29 Mart 2024 Cuma

Hatay’da Kiliselere Protokol Ziyaretleri

Hatay’da Bayramlar Hep Birlikte Daha Anlamlı

Hatay Büyükşehir Belediye (HBB) Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, Antakya’da Noel Bayramı kutlamalarına katılarak Hristiyan hemşerilerinin ve cemaatinin bayram coşkusuna ortak oldu.

Antakya Ortodoks Kilisesi’ndeki bayramlaşma töreninde konuşan Antakya Ortodoks Kilisesi Cemaat Vakfı Başkanı Fadi Hurigil, Noel’i büyük sevinç ve mutluluk içinde karşıladıklarını söyledi. Sevgi ve barış kenti Antakya’da bayram kutlamalarının insanları birbirine yaklaştırdığını da sözlerine ekleyen Hurigil, iyi bayramlar dileğinde bulundu.

Doç. Dr. Lütfü Savaş

Başkan Lütfü Savaş da konuşmasında her dinin iyiliği ve güzelliği emrettiğini ifade etti. Son iki yıldır dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgınının yarattığı etkiler hakkında da konuşan Savaş; “İnsanlık son 2 yıldır büyük bir felaketle karşı karşıya kaldı. Bu virüs iki yıldır bayramlarımızı kutlamaktan bizi alıkoydu. İsterim ki din insanları da kendi cemaatlerine sağlık, hijyen ve virüsten arınma konusunda öğütler versin. Hatay olarak çok şanslıyız. Her bayramı birlikte kutlamanın onurunu yaşıyoruz. Noel bayramı vesilesiyle tüm dünyaya barış, kardeşlik ve huzur ikliminin hâkim olmasını ve herkesin sağlıkla yaşamasını temenni ediyorum” dedi.

Vali Yardımcısı Erhan Günay

Başkan Savaş’ın ardından konuşan Vali Yardımcısı Erhan Günay ise üç semavi dinin huzur ve barış içinde yaşadığı sembol şehir Hatay’da Noel Bayramını kutlamanın mutluluğunu yaşadığını ifade etti.

Konuşmaların ve bayramlaşmanın ardından Lütfü Savaş, Hatay Büyükşehir Belediyesinin Hristiyan vatandaşlar için hazırladığı hediyeleri cemaat üyelerine sundu.

Antakya Ortodoks Kilisesi’ndeki bayramlaşma törenine, Lütfü Savaş’ın yanı sıra Hatay Vali Yardımcısı Erhan Günay, Hatay Cumhuriyet Başsavcısı Ahmet Ataman, Antakya Ortodoks Kilisesi Ruhani Lideri Dimitri Doğum, Antakya Ortodoks Kilisesi Cemaat Vakfı Başkanı Fadi Hurigil, Hatay Musevi Cemaati Başkanı Şaul Cenudioğlu, resmi kurum ve kuruluş temsilcileri, STK temsilcileri, kanaat önderleri ve vatandaşlar katıldı.

Noel Bayramı dolayısıyla, İskenderun Aziz Nikola Rum Ortodoks Kilisesi salonunda protokol bayramlaşma programı düzenlendi. İskenderun Kilisesi Vakfı Başkanı Can Teymur ve Yönetim Kurulu Üyeleri, Kilise Pederleri Dimitri Yıldırım ve Yusuf Nicholas Papasoğlu ile cemaat tarafından karşılanan misafirler, sıcak karşılamadan ötürü teşekkürlerini sundular.

Programa, İskenderun Kaymakamı İskender Yönden, Belediye Başkanı Fatih Tosyalı ve eşi, İlçe Emniyet Müdürü Nevzat Güneş, Hatay Milletvekili Suzan Şahin, CHP İskenderun İlçe Yönetimi, Kadın ve Gençlik Kolları ile Belediye Meclis Üyeleri, Hatay Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (HESOB) Başkan Vekili Erol Akın ve esnaf oda başkanları, İskenderun Kuyumcular ve Saatçiler Odası Başkanı Uğur Fırat ve yönetimi, Mardinliler Derneği Başkanı Salih Bayar ve yönetimi, İskenderun Kent Konseyi Başkanı Vahit Çalışır ve Yönetim Kurulu Üyesi Nesrin Okur katılarak, Ortodoks Vakfı Yönetimi nezdinde tüm cemaatin bayramlarını kutladılar.

Misafirlerine bu nazik kutlama ziyaretlerinden ötürü teşekkürlerini sunan Vakıf Başkanı Can Teymur; “Ziyaretiniz bizleri ziyadesiyle memnun etmiştir. Tüm cemaatimiz ve ruhani liderlerimiz adına sizlere teşekkür ediyorum. Bu müstesna günlerde her zaman sizlerin sayesinde, devletimizin sıcak ilgisini, milletimizin bu konudaki duygularını hissetmek bizim cemaatimiz için bir onurdur. Bundan dolayı son derece bahtiyarız. Dün Sayın Kaymakamımızla birlikte yaşlı insanlarımızı ziyarette ettik, çok mutlu oldu ailelerimiz, çok güzel bir bayram geçirdiler. Allah sizlerden her zaman razı olsun. Bu birlikteliğimiz bozulmasın, Allah devletimize zeval vermesin” diye konuştu.

”Dini Bayramlarımızı Hoşgörü İçinde Birlikte İdrak Ediyoruz”

İskenderun Belediye Başkanı Fatih Tosyalı da, tüm Hristiyan cemaatinin Noel Bayramı’nı kutlayarak; “İskenderun’umuz tarih boyunca farklı inanç ve medeniyetlere ev sahipliği yapmıştır. Aynı gelenekleri paylaşan bir toplumun bireyleri olarak sevinçte ve kederde birlikte olduğumuz gibi, kültürümüzün bir gereği olan önemli günlerimizi ve dini bayramlarımızı hoşgörü içinde birlikte idrak etmenin hazzını yaşamaktayız. Bu vesileyle tüm Hıristiyan hemşerilerimizin Noel Bayramını kutluyor, en derin sevgi ve selamlarımı sunuyorum” dedi.

Hatay Milletvekili Suzan Şahin de duygu ve düşüncelerini şu şekilde dile getirdi;

“Mutlu olmak, mutluluğu paylaşmak ve mutluluk dilemek üzere gelmiş bütün dostlarıma merhaba diyorum öncelikle. İskenderun’da uzun yıllardır Hristiyan cemaatini tanıyorum, burası benim evim. Temel talep ve dualarımız vardı bayram günü. Tüm hak dinler, iyiliği ve güzel ahlakı, hakkı ve adaleti emreder.

Bütün dinlerin istediği budur; insanlar birbiriyle barış içerisinde yaşasın, adaletli, ahlaklı olsunlar, iyilik düşünsünler ve birbirlerini sevsinler, barış içerisinde kalsınlar. Tüm bunlar olunca, mutluluk, sevinç ve huzur kendiliğinden geliyor. İşte bunun müjdecisi olan Noel, mutluluk ve sevincin yaşandığı o günün başlangıcı olarak kabul edilmiş.

Özellikle Hatay dünyanın ta kendisi, biz yıllardır cemaatlerimizle burada, aynı bayrak, aynı vatan, aynı ülkü peşinde vatansever olarak renklerimizle gökkuşağı gibi birbirine karışmış, birbiriyle paylaşmış, derdiyle dertlenmiş, sevinciyle mutlu olmuş bir topluluğuz, daim olsun, Mutlu Noeller!”

”Burayı Evimiz Gibi Hissediyoruz”

Son olarak söz alan İskenderun Kaymakamı İskender Yönden ise; “Sizinle olmaktan onur duyuyorum. Evimiz gibi hissediyoruz burayı. Biz devlet olarak ne lazımsa, elimizden gelen her şeyi yapmaya hazırız, başımızın tacısınız. Noel’iniz kutlu olsun” diye konuştu.

İskenderun Kuyumcular ve Saatçiler Odası Başkanı Uğur Fırat da; Hatay mozaik bir şehir, dünyada bir eşi yok. Sizlerle birlikteyiz, sizlerle mutluyuz” diyerek tüm Hristiyan cemaatinin Noel’ini kutladı.

Kilise salonunda gerçekleştirilen Noel Bayramı ziyaretleri samimi bir sohbet ortamında ve fotoğrafların çekilmesiyle devam etti. (SAT-7 Türk/İlyas Edip TERBİYELİ-İskenderun)

Papa Françesko, Kutsal Perşembe Ayini’nde Kadın Mahkumların Ayaklarını Yıkadı

Papa Françesko, 'hizmet ve tevazu anlayışını' vurgulamak amacıyla gerçekleştirdiği Kutsal Perşembe ayini sırasında, Roma'daki bir hapishanede 12...

BM: 35 Milyon Çocuk Tehlikede

DÜNYADA HER 6 SANİYEDE 1 ÇOCUK ÖLÜYOR Birleşmiş Milletler (BM), 5 yaş altı çocuk ölümlerinde görülen azalmaya rağmen...

İzmir’de Kutsal Çarşamba ve Kutsal Perşembe Kutlamaları

İzmir Aziz Yuhanna Katedrali’nde Çarşamba Krizma (Kutsal Yağların Takdisi) Ayini 27 Mart Çarşamba; Kutsal Perşembe (Mesih İsa’nın...

İskenderun’da ‘Paskalya Perhiz Yemekleri’ Etkinliği Başladı

Ortodoks Kiliselerinde, Paskalya Bayramı öncesi tutulan ‘Büyük Oruç’ Devresine girilmesiyle, İskenderun’da her yıl geleneksel olarak düzenlenen ‘Paskalya Perhiz Yemekleri’ etkinliği...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi