18 Nisan 2024 Perşembe

Hatay Vakıfköy’de Patrik Sahak II’nin Riyasetinde Meryem Ana Yortusu

Patrik Sahak II: “Hayat Tanrı’nın Öteki Adıdır”

Ermeni Apostolik Kiliseleri’nde 14 Ağustos Pazar günü, Meryem Ana Yortusu büyük bir coşku ile kutlandı.

Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, Ermeni Kilisesi’nin beş büyük bayramından biri olan Verapokhum Surp Asdvadzadzni (Meryem Ana’nın Göğe Yükselişi) Yortusu’nu, gelenek olduğu üzere, Türkiye’nin son Ermeni köyü Hatay, Samandağ, Vakıfköy’e giderek, Surp Asdvadzadzin (Meryem Ana) Kilisesi’nde, aynı zamanda Kilise’nin isim gününü de kutladı. 


Patrik Sahak II’nin riyaset ettiği Kutsal Sunu Ayini’ni (Surp Badarak) Kilise’nin din görevlisi Peder Avedis Tabaşyan sundu. Diyakos Hıraçya Surenyan, Astdiyakoslar Garabed Yontan ve Herman Veske, Kıdemli Okuyucular Aren Kuş ve Yusuf Tabaş Rab’bin sofrasına hizmet ettiler. Günün İncil okuma parçasını Astdiyakos Garabed Yontan okurken, Kutsal Kase’yi Diyakos Hıraçya Surenyan getirdi. 


Vakıfköy Kilise vakfı başkanı Cem Çapar, yöneticiler, İskenderun Surp Karasun Manug kilisesi vakfı başkanı Garbis Kısadur ve yöneticileri, bazı kilise vakfı yöneticileri, yurdun değişik illerinden ve yurt dışından gelen kalabalık inanlıların hazır bulunduğu ayinde İlahileri, Peder Şirvan Mürzyan yönetiminde astdiyakos Ğazar Sabuncu, okuyucular Murat Peynirci, Miran Kısadur ve gönüllü okuyucular seslendirdiler.

 
Kutsal Sunu’nun ardından Patrik Hazretleri Ermenice ve Türkçe vaaz verdi. Türkçe vaazından bazı bölümler şöyle:

Bugün Kilisemizin beş büyük bayramından birini kutluyoruz. Meryem Ana’mıza ithaf edilmiştir bu bayram. Meryem Ana’mızın ölümünde diriltilerek göğe yükselmesinin, evladı ve Rab’bi İsa Mesih’in yanına alınmasının bayramı. Bu bayrama da biz üzümün okunmasını ve kutsanmasını iliştirmişiz. Biz gerçekten düşünmemiz lazım, ebedi hayatımız ve ebedi umudumuz için ne yapıyoruz? Nelerden vaz geçiyoruz ebedi hayatımız için? Her değerli şey bir bedel ister. Tanrı bize verdiklerini bedava verir ama onun verdiklerinin bir bedeli vardır, o da adanmaktır. Bu sevginin kanunudur. Sevgi gerçekse adanır. Tanrı’yı seviyorsanız, O’nun size verdiklerini seviyorsanız, adanırsınız. O adanmadan Tanrı’nın lütufları içinize yerleşir ve umudun güzel ışığını parlatır. İçinizde bilirsiniz ki Tanrınız vardır, O Tanrı babanızdır, orada bilirsiniz ki İsa Mesih sizin için Haç’ta kutsal kanını dökmüştür, ölmüştür ve dirilmiştir, aynı vaadi size vermiştir. Öleceksiniz ama O’nunla beraber olacaksınız. İşte bu umut çok önemli ve biz bu umudu taşımalıyız. Hayat denen mucizeyi Tanrı buraya, bu gezegenin toprağına ekti, ve o hayat Tanrı’dır. Hayat Tanrı’nın öteki adıdır. En gizemli şeydir bu gezegende. İşte biz bunu yediğimiz nimetlerde görmeli ve şükretmeliyiz. Bereket denen bir sır vardır. Üstüne Tanrı’yı çektiğiniz her şey bereketlenir. Üstünden Tanrı’nın uzaklaştığı her şey de lanetlenir.

Bu şükür bayramıdır. Tanrı’nın gözünde en büyük günah kibirdir. Kibirin de en büyük göstergesi nankörlüktür. Tanrı’nın dünyadaki, canlılar dünyasındaki en büyük mucizesi hangisidir? En büyük mucizesi Tanrı’nın bitkilerde yerleştirdiği fotosentezdir. Toprakta Tanrı’nın asıl mucizeleri. Ve en büyük mucizesi de ölmüşleri topraktan dirilterek onların ruhlarına yeni bir beden vererek diriliş mucizesi ile gösterecek. Onun için Hristiyanlığın gözleri toprağa yöneliktir. Tanrı’nın mucizesini orada bekler. Ve bizim geleneğimiz, bütün o meyve sebzelerden örnek bir meyveyi almışız, asmayı ve onun meyvesi üzümü kutsuyoruz. Çünkü Efendimiz kendisini üzüme benzetti. Dedi, ben asmayım siz çubuklarımsınız, Bende kalırsanız bol ürün verirsiniz. Şimdi dışarda üzümü okuyacağız, kutsayacağız, Tanrı’ya sunacağız onu, kurban edeceğiz. Kurban sadece kanlı değildir, Tanrı’nın bize verdiği her şeyin bir kısmını O’na geri vermemiz gerekir. Tanrı hepinizi bereketlesin, sağlam olarak tarihteki yolculuğunuzu sürdürün. Vakıfköy bir çiçeğin arıları çektiği gibi insanları buraya çekiyor. Demek ki burada bal almamız gereken bir değer var. Tanrı hepinizi kutsasın.”

Vaazların ardından kortej halinde kilise bahçesine çıkıldı. Burada önce üzümler Patrik Kadasetli Sahak II eli ile dualar ve hep birlikte söylenen ilahiler eşliğinde kutsandı. Sonrasında Harisa kazanlarının başına geçildi. Burada da Musadağ’lı Rab’de uyuyanlar ve tüm Rab’de uyuyanlar için Ayin-i Ruhani (Hokehankisd) duaları okundu. Daha sonra hep birlikte Rab’bin duası okundu ve Patrik Hazretleri Harisa kazanlarını kutsadı ve sembolik olarak iki kazandaki Harisayı karıştırdı ve “gelecek yıl da Tanrı nasip etsin” diyerek töreni sonlandırdı. Törenlerin ardından kutsanmış üzümler ve harisa halka dağıtıldı. 

Patrik Sahak II, Kilise törenlerinin ardından bayram vesilesi ile kendisini kutlamaya gelen Samandağ Kaymakamı Murat Kütük, Samandağ Belediye Başkanı Refik Eryılmaz, İslahiye belediye başkanı Kemal Vural, Samandağ ilçe Müftüsü Mehmet Demir’i kabul etti ve ağırladı. Öğleden sonra ise köy halkı ile bir araya gelerek onlarla sohbet etti ve onların sorunlarını dinledi.

Altnözü Ortodoks Cemaati, Arşimandrit Corc Yakup’u Konuk Etti

Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patrikliği’nin Paskalya Oruç devresinde Hatay ve Mersin bölgesine her hafta bir episkopos...

Arşimandrit Jack Khalil, Samandağ’daki Hristiyanlarla Bir Araya Geldi

Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patrikliği’nin Paskalya Oruç devresinde Hatay ve Mersin bölgesine her hafta bir episkopos...

Endonezya’daki Hristiyanların Durumu

Pew Araştırma Merkezi, Endonezya'daki Hristiyanların Durumunu Paylaştı Yaklaşık 275 milyonluk nüfusa sahip olan Endonezya, inanç özgürlüğünü desteklediğini iddia...

Episkopos Arsenios Dahdal’ın, Mersin Cemaati’ne Ziyareti

Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patriği 10. Yuhanna'nın bereketi ile Mersin’e gelen Episkopos Arsenios Dahdal, Mersin cemaat mensupları ile bir araya geldi....

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi