20 Nisan 2024 Cumartesi

Hatay’daki Değerler: Saint Pierre Mağara Kilisesi

Hatay Antakya’da bulunan ve Dünyanın ilk “Mağara Kilisesi” olarak bilinen Saint Pierre Kilisesi, uzun yıllardır Hristiyan cemaatinin uğrak yerlerinden birisidir. Her yıl 29 Haziran’da kutlanan Aziz Piyer Bayramı’na katılanlar, buradan Hacı olarak ayrılır.

St. Pierre Kilisesi, 1963 yılında dünyanın ilk mağara kilisesi olarak Papalık tarafından Hac Yeri olarak ilan edilmiş ve bugüne kadar Hacı olmak isteyen Hristiyanların ziyaret ettiği, oldukça önemli dinsel bir mekandır.

Bu tarihi ve dini mekan, Kültür ve Turizm Bakanlığı Adana Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulunun 30.06.2005 tarih ve 799 sayılı kararıyla da “Anıt” olarak tescil edilmiştir. Her yıl 29 Haziran’da da düzenli olarak ve yıl içerisinde de çeşitli zamanlarda kilisede ayinler düzenlenmektedir.

Yıllarca ziyaretin odağı olan Antakya Saint Pierre Kilisesi, Dağlık bölgede kayaların içine oyularak yapılmış bir ibadethane olarak oldukça ilgi ve rağbet görmektedir. Hristiyan inancına göre de, Antakya ve çevre yöredeki ilk Hıristiyanların gizli toplantıları için kullandıkları bu mağara, Hıristiyanlığın en eski kiliselerinden biri olarak kabul edilir.

Sadece 29 Haziran’da değil yılın diğer zamanlarında da ziyaretçilere açık olan tarihi önemi büyük Saint Pierre Kilisesi, bölgede görülmesi ve mutlaka ziyaret edilmesi gereken yerlerdendir.

İnananlara Hristiyan Adı Burada Verildi

Kaynaklara göre, Saint Pierre Kilisesi, Stauris Dağının batısında, kayalara oyulmuş 13 metre derinliğinde, 9.5 metre genişliğinde ve 7 metre yüksekliğinde bir mağaradan oluşmaktadır. Mağara kilisenin ilk Hristiyanlar tarafından kullanıldığı ve Hristiyan inancının en eski kilisesi olduğuna inanılır. Bölgedeki ilk Hıristiyanların gizli toplantıları için kullandıkları bu mağara Hıristiyanlığın en eski kiliselerinden biri olarak kabul edilir.

İncil’in Elçilerin İşleri bölümünde Barnabas’ın Tarsus’a giderek Pavlos’u Antakya’ya getirdiği, Antakya’da bir yıl birlikte çalışarak Hıristiyanlığı yaydıkları ve bu dine inananlara ‘Hristiyan’ adının verilmesinin Antakya’da gerçekleştiği bilinmektedir.

Dünyanın ilk kaya mağarası kabul edilen büyüleyici ibadet tapınağı, Papalık tarafından Roma’daki Vatikan’dan sonra 2. Hac yeri kabul edilmiştir. Yılın birçok döneminde, birçok ülkeden hac ayin törenleri için ziyaret edilmektedir.

Hac Dağının Eteğinde Büyüleyici Yapı

Kilise, Asi Nehri’nin doğu yakasında, Staurin (Hac) Dağı’nın eteğinde, tavanı beşik tonoz şeklinde biçimlendirilmiş kayaya oyularak şekillendirilmiş tek mekânlı bir yapıdır. Yapının ön kısmı daha sonraki kullanım evrelerinde öne doğru uzatılmış, içte iki paye dikme ile üç nefli kilise planı uygulanmıştır. Yapının cephesinde üç kapı ve üstünde üç pencere içeren cephesi bu plana uygun olarak inşa edilmiştir.

Yapının iç kısmında koruna gelen iki renkli beyaz ve siyah renkli tesseralar kullanılan taban mozaiği, Antakya kazılarında ortaya çıkarılan ve MS. IV. Yüzyıl sonlarında inşa edilen Kavaslı Kilisesi mozaik tabanına benzerliği nedeniyle MS. IV. Yüzyıl sonlarına tarihlendirilebilir. Bugün mevcut olan giriş (batı) cephesi, 1863 yılında Kapuçin rahipleri tarafından restorasyonu yapılmıştır. (SAT-7 Türk/İlyas Edip TERBİYELİ-İskenderun)

Episkopos Kayyal, İskenderun’da Kadının Hristiyanlıktaki Rolünü Anlattı

Paskalya Oruç Döneminde, Mersin ve Hatay bölgelerinde yapılacak Patrikhane Programları kapsamında, Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patriği...

Nepal’de Dört Hristiyan Yargılanıyor

Nepal'in doğusundaki Madhesh eyaletinde dört Hristiyan, halkı din değiştirmeye zorladığı iddiasıyla yargılanıyor. İnanlılar, 10 Mart'ta Kolhabi kasabasında Hristiyan...

Hong Kong Katolik Kilisesi Tedirgin

Çin Halk Cumhuriyeti'nde kabul edilen yeni güvenlik yasası nedeniyle Hong Kong'taki Katolikler arasında endişe hakim. Milli Güvenlik...

Irak’ta Çay Evi Umut Veriyor

IŞİD 2014 yılında Irak'ın Ninova Eyaleti'nde bulunan Karakuş'u işgal etmeden önce Najeeb adlı Hristiyan, çay evi işletiyordu....

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi