19 Mart 2024 Salı

Hatay’daki Ortodoks Kiliselerinde ‘Kutsal Haça Secde’ Ayini

Paskalya Oruç döneminin üçüncü Pazar’ında gerçekleştirilen ‘Kutsal Haça Secde’ (Ehhed el Zuhur) Ayini, Hatay’da İskenderun Aziz Nikola Rum Ortodoks Kilisesi başta olmak üzere, Antakya Azizler Petrus ve Pavlus Rum Ortodoks Kilisesi ile Samandağ Azize Tekla Rum Ortodoks Kilisesi’nde de gerçekleştirildi.

Ayinler salgın kurallarına uygun olarak yapılırken, cemaat üyeleri, çiçeklerle bezenen ve bir tepsi ile kilisenin içinde gezdirilen ‘Kutsal Haç’a hürmet ederek saygısını gösterdi.

‘Kutsal Haça Secde’ Ayinini İskenderun’da Kilisesi Pederi Yusuf Nicholas Papasoğlu yönetti. Küçük Çiçek Bayramı ile de adlandırılan törende, Peder Papasoğlu çiçeklerle bezenmiş bir tepsi ile Kutsal Haçı kilise içinde dolaştırdı. Kutsal haçın geçişi esnasında kimi cemaat üyeleri secde ederek, kimileri de ellerini Tanrı’ya yöneltip dualar ederek Haç’ın geçişini takip etti.

Tören sırasında Kutsal Haç ile ilgili konuşan Kilise Pederi Papasoğlu; “Haç, Mesih’in bizim özgürlük belgemizi yazdığı kalemdir. O, Kilisemizin iftihar asasıdır. Hristiyanların koruyucusu, bütün dünya için güç ve yüceliktir. Haç, Mesih’in beşeriyete olan fedakâr sevgisi ve özverisinin alametidir” şeklinde açıklamalarda bulundu.

Kutsal Haça Secde Ayini nedeniyle, İskenderun’un yanı sıra Antakya ve Samandağ’da da özel törenler gerçekleştirildi. Antakya’da Kilise Pederleri Can Dellüler ile Dimitri Doğum, Samandağ’da da Kilisesi Pederleri Dimyan Yakupoğlu ve Abdullah Trifon Yumurta önderliğinde ayinler gerçekleştirildi.

Kutsal Haçın Geçiş Töreni ve Kilise Pederlerinin günün anlamıyla ilgili dua ve açıklamalarının ardından tepside bulunan rengârenk çiçekler, bolluk ve bereket anlamında, bu özel törene katılan kısıtlı sayıdaki cemaat üyelerine dağıtıldı. (SAT-7 Türk/İlyas Edip TERBİYELİ-İskenderun)

İskenderun’da Paskalya Öncesi Et Orucu Başladı

İskenderunlu Ortodokslar, geçtiğimiz hafta sonu ‘Et Karnavalı-Merfağ’ gerçekleştirerek, Paskalya öncesinde et orucuna başladı. Bu hafta sonu ise Peynir Karnavalı...

Papaz Aleksandır Çıkırık, Ölüm Yıl Dönümünde Anıldı

Edirne'de geçen yıl 17 Mart'ta geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybeden Bulgar Ortodoks Sveti Georgi Kilisesi papazı Aleksandır Çıkırık, ölümünün...

Şiddetli Yağış ve Sel, 6 Binden Fazla Yerinden Edilmiş Aileyi Etkiledi

Yemen'in orta kesimlerindeki Marib şehrinde şiddetli yağış ve selden 6 bin yerinden edilmiş ailenin etkilendiği duyuruldu. Yemen hükümetine...

Hristiyan Yardım Kurumu, Binlerce Teolojik Kitap Bağışlayacak

Hristiyan yardım kurumu, dünya çapında teolojik kaynaklardaki boşluğu doldurmak için 10 bin'den fazla kitap bağışlayacak. Langham Partnership organizasyonu...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi