Ermenileri Patrikliği ve Ermeni toplumuna gönderdiği 24 Nisan taziye mesajı, bugün İstanbul Kuzguncuk Surp...

Türkiye Ermenileri Patrik Sahak II’nin 24 Nisan Anması Mesajı

Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, 24 Nisan anması için bir mesaj yayınladı. Bugün 24 Nisan. Bu...

Hindistan’da Şifa için Dua Edilmesi Yasaklandı

Hindistan'ın Assam eyaletinde hastaların şifa bulması için dua edilmesi yasaklandı. Karar, Hristiyanlar tarafından endişeyle karşılandı. 2024 tarihli yasa...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi