16 Nisan 2024 Salı

Hatay ve Mersin’ de Kutsal Hafta Ayinleri Korona Kısıtlamaları Çerçevesinde Yapıldı

Kutsal Oruç Dönemi’nin sonuna gelinirken, Kutsal Hafta’ya başlayan Ortodoks Kiliseleri, Paskalya öncesi Elem Ayinlerini gerçekleştiriyor. Kutsal Çarşamba Akşamı, Kutsal Yağ Ayini; Mersin ve Hatay Ortodoks Kiliselerinde cemaatin kısıtlı katılımı veya cemaatsiz bir şekilde gerçekleştirildi.

İskenderun Aziz Nikola Rum Ortodoks Kilisesi’nde cemaatin katılımı olmaksızın yapılan Yağların Kutsanması Ayini, Antakya Azizler Petrus ve Pavlus Rum Ortodoks Kilisesi ile Samandağ Aziz İlyas Rum Ortodoks Kilisesinde ise kısıtlı katılımla gerçekleştirildi.

İskenderun’daki ayini, Kilisesi Pederi Yusuf Nicholas Papasoğlu, Antakya’daki ayini, Kilise Pederleri Dimitri Doğum ve Can Dellüller ve Samandağ’daki ayini ise Pederler Trifon Yumurta ve Dimyan Yakupoğlu yönettiler.

Gerçekleştirilen törenlerde, Okuma ve Duaların ardından yağlar kutsandı ve kutsanan bu yağlar törene iştirak edenlere sürüldü.

İskenderun Aziz Nikola Rum Ortodoks Kilisesi Pederi Yusuf Nicholas Papasoğlu, bu özel ayinle ilgili açıklamasında ruhen ve bedenen şifaya erişilmesinden bahsetti.

Mersin Aziz Cebrail ve Aziz Mikail Rum Ortodoks Kilisesi’nde gerçekleştirilen ayin Facebook’tan canlı olarak yayınlandı.

Kutsal Perşembe gününde, İsa Mesih’in büyük bir tevazu ile, havarilerin ayaklarını yıkaması, Son Akşam Yemeği’nin (Kutsal Efkaristiya Gizeminin Verilişi) ve Havari Yahuda İskariyot’un, İsa Mesih’i Yahudilere ele vermesi anımsanır. Bu Kutsal Ayin’de ”Zahire” adını verilen Yedek Efkaristiya hazırlanır ve kutsanır. Bunun amacı Kutsal Ayin’in Olmadığı günlerde ve acil durumlarda komünyon verilmesi gereken hasta müminler içindir. Akşam ise, Kutsal Cuma sabahının duasıyla bağlantılı olan ve 12 İncil okunması olarak adlandırılan Mesih’in acılarının ve Çarmıha gerilişinin töreni icra edilir. 12 İncil okunmasının sebebi, İsa Mesih’in yargılanışı, kırbaçlanması ve Haç’a gerilmesi ile ilgili 12 bölüm bulunmaktadır. Hristiyanlık imanının tamamı bu akşam yemeğinde tesis edilmiştir. Ayrıca bu akşam yemeğinde Rab İsa, öğrencilerine ölüp dirileceğinin haberini vermiş ve imanımızın ölümle değil, ancak diriliş ile varolacağını açıklamıştı. Beşinci İncil’in okunmasından sonra Peder, üzerinde Rab İsa’nın çivilenmiş halde resmi bulunan haçı taşır ve kilisenin ışıkları söndürülür. Bu, o anda güneşin karardığı anı simgeler. Kilisede üç tur dönülür, ilahiler eşliğinde Çarmıha gerili İsa Mesih ve Haç, kilisenin orta yerinde hazırlanan makama yerleştirilir ve herkes gelip secde ederek, Haç’ı öper. Daha sonra diğer yedi İncil bölümü okunur. (SAT-7 TÜRK/İlyas Edip Terbiyeli, İskenderun/BT Mersin)

İzmir Azize Helena Cemaati’nin yeni Başpapazı Peder Adrian Baciu Oldu

İzmir Karşıyaka Azize Helena Cemaati'nin yeni Başpapazı Romanyalı Peder Adrian Baciu OFM Conv.’ın görevinin başlangıcı vesilesiyle 14...

Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nde 23 Milyon Kişinin Hayatı Tehlikede

Açlık, Yetersiz Beslenme ve Şiddet Kongo Demokratik Cumhuriyeti'ni Tehdit Ediyor Birleşmiş Milletler tarafından yapılan araştırmaya göre, Kongo Demokratik...

Hristiyan Kadın, Hapis Cezasına Çarptırıldı

İran'da Hristiyanlığı kabul eden Laleh Saati, Hristiyan kuruluşlarla ilişki kurarak ulusal güvenliği tehdit ettiği iddiasıyla iki yıl...

Episkoposlar Şiddete Son Verilmesi Çağrısında Bulundu

Ülkede yaşanan şiddetin ortasında Haiti Episkoposlar Konferansı, Hristiyanları cesaretlendirmek için bir mektup yayınladı. Mektupta Yeşaya 60:18'de yer alan...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi