20 Nisan 2024 Cumartesi

Görme Engellileri İçin Braille Alfabeli İlk Akıllı Saat

Güney Koreli ‘Dot’ firması dünyanın ilk Braille alfabeli saatini geliştirdi. Görme engelliler için geliştirilen az sayıda cihazın arasından bir tanesi devrim niteliğinde ve bu saatin özellikleri 21. yüzyıldan beklenilecek türden.

“The Dot” adı verilen 4 aktif dinamik Braille ünitesi kullanarak mesajları sergiliyor ve kullanıcılar karakterlerin değişim hızını kendileri ayarlayabiliyorlar. Bluetooth kullanarak akıllı telefonlara bağlanabilen aygıt, herhangi bir uygulama veya servisten mesaj alabiliyor.

Kullanıcılar kenarındaki düğmeleri kullanarak basit mesajlar da gönderebiliyorlar. The Dot aynı zamanda açık API destekli, yani bu saate özel uygulamalar geliştirmek ve var olan uygulamaları bu saate adapte etmek mümkün.

Bir süredir görme engelliler için çeşitli dijital servisler mevcut, ancak çoğu ses kullanıyor. Bu da problemlere yol açabiliyor çünkü kullanıcı ya kulaklık takmak zorunda kalıyor ya sesten uzaklaşması gerekiyor (ki bu sesler görme engelliler için hayati önem taşıyor) ya da tüm halkın duyacağı bir şekilde konuşuyor.

Ayrıca, Braille alfabesi içeren mevcut cihazlar hiç kullanışlı değil ve çok pahalı ayrıca görme engellilerin yalnızca yüzde beşi bu cihazları kullanıyor.

The Dot 3 yıldır yapım aşamasındaydı ve şirket 140 bin destekçisine saatleri ulaştırmaya başlayacak. (Ayrıca Stevie Wonder’ın bu müşterilerden biri olduğunu iddia ediyorlar.)

Mart ayından başlayarak 2017 yılında yaklaşık 100 bin, gelecek yıl ise kalan 40 bini teslim edilmesi planlandığı belirtildi.

Episkopos Kayyal, İskenderun’da Kadının Hristiyanlıktaki Rolünü Anlattı

Paskalya Oruç Döneminde, Mersin ve Hatay bölgelerinde yapılacak Patrikhane Programları kapsamında, Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patriği...

Nepal’de Dört Hristiyan Yargılanıyor

Nepal'in doğusundaki Madhesh eyaletinde dört Hristiyan, halkı din değiştirmeye zorladığı iddiasıyla yargılanıyor. İnanlılar, 10 Mart'ta Kolhabi kasabasında Hristiyan...

Hong Kong Katolik Kilisesi Tedirgin

Çin Halk Cumhuriyeti'nde kabul edilen yeni güvenlik yasası nedeniyle Hong Kong'taki Katolikler arasında endişe hakim. Milli Güvenlik...

Irak’ta Çay Evi Umut Veriyor

IŞİD 2014 yılında Irak'ın Ninova Eyaleti'nde bulunan Karakuş'u işgal etmeden önce Najeeb adlı Hristiyan, çay evi işletiyordu....

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi