19 Nisan 2024 Cuma

Güney Sudan’da Psikoposlar Konferansı’ndan “çatışmalara son verin” çağrısı

Güney Sudan’daki Katolik Piskoposlar, ülkedeki tarafları samimi bir iradeyle şartsız olarak çatışmaları durdurmaya çağırdı.

Ülke çapında yıllık olağan düzenlenen Katolik Piskoposlar Konferansı’nın kapanış bildirgesinde, “Biz piskoposlar, siyasetçi değiliz. Ancak halkımız ölüyor. Kilise, kabilelerine ve mensubiyetsudanlerine bakmaksızın tüm Güney Sudanlıların annesidir. Siyasi çözümler için tavsiye sunmuyoruz. Ancak müzakerelerdeki bütün tarafları samimi irade ve tam inançla, şartsız şekilde ölümlerin durdurulmasına çağırıyoruz” denildi.

Kapanış bildirgesinde ayrıca, barışın sağlanması ve Güney Sudan’ın bütün unsurlarının vatandaşlık kimliği altında birleştirilmesinin gerekli olduğu vurgulandı.

Güney Sudan’daki Hristiyanların yüzde 80’nin bağlı olduğu Katolik Kilisesi, Sudan’ın 2005’te bölünmesiyle sonuçlanan iç savaş sürecinde insani yardım alanında büyük rol üstlenmişti.

Sudan ve Güney Sudan arasında 2005 yılında barış anlaşması için yürütülen müzakerelerde rol oynayan Katolik Kilisesi yetkilileri, Güney Sudan ve Riek Machar liderliğindeki isyancılar arasındaki müzakerelerde de rol aldı.

Güney Sudan’da, Cumhurbaşkanı Salva Kiir Mayardit’in, 16 Aralık 2013’te görevden aldığı yardımcısı Riek Machar’ı darbe girişiminde bulunmakla suçlamasının ardından ordu ile Machar yanlıları arasında çatışmalar başlamıştı.

Etiyopya’nın başkenti Addis Ababa’da, 23 Ocak’tan bu yana Hükümetlerarası Kalkınma Otoritesi’nin (IGAD) arabuluculuğunda Güney Sudan hükümeti ile muhalifler arasında görüşmeler yapılıyor.

Episkopos Kostantin Kayyal ve Arşimandrit Eftimios Fakes İskenderun’da

Lübnan Dağı Peygamber İlyas Patrikhane Manastırı Baş Rahibi Episkopos Kostantin Kayyal ve beraberindeki Arşimandrit Eftimios Fakes, Patrikhanenin...

Altnözü Ortodoks Cemaati, Arşimandrit Corc Yakup’u Konuk Etti

Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patrikliği’nin Paskalya Oruç devresinde Hatay ve Mersin bölgesine her hafta bir episkopos...

Arşimandrit Jack Khalil, Samandağ’daki Hristiyanlarla Bir Araya Geldi

Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patrikliği’nin Paskalya Oruç devresinde Hatay ve Mersin bölgesine her hafta bir episkopos...

Endonezya’daki Hristiyanların Durumu

Pew Araştırma Merkezi, Endonezya'daki Hristiyanların Durumunu Paylaştı Yaklaşık 275 milyonluk nüfusa sahip olan Endonezya, inanç özgürlüğünü desteklediğini iddia...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi