25 Nisan 2024 Perşembe

Hatay’daki Dini Değerler: İskenderun Aziz Corç Kilisesi

Hatay İskenderun’da bulunan ve bölgedeki en eski Ortodoks Kiliselerinden biri olarak tanımlanan “Aziz Corç (Mar Circos) Kilisesi” 16. yüzyıldan bu yana İskenderun’un yanı sıra tüm bölge halkına hizmet etmektedir. Tarihi Kilise, “İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirasının Temsili Listesi” ne de aday gösterilmiştir.

İskenderun Gazetesi’nden İlyas Edip Terbiyeli’nin haberine göre, İskenderun Rum Ortodoks Cemaatine ait İskenderun’daki bir diğer kilise olan ve 1585 yılında yapıldığı bilinen Aziz Corç (Mar Circos-St.Georgios) Rum Ortodoks Kilisesi, bölgenin bilinen en eski yapılarındandır. Yapımının 16. yüzyılda tamamlandığı ve ibadete açıldığı bilinirken, Hatay’da 1870’li yılların başında meydana gelen depremde hasar gören tarihi yapının onarılarak yeniden ibadete açıldığı belirtilir.

İskenderun Rum Ortodoks Cemaatine ait olan Aziz Corç (Mar Circos-St.Georgios) Rum Ortodoks Kilisesi, 16. yüzyıldan bu yana halen cemaatin ibadetine açık bulunmaktadır. Kaynaklara göre, 1870’li yılların başında Hatay’da meydana gelen büyük depremde kilise ciddi bir şekilde hasar görmüş ve daha sonra onarılmıştır.

İskenderun Aziz Corç Kilisesi; 2013 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığınca, “Hıdırellez-Saint George Günü” kutlamaları kapsamında Birleşmiş Milletler UNESCO teşkilatının “İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirasının Temsili” listesine aday gösterilmiştir.

Yöre halkı tarafından ibadet için günümüzde halen kullanılmaya devam eden Tarihi Aziz Corç Kilisesi, bir diğer özelliği ile de öne çıkmaktadır. Kilise, her yıl 5 Mayıs tarihinde Hıdır-İlyas (Hıdırellez) Şenliklerine de ev sahipliği yapar. Bölgedeki tüm vatandaşlar Hıdırellez Şenlikleri kapsamında adak ve dualar için Aziz Corç Kilisesi’ne gelerek, din ve mezhep ayırımı yapmaksızın ‘Adak Geleneği’ni sürdürürler.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 24 Nisan Vesilesiyle Yayınladığı Mesaj

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkiye Ermenileri Patrikliği ve Ermeni toplumuna gönderdiği 24 Nisan taziye mesajı, bugün İstanbul Kuzguncuk Surp...

Türkiye Ermenileri Patrik Sahak II’nin 24 Nisan Anması Mesajı

Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, 24 Nisan anması için bir mesaj yayınladı. Bugün 24 Nisan. Bu...

Hindistan’da Şifa için Dua Edilmesi Yasaklandı

Hindistan'ın Assam eyaletinde hastaların şifa bulması için dua edilmesi yasaklandı. Karar, Hristiyanlar tarafından endişeyle karşılandı. 2024 tarihli yasa...

Ermeni Kiliselerinde Kırmızı Pazar Haftası

Ermeni Kiliselerinde "Garmir Giragi" (Kırmızı Pazar) haftası kutlandı. Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, Samatya Surp Kevork...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi