29 Mart 2024 Cuma

Harran Sarayı’nın Gelecek Yıl Ziyarete Açılması Planlanıyor

UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde yer alan dünyanın en eski yerleşimlerinden biri olan Şanlıurfa’nın Harran ilçesinde, Orta Çağ’dan kalan Harran Sarayı’nın gelecek yıl ziyarete açılması planlanıyor. Kazılarda farklı uygarlıklardan kalıntılara ulaşıldı.

Şanlıurfa’nın Harran ilçesinde yer alan Harran Sarayı’nın önümüzdeki yıl ziyaretçilerine kapılarını açması bekleniyor.

KAZI DOKUZ YILDIR DEVAM EDİYOR

Harran Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Harran Ören Yeri Kazı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Önal, ören yeri kazılarını dokuz yıldır yürüttüklerini belirtti.

FARKLI TARİHİ KALINTILAR ORTAYA ÇIKTI

Harran Sarayı’nda çalışmaların yıl boyunca devam ettiğini, burada Doğu Roma İmparatorluğu’ndan Emevilere, Zengi Atabeyliğinden Eyyübilere varıncaya kadar tarihi kalıntılara rastlandığını belirten Önal, “Kale sarayın avlusunda yaklaşık sekiz metre kültür katı toprağı mevcut. Bunun ilk dört metresi iki katın yıkıntılarına ait, diğerleri de diğer yerleşimciler tarafından oluşturulmuş” dedi.

KAZILAR SARAYIN İÇİNDE YOĞUNLAŞTIRILDI

Önceki kazılarda Zengiler dönemine ait bir hamam ve dikdörtgen planlı kule ortaya çıkardıklarını hatırlatan Önal, çalışmaların sarayın içine yoğunlaştığını söyledi.

“MEKANLARIN YÖNETİCİLERE VE KOMUTANLARA AİT OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYORUZ”

Çalışmalarda eyvanlar, salonlar ve odaların ortaya çıktığını, bu yılın başlarında avluya açılan eyvan ve buraya bağlanan dört odadan birini açtıklarını dile getiren Önal, “Bu odaya bağlanan yatak odası olarak kullanılmış bir oda da meydana çıkardık. Kazılarımız planlanan doğrultuda avluda yoğunlaştı. Kültür katında derinleştikçe saraya ait diğer odalara da ulaşacağız. Bu mekanların şehrin yöneticilerine ve komutanlara ait olduğunu düşünüyoruz” diye konuştu.

”ZİYARETÇİLER ÖNÜMÜZDEKİ YIL BU GÖRKEMLİ KALE SARAYLA BULUŞMUŞ OLACAK”

Harran Sarayı’nın ziyaretçilere kapalı olduğunu belirten Prof. Dr. Önal, “Ziyaretçilerin kaleye ulaşması için ahşap bir köprü yapılmasını planlamaktayız. Önümüzdeki yıl ziyaretçiler bu görkemli Kale Sarayla buluşmuş olacak” şeklinde konuştu. (NTV)

Ermeni Apostolik Kiliselerinde ‘Büyük Perşembe’ Törenleri Gerçekleşti

Ermeni Apostolik Kiliselerinde "Büyük Perşembe" günü "Intriyats Badarak" (Son Akşam Yemeği), Vodınlıva (Ayak yıkama) ve Latsi Kişer...

İskenderun Katedrali’nde Kutsal Perşembe Ayini Gerçekleşti

Rab İsa Mesih’in havarileri ile birlikte yediği son akşam yemeğinin anıldığı ‘Kutsal Perşembe’ Ayini, İskenderun’da hüzünle gerçekleştirildi. Kutsal...

Papa Françesko, Kutsal Perşembe Ayini’nde Kadın Mahkumların Ayaklarını Yıkadı

Papa Françesko, 'hizmet ve tevazu anlayışını' vurgulamak amacıyla gerçekleştirdiği Kutsal Perşembe ayini sırasında, Roma'daki bir hapishanede 12...

BM: 35 Milyon Çocuk Tehlikede

DÜNYADA HER 6 SANİYEDE 1 ÇOCUK ÖLÜYOR Birleşmiş Milletler (BM), 5 yaş altı çocuk ölümlerinde görülen azalmaya rağmen...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi