28 Mart 2024 Perşembe

Hatay’da İsa Mesih’in Doğuşu ve Vaftiz Bayramı

İskenderun Karasun Manuk Ermeni Kilisesi’nde 6 Ocak’ta kutlanan İsa Mesih’in Doğuşu ve Vaftiz Bayramı (Surp Dzınunt) Covid 19’un gölgesinde 5 Ocak Çarşamba akşamı Anadolu ve Hatay Ermeni Kiliseleri Sorumlu Din Görevlisi Avedis Tabaşyan’ın yönettiği ayinle kutlandı.

Düzenlenen bayram ayinde Avedis Tabaşyan’a Katolik Kiliseleri Türkiye Anadolu Havarisel Vekili Paolo Bizetti ve İskenderun Katolik Kilisesi Pederi Dariusz Dogondke eşlik etti.

“Doğuş Bayramı insanlığa verilen en büyük müjdeydi”  

Mumların yakıldığı, duaların edildiği ayinde verdiği vaazında, bayramın anlamından söz eden Peder Tabaşyan; “Rabbe şükürler olsun ki uzun bir zamandan sonra bir araya gelebildik. Tam istediğimiz gibi coşku ile birbirimize sarılamıyoruz. İstiyoruz ki Rab dualarımızı kabul etsin bizleri eski günlerimize geri kavuştursun. Tek istediğimiz bu hastalıktan kurtulalım ve sağlığımıza kavuşalım.

İşte hayat bize bazen bu karartıların içinde, Tanrı’nın olmadığını ve senin hiçbir şeye ihtiyacın olmadan yaşayabileceğini söyler. Ama bu söz Tanrı’dan değil, şeytandandır. Çünkü şeyten, Tanrı’nın işlerini bozmak için yeryüzüne geldi. Ama kutsal kitap bize der ki Tanrı Sevgisi bütün karanlığı silip atar. Çünkü Tanrı ışıktır ve ona yaklaşanlar asla karanlıkta yürümez.

Bizlerin 5 ve 6 Ocak’ta kutladığımız bu bayram, ışığın yeryüzüne hâkim olma bayramıdır. Hepinize kutlu olsun. Rab yüreklerinize kendi ışığını versin. Tanrı’nın sevgisi insanı göğe çıkartır” şeklinde konuştu.

Tabaşyan ayinde ayrıca Patrik Sahak II’nin ‘Doğuş ve Beliriş Yortusu’ mesajını da okuyarak cemaatin Noel Bayramını kutladı.

“Çocuklara Noel Baba Sürprizi” 

Ayin sonunda, İsa Mesih’in vaftiz edilişi, temsili bir şekilde haçın suya batırılıp çıkartılması ile gerçekleştirildi. Temsili haçı kilise Çocuklarından Arden Karadaş tutarken, cemaat mensupları ilahiler eşliğinde kutsanan ekmek, tuz ve sudan alarak bayram bereketini evlerine taşıdılar.

Noel Ayini ve Vaftiz Bayramı çocukların dörtgözle beklediği Noel Baba’nın kiliseye çan çalıp gelerek Noel ruhunu yansıtmasıyla devam etti. Ayin, kilise Gençlerinden Umut Apak’ın Noel Baba kıyafeti giyerek çocuklara hediye vermesiyle son buldu.

Bin Yıllık Kilise Yok Olma Tehlikesiyle Karşı Karşıya

UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde bulunan Kayseri'deki Koramaz Vadisi’ndeki en eski kaya oyma dini yapısı olan Beşaret...

DİSK-AR’a Göre Türkiye İşsizlikte Avrupa Şampiyonu

TÜİK verilerine Türkiye'de işsizlik oranı yüzde 9,4 oldu TÜİK Hanehalkı İşgücü Araştırması sonuçlarına göre; 15 ve daha yukarı...

Krizma Kutsaması İskenderun Katedrali’nde Gerçekleştirildi

İskenderun Müjdeleme Katolik Katedrali'nde, her yıl gerçekleştirilen ‘Yağların Kutsanması’ Ayini, kutsal hafta içerisinde gerçekleştirildi. Rahiplerin yeminlerini tazelediği...

Vakıfköy’de Palmiye Pazarı Ayin ile Kutlandı

"Dzağgazart" (Palmiye Pazarı) Rab İsa Mesih'in Yeruşalim'e Giriş Yortusu, Vakıfköy'de de Surp Badarak ayini ile kutlandı.  24 Mart...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi