20 Nisan 2024 Cumartesi

Harap Edilen Sırp Kilisesinin Onarımını Boşnak Aile Üstlendi!

‘Bosna-Sırp’ Savaşında Harap Edilen Sırp Kilisesinin Onarımını Boşnak Bir Aile Üstlendi!

19. yüzyılın sonunda Bosna Hersek’in Cazin şehrine bağlı Osredak köyü’nde inşa edilen ve savaşlarda zarar gören Aziz Petrus ve Pavlus Kilisesi’nin bakımını Boşnak bir aile üstlendi. Kilisenin onarımını üstlenen Mesud ve Fatima Karanovic ailesi, çeyrek asır önce Sırp-Boşnak çatışmasına sahne olan bölgede bir arada yaşama kültürünü de gelecek nesillere aktarıyor.

Aziz Pavlus ve Petrus Ortodoks Kilisesinin onarımı için ilk girişimlerde bulunan Mesud ve Fatima Karanovic çifti, bölgede ek olarak hoşgörünün de sembolü olarak gösteriliyor.

Tarihi Ortodoks Kilisesinin hemen yanı başında yaşayan Boşnak aile, 1992-1995 yılları arasındaki Bosna Savaşı’nda kilisede meydana gelen hasarı onarmak için Ortodoks Sırplara desteğini esirgemedi ve onarım çalışmalarını başlattı.

Kilisenin Rahibi Karadjordje Derajic ise, savaştan sonra Sırpların büyük çoğunluğunun ayrıldığı köyde bulunan Kilisenin anahtarlarını onarım çalışmalarını başlatması nedeniyle Boşnak aileye teslim edildiğini ileterek, gün içerisinde ibadet için kiliseye çok fazla kişinin gelmediğini sadece yaşı bir kadının düzenli olarak katılım gösterdiğini iletti.

Kilisenin onarım tarihinin 2012’ye dayandığından bahseden Rahip Derajic, onarım çalışmalarına o tarihlerde düzenlenen bir ayinde toplanan bağışlar sayesinde başladığının altını çizdi.

Karanovic Ailesi Büyük Bir Rol Üstlendi

Onarım çalışması için halihazırda Hırvatistan, Sırbistan, Avusturalya, Kanada, ABD ve farklı Avrupa ülkelerinde ikamet eden Osredaklı Sırpların katıldıkları ayinlerde verdikleri desteğin altını çizen Rahip Derajic,O dönemde yardım etkinliklerine Mesud Karanovic, eşi ve oğulları da katıldı. Onarımda en önemli rolü bizzat Mesud üstlendi” dedi.

Rahip Derajic, Cazin şehrinin Bosna Hersek’in bu bölgesinde bir arada yaşama ve hoşgörü sembolü haline geldiğini şu sözlerle belirtti; “Bizler, birlikte yaşadığımız insanları sığdırabilecek kalplere sahibiz. İnsanlar birbirlerini anlayışla karşılayıp sevdikçe gelecekten umutluyuz.”

Yurt dışında yaşayan Osredaklı Ortodoks Sırpların, kilisenin onarımından sonra köye daha sık gelmeye başladıklarını da anlatan Rahip Derajic, “Onların gelişleri, burada bir yaşam sürmenin mümkün olduğunun da bir göstergesidir” dedi.

Episkopos Kayyal, İskenderun’da Kadının Hristiyanlıktaki Rolünü Anlattı

Paskalya Oruç Döneminde, Mersin ve Hatay bölgelerinde yapılacak Patrikhane Programları kapsamında, Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patriği...

Nepal’de Dört Hristiyan Yargılanıyor

Nepal'in doğusundaki Madhesh eyaletinde dört Hristiyan, halkı din değiştirmeye zorladığı iddiasıyla yargılanıyor. İnanlılar, 10 Mart'ta Kolhabi kasabasında Hristiyan...

Hong Kong Katolik Kilisesi Tedirgin

Çin Halk Cumhuriyeti'nde kabul edilen yeni güvenlik yasası nedeniyle Hong Kong'taki Katolikler arasında endişe hakim. Milli Güvenlik...

Irak’ta Çay Evi Umut Veriyor

IŞİD 2014 yılında Irak'ın Ninova Eyaleti'nde bulunan Karakuş'u işgal etmeden önce Najeeb adlı Hristiyan, çay evi işletiyordu....

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi