5 Aralık 2023 Salı

Gazzeli Kanser Hastaları Türkiye’de

NTV’de yer alan habere göre, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, uluslararası sağlık diplomasisi ve sahada yürüttükleri çalışmalar sonucunda, Gazze’den çıkarılan 27 hasta ile 13 refakatçinin Türkiye’ye getirilmesiyle önemli bir adım attıklarını belirterek, hastaların Türkiye’ye getirilmesi çalışmalarını kararlılıkla sürdüreceklerini söyledi.

Gazze’den çıkarılan bazı kanser hastalarıyla refakatçilerini taşıyan ve Mısır’ın El Ariş Havalimanı’ndan hareket eden Türkiye’ye ait iki uçak, Ankara Esenboğa Havalimanı’na indi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca da, Gazze’ye yönelik sağlık yardımları, hastalar ve yaralıların Türkiye’ye transferi için bugün Mısır’da yürüttüğü yoğun görüşme trafiğinin ardından, bazı hastalarla birlikte Mısır’dan Ankara’ya döndü.

Ambulansa binen bazı hastalarla Bakan Koca’nın yakından ilgilendiği görüldü.

Koca, Esenboğa Havalimanı’nda gazetecilere yaptığı açıklamada, 7 Ekim’de Gazze’de başlayan insanlık dramıyla ilgili Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın riyasetinde, hükümetin tüm birimleriyle tam bir eş güdüm içerisinde Gazzelilerin yanında olmaya, acılarını dindirmeye çalıştıklarını, bu çabalarını kararlılıkla sürdüreceklerini belirtti.

Sürecin ilk gününden itibaren Dünya Sağlık Teşkilatının üst düzey yöneticileri, Mısır, İsrail ve Ürdün sağlık bakanları ile birçok kez görüşme gerçekleştirdiklerini aktaran Koca, 22 Ekim’de Sağlık Bakanlığından 20 kişilik bir ekibi, Mısır ve Gazze tarafında fizibilite çalışmaları yapmak üzere ivedilikle bölgeye gönderdiklerini anlattı.

Bakan Koca, Türkiye’nin ayrıca, 10 kargo uçağı, bir gemiyle, tam donanımlı 8 sahra hastanesi, 20 ambulans, hayati öneme sahip ventilatörler, kuvözler ve jeneratörlerin olduğu, aynı zamanda ilaç, tıbbi malzeme ve cihazların içinde bulunduğu 666 tonluk yardımı Gazzelilerin ihtiyacında kullanılmak üzere Mısır’a ulaştırdıklarını söyledi.

“MISIR’IN HASTA TRANSFERİNE İZİN VERDİĞİ İLK ÜLKE TÜRKİYE”

Bakan Koca, Mısır’ın gemiyle yardım göndermesine izin verdiği ve aynı zamanda Refah Sınır Kapısı üzerinden hasta transferine izin verdiği ilk ülkenin Türkiye olduğunun altını çizdi.

Gazzelilerin yaralarını sarmak üzere yürüttükleri çalışmaların hem diplomatik hem de sahada artarak devam edeceğini bildiren Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, şöyle konuştu:

“Misafirimiz olarak ülkemizde bulunan kardeşlerimizin tedavilerine Ankara’da Şehir Hastanemizde devam edilecektir. Tüm bu gelişmelerle birlikte Gazze’de Refah Sınır Kapısına yakın olan bölgede, ilgili iç ve dış paydaşlarımızca uygun görülen noktalarda ve aynı zamanda Mısır tarafında sahra hastanelerinin kurulması ve bu hastanelerde Mısırlı dostlarımızla ortak hizmet verilmesi konusunda da önemli mesafe katettik. Sayın Cumhurbaşkanımızın da ifade ettiği üzere, Türkiye her zaman mazlumların yanında olmaya adaletin, hakkın ve hukukun sesi olmaya, dost ve kardeşlerini iyi ve kötü günde yalnız bırakmamaya devam edecektir.”

“REFAH SINIR KAPISI’NA YAKIN BÖLGEDE SAHRA HASTANESİNİ KURMADA BAŞARILI OLABİLİRİZ”

Bakan Koca, Gazze ve Mısır’da kurulması planlanan sahra hastaneleriyle ilgili son duruma ilişkin soruya, “Gemiyle birlikte ağır iklim şartlarında hizmet verebilecek hastane olmak üzere toplam 8 sahra hastanesi gönderdik. Özellikle bu sahra hastanelerini erken dönemde Gazze’de uygun yerlere kurmak istiyoruz. Bununla ilgili demin de bahsettiğim üçlü koordinasyon ekibi yer tespiti dahil olmak üzere çalışmalarını yürütmekte ve erken dönemde umarım Gazze’de Refah Sınır Kapısı’na yakın bölgede sahra hastanesini kurmada başarılı olabiliriz diye düşünüyorum” yanıtını verdi.

Gazze’deki Şifa Hastanesi’ndeki bebeklerin durumu sorulan Sağlık Bakanı Koca, “Biz talebimizi ilettik, özellikle transport küvözlerle prematüre bebekleri, solunum sıkıntısı olan erken doğan bebekleri getirmek istediğimizi, bununla ilgili her türlü talebi karşılayabileceğimizi, teknik anlamda da yoğun bakım şartlarında gerektiğinde bu bebekleri rahatlıkla getirebileceğimizi ifade ettik. Bununla ilgili görüşmelerimiz devam ediyor” ifadelerini kullandı.

Bakan Koca, İsrail Sağlık Bakanı ve Mısır Sağlık Bakanı ile yakın işbirliği içinde olduklarını aktararak, üçlü koordinasyon ekibinin Mısır, Türkiye ve İsrail’den oluştuğunu söyledi.

İletişimlerinin devam ettiğini anlatan Bakan Koca, “Mısır üzerinden bugüne kadar başka bir ülkeye tedavi edilmek üzere herhangi bir hasta gönderildiği olmadı. İlk defa bugün Refah Sınır Kapısı’ndan geçirilerek direkt Türkiye’ye getirilen bu hastalar” dedi.

Bu arada, Esenboğa Havalimanı’na inen uçaklardan ambulanslara nakledilen 27 hasta, Bilkent Şehir Hastanesi’ne getirildi.

(Kaynak: NTV)

Yenikapı Surp Tateos Partoğomeos Ermeni Kilisesi’nin Sevgi Sofrası

Yenikapı Surp Tateos Partoğomeos Ermeni Kilisesi'nin "Madağ"ı (Sevgi Sofrası), Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II riyasetindeki Surp...

İzmir’de Türkiye Efkaristiya Yılı’nın Açılışı

İzmir Aziz Yuhanna Katedral Bazilikası’nda 2 Aralık Cumartesi günü saat 18.00’de "Türkiye Efkaristiya Yılı’nın Açılışı" İzmir Başepiskoposu...

Endonezya’daki Devlet Daireleri Geçici İbadethane Olarak Kullanılabilecek

Endonezya Din İşleri Bakanı Yakut Cholil Qoumas, devlet dairelerinin azınlık gruplar tarafından geçici ibadethane olarak kullanılabileceğini bildirdi....

Silahlı Militanlar Hristiyanları Hedef Alıyor

Silahlı militanlar, Nijerya'nın Zamfara eyaletindeki Mutunji topluluğundan 100'den fazla kişiyi kaçırdı. Yerel kaynaklara göre, topluluk liderlerinden bir...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi