24 Nisan 2024 Çarşamba

Hatay’daki Cemaat Vakıflarının Seçim Süreci Devam Ediyor

Bu sene içerisinde çıkarılan “Cemaat Vakıfları Seçim Yönetmeliği” gereğince, Hatay’daki tüm kiliselerin Vakıf Yönetim Kurulu seçimleri de bu yılın sonuna kadar yapılmış olacak. Uzun çalışma ve uğraşlar sonunda Seçmen Listelerinin oluşturulmasının ardından Hatay’daki bazı vakıflar seçimlerini yaptı, bazıları da yapmaya hazırlanıyor.

Azınlık (Cemaat) Vakıflarının Yönetim Kurulu Seçimleri, 2013 yılında yapılan yönetmelik değişikliği sebebiyle yapılamıyordu. Bu sene içerisinde çıkarılan ‘Cemaat Vakıfları Seçim Yönetmeliği’ sayesinde Cemaat Vakıflarının seçim yolu da açıldı.

Seçim kararının alınmasının ardından İstanbul başta olmak üzere birçok bölge gibi Hristiyan nüfusunun oldukça yoğun olduğu bölge olan Hatay’da da Haziran ayından bu yana seçim telaşı başladı. Seçim hazırlıkları Seçmen Listelerinin oluşturulması ile başladı. Adrese dayalı olarak hazırlanan Seçim Listelerinin Vakıflar Genel Müdürlüğünce onay almasının ardından, oluşturulan Seçim Yürütme Kurulları da aday listelerini kabul etmeye başladı.

Süreç gereği, Hatay’da seçim tarihleri Kasım ve Aralık ayları olarak belirlendi. Hatay’daki bazı kiliselerin vakıfları seçimlerini gerçekleştirirken, bazıları da seçim hazırlıklarını tamamlayarak seçim tarihini beklemeye başladı. İskenderun, Antakya, Samandağ, Altınözü ve Arsuz’daki vakıfların bazıları çift listeyle, bazıları da tek listeyle seçimlere gidiyor.

Seçim Yönetmeliğinde Değişikler Yapıldı

Resmi Gazete’nin 17 Eylül tarihli sayısıyla Azınlık Vakıfları Seçim Yönetmeliğinde 5 maddelik bir değişiklik yapıldı. 15’ten az vakfı olan toplumlara il genelinde seçim yapma imkânı getirildi. Ayrıca vakıflar, yeni yönetmeliğe göre seçmen listelerini, bulundukları seçim çevresindeki tüm seçmenleri kapsayacak şekilde Vakıflar Genel Müdürlüğüne iletti.

2013 yılında yapılan yönetmelik değişikliğiyle vakıflar yönetmeliğinin 29, 30, 31, 32 ve 33. maddelerinin iptal edilmesi ile o günden bu yana Cemaat Vakıfları Seçimleri yapılamamaktaydı. 

İçişleri Bakanlığı ile Vakıflar Genel Müdürlüğü yetkililerince, hem cemaat vakıfları yöneticileri hem de azınlık vakıfları kanaat önderleri ile periyodik aralıklarla bir araya gelindi “Cemaat Vakıfları Seçim Yönetmeliği” taslağı üzerinde görüş alışverişinde bulunuldu. Alınan görüş ve öneriler dikkate alınarak yönetmelik taslağı hazırlandı.

Oluşturulan taslağın ardındansa nihai olarak yeni bir seçim yönetmeliği üzerine çalışılmaya başlandı. Hem Hükümet paydaşları hem cemaat vakıfları temsilcileri ile yapılan görüşmeler neticesinde Vakıflar Genel Müdürlüğünce taslak metin oluşturuldu. Oluşan metin üzerinde genel anlamda mutabık kalınırken, yönetmelik 18 Haziran 2022 tarihinde resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiş oldu. (SAT-7 Türk/İlyas Edip TERBİYELİ-İskenderun)

İskenderun Aziz Corç Rum Ortodoks Kilisesi’nde Paskalya Kermesi

Paskalya Bayramı hazırlıkları sürerken, İskenderun Aziz Corç Rum Ortodoks Kilisesi’nde de geçtiğimiz hafta sonu “Paskalya Kermesi” düzenledi. Pazar Ayini...

Episkopos Kayyal, Pazar Vaazında: “Liderlik ve Şöhret Kilisede Değer Görmez”

Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patriği 10. Yuhanna’nın bereketi ile İskenderun’da bulunan Lübnan Dağı Peygamber İlyas Patrikhanesi...

Episkopos Kayyal, İskenderun’da Çocukları da Unutmadı

Paskalya Oruç Döneminde, Mersin ve Hatay bölgelerinde gerçekleştirilen Patrikhane Programları kapsamında, Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patriği...

Episkopos Kayyal, İskenderunlu Gençlerle Kahvaltıda Buluştu

Paskalya Oruç Döneminde, Mersin ve Hatay bölgelerinde yapılacak Patrikhane Programları kapsamında, Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patriği...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi