29 Mart 2024 Cuma

Hatay Valisi’nin ‘Hoşgörü İftarı’nda tüm Hristiyan cemaatlerin temsilcileri yer aldı

Hatay Valiliği tarafından kanaat önderleri ve farklı dinlerin temsilcilerinin katılımıyla “Hoşgörü İftarı” düzenlendi.

hatay iftarVali Mehmet Celalettin Lekesiz, Büyük Antakya Oteli’nde düzenlenen iftarın ardından yaptığı konuşmada, rahmet ve sevgi ayında hoşgörü sofrası etrafında toplananlara teşekkür etti.

Herkesin ramazanını tebrik eden Lekesiz, bu kutsal ayın insanlık alemine huzur, barış getirmesini temenni ederek, sevgi içerisinde bayrama erişmeyi diledi.

Üzerinde yaşadığımız dünyada insanlığın karşı karşıya olduğu temel problem alanlarından birini, insanlar arasındaki hoşgörü ve tölerans eksikliği, farklılıklara karşı tahalmülsüzlük, farklılıklarla barış içerisinde bir arada yaşama kültürünün eksikliği olarak değerlendirdiğini ifade eden Lekesiz, bu konunun, yanlızca bir yöreyi, bölgeyi, halkı değil, bütün insanlığı doğrudan ya da dolaylı şekilde etkilediğini söyledi.

Tüm semavi dinlerin ortak amacının insanın huzur ve mutluluğunu temin etmek, bunun yol ve yöntemini öğretmek olduğunu vurgulayan Lekesiz, bu amaçla dinlerin sevgi, dürüstlük, kardeşlik, güven ve yardımlaşma gibi değerleri insan hayatında egemen kılmayı telkin ve tavsiye ettiğini kaydetti.

İnancı, kültürü, felsefi görüşü ne olursa olsun ortak insani değerleri kabul eden herkesin, insanlığın huzurunu ve mutluluğunu tehdit eden her türlü olumsuzluk karşısında elbirliği yapmak zorunda olduğunu belirten Lekesiz, bir kişinin kendi haklarını korumasının yolunun, kardeşinin haklarına saygı göstermesinden geçtiğini kaydetti.

Lekesiz, Hatay’ın, kendine özgü bu niteliği ile medeniyetlerin hayat alanı olmayı başardığını, inanç ve kültür zenginliği, farklılıkların birbirine duyduğu hoşgörüsü bakımından bir kardeşlik merkezi olduğunu söyledi.

– Türkiye’ye sığınan Suriyeliler

Tarih boyunca birçok milleti insan oldukları için misafir ettiğimizi vurgulayan Lekesiz, şunları kaydetti:

“Onlara, kapılarımızı açtık. Allah kimseyi kimseye muhtaç etmesin. Bizim büyüklüğümüze ve insanlık anlayışımıza yakışan, bugün de bize sığınan misafirlerimizin durumunu anlamak ve süreci bu anlayış içerisinde yönetmektir. Diğer yandan ise bizim için elbette öncelikli konu vatandaşlarımızın huzuru ve güvenliğidir. Hiçbir şekilde kanunlara muhalefet edenlere göz yumulmaz ve vatandaşlarımızın hukukunun çiğnenmesine müsaade edilmez. Bu konunun tarafımızdan bu anlayışla yönetildiğinin ve ciddiyetle takip edildiğinin bilinmesini isterim. Temennimiz, Suriye’deki olayların en kısa sürede son bulması ve herkesin ülkesine geri dönmesidir.”

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş da kentin sadece güzel günleri değil acı ve kederi de birlikte paylaşabilen bir şehir olduğunu söyledi.

Hatay’ın tüm renkleriyle, kentin güzelliklerine katkı sağlayanlara teşekkür eden Savaş, herkesin ramazanını tebrik etti.

İl Müftüsü Hamdi Kavillioğlu, Antakya Ortodoks Kilisesi Vakfı Başkanı Fadi Hurigil, Musevi Cemaati’nden Harun Cemal, Protestan Kilisesi Ruhani Lideri Yakup Chang, Katolik Kilisesi Papazı Domenico Bertogli, Ermeni Cemaati Lideri Cem Çapar, Hatay Alevi Cemaati Temsilcisi Nasreddin Eskiocak da konuşmalarında kentteki barış, kardeşlik, hoşgörü ortamının, birlik beraberliğin ahirete kadar sürmesi dileğinde bulundu.

İftara, Mustafa Kemal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüsnü Salih Güder, Hatay Barosu Başkanı Sinan Akgöl, İl Jandarma Komutanı Jandarma Albay Hasan Koçyiğit, İl Emniyet Müdürü Ali Doğan Uludağ ile sivil toplum örğütü temsilcileri katıldı.

Bin Yıllık Kilise Yok Olma Tehlikesiyle Karşı Karşıya

UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde bulunan Kayseri'deki Koramaz Vadisi’ndeki en eski kaya oyma dini yapısı olan Beşaret...

DİSK-AR’a Göre Türkiye İşsizlikte Avrupa Şampiyonu

TÜİK verilerine Türkiye'de işsizlik oranı yüzde 9,4 oldu TÜİK Hanehalkı İşgücü Araştırması sonuçlarına göre; 15 ve daha yukarı...

Krizma Kutsaması İskenderun Katedrali’nde Gerçekleştirildi

İskenderun Müjdeleme Katolik Katedrali'nde, her yıl gerçekleştirilen ‘Yağların Kutsanması’ Ayini, kutsal hafta içerisinde gerçekleştirildi. Rahiplerin yeminlerini tazelediği...

Vakıfköy’de Palmiye Pazarı Ayin ile Kutlandı

"Dzağgazart" (Palmiye Pazarı) Rab İsa Mesih'in Yeruşalim'e Giriş Yortusu, Vakıfköy'de de Surp Badarak ayini ile kutlandı.  24 Mart...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi