18 Nisan 2024 Perşembe

Genç Nesil Manevi Değerlerden Uzaklaşıyor

Yeni bir araştırmaya göre, genç Amerikalıların geleneklerden uzaklaşmasıyla vatanseverlik ve inanca bağlılık gibi değerler son dört yılda keskin bir şekilde azaldı.

Wall Street Journal ve Chicago Üniversitesi’nden NORC tarafından gerçekleştirilen ankette 1.019 yetişkine en çok önem verdikleri değerler soruldu. 1-13 Mart tarihleri arasında yapılan çalışma, önceki yıllara kıyasla vatanseverlik, inanç, çocuk sahibi olma ve topluma katılım gibi değerlere önem veren Amerikalıların yüzdesinde düşüş olduğunu gösterdi. 2023’te Amerikalıların yüzde 38’i vatanseverliğin oldukça önemli bir değer olduğunu söyledi. Bu oran, 2019’da yüzde 61 iken, 1998’de yüzde 70 idi.

Dini değerleri önemli gören Amerikalıların oranı ise, 1998’de yüzde 62’den, 2019’da ise yüzde 48’den gerileyerek günümüzde yüzde 39’a ulaştı. 1998’de ankete katılan Amerikalıların yüzde 59’u, 2019’da katılanların ise yüzde 43’ü çocuk sahibi olmanın kendileri için oldukça önemli olduğunu söylerken, 2023’te bu oran yüzde 30’a kadar geriledi. Toplum katılımına değer verenlerin oranı 1998’de yüzde 47’den 2019’da yüzde 62’ye yükseldi. Son dört yılda ise önemli oranda düşerek yüzde 27’ye geriledi.

Paranın oldukça önemli olduğunu düşünenlerin oranı ise son 25 yılda istikrarlı bir şekilde arttı. 2023’te Amerikalıların yüzde 43’ü, paranın oldukça önemli olduğunu belirtti. Bu oran 2019’da yüzde 41 iken, 1998’de yüzde 30 idi.

Sorulara verilen yanıtlarda kuşaklar arası farklar görüldü. 65 yaş üstü katılımcıların yüzde 59’u vatanseverliğin, yüzde 55’i ise dinin oldukça önemli olduğunu söylerken, yüzde 32’si çocuk sahibi olmanın önemine değindi. Öte yandan, 18 ve 29 yaşları arasındaki katılımcıların yüzde 23’ü vatanseverliğin, yüzde 31’i dinin, yüzde 23’ü ise çocuk sahibi olmanın oldukça önemli olduğunu dile getirdi. Yanıtlar, siyasi kimliklere göre de farklılık gösterdi.

Cumhuriyetçilerin yüzde 59’u vatanseverliğin, yüzde 53’ü ise dinin kendileri için oldukça önemli olduğunu söylerken, Demokratların yüzde 23’ü ve bağımsızların yüzde 29’u vatanseverliğin oldukça önemli olduğunu belirtti. Demokratların yüzde 27’si ve bağımsızların yüzde 38’i dinin kendileri için oldukça önemli olduğunu dile getirdi. Cumhuriyetçilerin yüzde 38’i, Demokratların yüzde 26’sı ve bağımsızların yüzde 20’si çocuk sahibi olmanın önemine değindi. Demokratların yüzde 32’si topluma katılımının kendileri için oldukça önemli olduğunu belirtirken, Cumhuriyetçilerin yüzde 25’i ve bağımsızların yüzde 23’ü aynı görüşü paylaştı. Cumhuriyetçilerin ve Demokratların yüzde 45’i paranın kendileri için oldukça önemli olduğunu söylerken, bu oran bağımsızlarda yüzde 36’da kaldı. Anket ayrıca katılımcıların günümüzdeki kültürel konular üzerine görüşlerini belirtmesini istedi.

Katılımcıların yüzde 56’sı transseksüel sporcuların biyolojik cinsiyetlerine göre yarışmasını desteklerken, yüzde 17’si karşı cins için belirlenmiş oyunlarda yarışmalarına izin verilmesini istedi. Yüzde 56’lık kesim, erkekler ve kadınlar arasındaki biyolojik farklılıkların atletizmde erkeklere haksız bir avantaj sağladığını iddia ediyor. USA Powerlifting, erkek sporculara avantaj sağlayan ‘vücut ve kas kütlesi, kemik yoğunluğu, kemik yapısı ve bağ dokusuna’ değindi. Amerika Birleşik Devletleri’ndeki 19 eyalet, trans sporcuların kadınlar ile yarışmasını yasaklayan yasa tasarısını kabul etti.

Katılımcıların yüzde 43’ü toplumun trans bireyleri kabul etmede oldukça önemli adımlar attığını düşünürken, yüzde 37’si girişimlerin yeterli olmadığını düşünüyor. Ankete katılanların çoğu ırksal ve etnik çeşitliliği teşvik etmek için gerekli adımların henüz atılmadığını belirtti. Cumhuriyetçilerin yüzde 55’i okulların ırksal ve etnik çeşitliliği teşvik etmede önemli adımlar attığını söyledi.

Katılımcıların yüzde 35’i sosyal medyada ve günlük sohbetlerde cinsiyetsiz zamirlerin kullanımı konusunda oldukça olumsuz bir görüşe sahip. Yüzde 32’si tarafsız olduğunu belirtirken, yüzde 15’i ise kısmen karşı olduğunu dile getirdi. Yüzde 11’i ise cinsiyetsiz zamirlerin kullanılmasını oldukça olumlu bir gelişme olarak kabul ediyor. (CT)

Dünyanın En Yaşlı Adamı Hayatını Kaybetti

Günde iki kez tesbih duası yapan ve dünyanın en yaşlı erkeği unvanına sahip olan Vicente Pérez Mora,...

Uyanış Gençliği’nde Hristiyanların Topluma Etkisi Konuşuldu

İstanbul'un farklı kiliselerinden gençler 6 Nisan Cumartesi günü, Uyanış Gençliği’nde yeniden bir araya geldi. Sunuculuğunu Dirisu Kilisesi’nden...

Kilise Yakınlarında Bir Araç Dolusu Yanmış Kutsal Kitap Bulundu

Tennessee'deki Global Vision Bible Kilisesi'nden pastör Greg Locke, kilise yakınlarındaki bir araçta yaklaşık 200 adet Kutsal Kitap'ın...

Hristiyan Doktrininin Siyasete Entegre Edilmesi İsteniyor

6-9 Haziran tarihleri arasında gerçekleşecek olan Avrupa Parlamentosu milletvekili seçimleri öncesinde episkoposlar, devlet ve kilise arasındaki ilişkinin...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi