29 Mart 2024 Cuma

Gedikpaşa Surp Hovannes Ermeni Apostolik Kilisesi’nde 2019’un Son Sevgi Sofrası

2019 yılının son sevgi sofrası Gedikpaşa Surp Hovannes Ermeni Apostolik Kilisesi’nde, Türkiye Ermenileri 85. Seçilmiş Patriği Episkopos II.Sahak Maşalyan riyasetinde gerçekleşti. 

29 Aralık Pazar günü Gedikpaşa Surp Hovannes Ermeni Apostolik Kilisesi’nde, Türkiye Ermenileri 85. Seçilmiş Patriği Episkopos II. Sahak Maşalyan riyasetinde, Rahip Şınork Donikyan’ın gerçekleştirdiği kutsal sunu ayini ile 2019 yılının son sevgi sofrası gerçekleştirildi.

Saat 10.30 da başlayan ayinde, Rahip Şınork Donikyan’ın sunaktaki yardımcıları, Diakos Sarven Bıçakçı ve Diakos Kevork Nergiz oldular. 

İlahileri, kilisenin Zıvartnots korosu, şefleri Kevork Çağlıçubukçu yönetiminde seslendirdi.

Kadasetli Seçilmiş Patrik II. Sahak Maşalyan vaazında özetle; Tanrı’nın bizleri düşünebilir olarak yarattığını, bizlerin de sadece parayı pulu değil, Tanrı’yı, onun için neler yaptığımızı veya yapmamız gerektiğini düşünmemizi, yeni yılda hep yenilikler istediğimizi ama tüm yeniliklerin eskide ektiğimiz tohumlardan gerçekleştiğini, gelecekte iyi şeyler istiyorsak 2020 de bunlar için çabalarsak, sonraki yıllarda elde edebileceğimizi Matta 7 – 7 ve 8 ayetlerini hatırlatarak dile getirdi.

Vaazın ardından Surp Hovannes Kilisesi’nde hizmet eden 6 muganni adayı, Serkan, Erol, Arev, Jilber, Aren ve Sayat Patrik Hazretleri tarafından saçları kesilip, takdis edilerek, muganni- okuyucu (tıbir) derecesini aldılar. Ayrıca eski mugannilerden Murat  Serkizyan  da Patrik Hazretleri tarafından takdis edilerek, kıdemli muganni derecesi aldı. 

Bu törenin ardından, kutsal sunuyu gerçekleştiren Rahip Şınork Donikyan ve Patrik hazretleri tarafından “komünyon” (kutsal ekmek) dağıtımına geçildi. 

Ayin sonunda, tüm azizler ve kiliseye hizmet eden ölmüşler için, ayin-i ruhani okunarak, seçilmiş patrik epis Maşalyan tarafından sevgi sofrası için şarap ve ekmek kutsandı. 

Kilise töreninden sonra, kiliseyi tamamen dolduran imanlı topluluk, kilise salonundaki sevgi sofrasına geçti. Buradaki yemek de, Türkiye Ermenileri seçilmiş Patriği II. Sahak Maşalyan’ın duası ile başladı. Salonda aynı zamanda yeni yılın gelişini de kutlayan misafirler. Rober Doğanay’ın müziği, kendisinin, Maral Ayvaz ve Lida Köseoğlu’nun seslendirdiği şarkılarla coştular. 

Gedikpaşa Surp Hovannes kilisesi vakfı başkanı Harutyun Şanlı, Patrik Maşalyan seçilmesinden dolayı tebrik etti, daha sonra bir yıl boyunca kilisenin çalışmalarından özet sundu, sonra da Seçilmiş Patrik II. Sahak Maşalyan’a görevinde başarılar dileyerek bir hediye sundu. 

Günün kapanış konuşmasını yapan Patrik hazretleri epis. Maşalyan, kilisedeki vaazında da dile getirdiği gibi, her yeninin eskiden doğabileceği, yenilikler için çalışmak ve tohumlar atmak gerektiğini söyledi. Matta 7:7-8 ayetlerini hatırlatarak, Dileyin size verilecek, arayın bulacaksınız, kapıyı çalın size açılacaktır. Çünkü her dileyen alır, arayan bulur, kapı çalana açılır. Bizlerin de yenilikleri beklemememiz gerektiğini, bunun için çalışmak, istemek kapıyı çalmak gerektiğini vurguladı. Patrik hazretleri, “Kilise yönetim kuruluna, başkanları Harutyun Şanlı nezdinde, kilisenin din görevlisi Rahip Şınork Donikyan’a, Zıvartnots korosuna, kilise kadınlar ve fakirler koluna, tüm muganni ve diakoslara, kilise hizmetlilerine, bugün aramızda olan veya olamayan tüm Ermeni toplumu vatandaşlarıma Tanrıyla dolu, huzurlu yeni bir yıl diliyorum” diyerek sözlerini tamamladı.

Kapanış duasının ardından tüm katılanlar birbirlerine yeni yıl temennilerini sundular. Tanrı’dan, gelecek yıl da bu sevgi sofrasında buluşma dileklerini gerçekleştirmesini istediler. 

Papa Françesko, Mülteci Krizine Değindi

Papa Françesko, Kolombiya, Panama ve Kosta Rika episkoposlarına gönderdiği mektupta, göçmenlere daha fazla pastoral yardım ve destek...

Bin Yıllık Kilise Yok Olma Tehlikesiyle Karşı Karşıya

UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde bulunan Kayseri'deki Koramaz Vadisi’ndeki en eski kaya oyma dini yapısı olan Beşaret...

DİSK-AR’a Göre Türkiye İşsizlikte Avrupa Şampiyonu

TÜİK verilerine Türkiye'de işsizlik oranı yüzde 9,4 oldu TÜİK Hanehalkı İşgücü Araştırması sonuçlarına göre; 15 ve daha yukarı...

Krizma Kutsaması İskenderun Katedrali’nde Gerçekleştirildi

İskenderun Müjdeleme Katolik Katedrali'nde, her yıl gerçekleştirilen ‘Yağların Kutsanması’ Ayini, kutsal hafta içerisinde gerçekleştirildi. Rahiplerin yeminlerini tazelediği...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi