29 Mart 2024 Cuma

Halep’te Erken Döneme Ait Kilisenin 3 Boyutlu Modeli Çıkarılıyor

Rus bilim insanları, Halep’te erken döneme ait tarihi kilisenin 3D (3 boyutlu) modeli üzerinde çalışıyor.

Tarihi Bilimler Akademisi Müdür Yardımcısı Natalia Solovieva, Rus mimari tarih uzmanlarının dronlar aracılığı ile Halep’te erken döneme ait tarihi kilisenin 3D modelini oluşturacaklarını anlattı.

Natalia Solovieva: “Bu tür tarihi kiliseler Hristiyan mimarisinin kanonlarını oluşturmamıza yardımcı oluyor. Ayrıca yapılan ilk incelemeler MS 5. Yüzyılda inşa edilen St. Helena Kilisesi’nin yapısında olan bazı mimari hatları günümüz Ortodoks kiliselerinde de görmek mümkün olduğunu gösterdi” açıklamasında bulundu.

Kilisenin 3D projesinde son etapta olduklarını açıklayan uzmanlar, projenin altyapısı olan jeo-bilgi sistemlerine ait tüm eksiklerin tamamlandığını belirtti.

Natalia Solovieva’nın anlattıklarına göre, erken dönem tarihi kilisesi, savaşlar ve işgalciler tarafından çok hasar aldığı için acil olarak restorasyon çalışmalarının başlatılması gerekiyor.

Natalia Solovieva: “Tarihi kilisenin özellikle kubbe kısmı eğer en kısa sürede müdahale edilmez ise yıkılacak” dedi.

Rus Tarihi Bilimler Akademisi araştırmacısı Egor Blokhin ise 3D projesi hakkında: “Dron aracılığı ile tarihi yapının çeşitli açılardan fotoğrafları çekiliyor ardından fotoğraflar açılara göre sıralanıp kilisenin 3 boyutlu modeli oluşturuluyor” dedi.

Buna ek olarak uzmanlar, termal görüntüleme yardımıyla, taşların sıcaklığına göre yapının en hassas noktalarını belirleyebiliyor.

Halep Mimarlık Fakültesi Müdürü Sahr El-Abi: “Buradaki çoğu yapı yıkılmış olsa da restore etmek mümkün. Her şey tarihimizin bir parçası bu yüzden mirasımızı korumak için çok istekliyiz. Bu süreç içerisinde bize yardım eden herkese minnettarız. Özellikle tarih uzmanlarımızın bizlere sunduğu tarihi araştırma verileri işimizi sadece kolay değil aynı zamanda doğru yapmamızı sağlıyor” dedi.

*Jeo-bilgi sistemi, mimari yapılar ile ilgili tüm araştırmaların, temel özelliklerinin, onarım ve restorasyon bilgilerin arşivlendiği elektronik bir sistemdir.

(O.D/cnl.news)

Bin Yıllık Kilise Yok Olma Tehlikesiyle Karşı Karşıya

UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde bulunan Kayseri'deki Koramaz Vadisi’ndeki en eski kaya oyma dini yapısı olan Beşaret...

DİSK-AR’a Göre Türkiye İşsizlikte Avrupa Şampiyonu

TÜİK verilerine Türkiye'de işsizlik oranı yüzde 9,4 oldu TÜİK Hanehalkı İşgücü Araştırması sonuçlarına göre; 15 ve daha yukarı...

Krizma Kutsaması İskenderun Katedrali’nde Gerçekleştirildi

İskenderun Müjdeleme Katolik Katedrali'nde, her yıl gerçekleştirilen ‘Yağların Kutsanması’ Ayini, kutsal hafta içerisinde gerçekleştirildi. Rahiplerin yeminlerini tazelediği...

Vakıfköy’de Palmiye Pazarı Ayin ile Kutlandı

"Dzağgazart" (Palmiye Pazarı) Rab İsa Mesih'in Yeruşalim'e Giriş Yortusu, Vakıfköy'de de Surp Badarak ayini ile kutlandı.  24 Mart...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi