19 Mart 2024 Salı

Google, Hastaların Ölümünü Öngören Bir Algoritma Geliştirdi

Google geçtiğimiz günlerde geniş bir veri setinin analizine dayanarak hastaların ölüm olasılığını değerlendirebilen yapay zeka temelli bir algoritma geliştirdi.

Google’ın algoritmik sistem özelliği benzer gelişmelerde erişilemeyen materyalleri analiz etmek üzere programlandı.

Buna ek olarak Google’ın geliştirmiş olduğu algoritmik sistem hastanın hastanede kaç gün kaldığını ve bir daha ne zaman hastaneye geleceğine dair olasılık hesaplamalarını da yapabiliyor.

Sistemin bir diğer özelliği ise doktorların yazmış olduğu yönlendirme veya reçeteyi bile tanımlayabilmesi ve algoritmanın analoglardan daha hızlı ve daha doğru çalışabilmesi üzerine programlanmış.

Google uzmanları tarafından Mayıs ayında yayınlanan bir makalede, algoritmanın nasıl çalıştığıyla ilgili bir örnek verilmişti: “Yapay zekanın ilerlemiş aşamada meme kanseri olan bir hastanın erken ölüm olasılığını %19,9 oranında tahmin ederken doktorların ölüm konusundaki tahminleri maksimum %9,3 oranındaydı. Sonuç olarak kanser hastası kadın sayılı birkaç gün içerisinde hayatını kaybetti.”

Google şirketi gelişimini ticarileştirmeyi ve kendi başına yeni bir seviyeye ulaşmayı amaçlayarak, kliniklerin yapay zeka kullanmasını hedefliyor.

Daha önce, Google şirketi yapay zeka ile belirtileri ve ilgili tanıları tahmin edebilecek bir dizi araç üzerinde çalıştığını belirtmişti. Fakat yapay zekanın tıpta bir araç olarak kullanılması hala netleşemeyen konular arasında kalmaya devam ediyor.

IBM daha önce bu konuya benzer olarak Watson adlı bilgisayarları doktorlara yardımcı olabilmesi için kullanıma sunmuş ancak çok mütevazi bir başarı elde edebilmişti. (CNL News, Newsru, Bykvu/OD)

İskenderun’da Paskalya Öncesi Et Orucu Başladı

İskenderunlu Ortodokslar, geçtiğimiz hafta sonu ‘Et Karnavalı-Merfağ’ gerçekleştirerek, Paskalya öncesinde et orucuna başladı. Bu hafta sonu ise Peynir Karnavalı...

Papaz Aleksandır Çıkırık, Ölüm Yıl Dönümünde Anıldı

Edirne'de geçen yıl 17 Mart'ta geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybeden Bulgar Ortodoks Sveti Georgi Kilisesi papazı Aleksandır Çıkırık, ölümünün...

Şiddetli Yağış ve Sel, 6 Binden Fazla Yerinden Edilmiş Aileyi Etkiledi

Yemen'in orta kesimlerindeki Marib şehrinde şiddetli yağış ve selden 6 bin yerinden edilmiş ailenin etkilendiği duyuruldu. Yemen hükümetine...

Hristiyan Yardım Kurumu, Binlerce Teolojik Kitap Bağışlayacak

Hristiyan yardım kurumu, dünya çapında teolojik kaynaklardaki boşluğu doldurmak için 10 bin'den fazla kitap bağışlayacak. Langham Partnership organizasyonu...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi