20 Nisan 2024 Cumartesi

Hatay ve Mersin’deki Ortodoks Kiliselerinde ‘Pentikost’ Kutlamaları

Kutsal Paskalya Bayramı’nın ardından 50’nci günde, ‘İsa Mesih’in Göğe Yükselişinin ve Kutsal Ruh’un Havarilerin Üstüne İnişinin’ kutlandığı “Pentikost Bayramı” özel ayinlerle kutlandı.

İsa Mesih’in haç üzerinde ölümünün ardından, yeniden dirilerek göğe yükselişinden sonra Kutsal Ruh’un Havarilerin üzerine indiği gün olarak kutlanılan “Pentikost Bayramı” için, İskenderun Aziz Nikola Rum Ortodoks Kilisesi başta olmak üzere, Antakya Azizler Petrus ve Pavlus Rum Ortodoks Kilisesi ile Samandağ Aziz İlyas Rum Ortodoks Kiliselerinde birer ayin düzenlendi.

Mersin’de Aziz Mikail ve Aziz Cebrail Rum Ortodoks Kilisesi’nde Pazar günü sokağa çıkma yasağı sebebiyle 19 Haziran Cumartesi günü, Kilise Pederi İspir Teymur’un yönettiği Pentikost ayini düzenlendi.

İskenderun Ortodoks Kilisesi’ndeki ayini Peder Yusuf Nicholas Papasoğlu, Antakya Ortodoks Kilisesindeki ayini Pederler Dimitri Doğum ve Can Dellüller, Samandağ Ortodoks Kilisesindeki Ayini de Pederler Trifon Yumurta ve Dimyan Yakupoğlu yönetti.

Kalabalık cemaat üyelerinin eşlik ettiği ayinlerde, diz çöküp secde edilirken, Kutsal Ruh’un inişiyle ilgili İncil’den bölümler de okundu. Birçok kilisede ise ayin sonrasında cemaat üyelerinin üzerine yılların geleneği olarak su serpildi.

Pentikost’ta Niçin Diz Çökülür?

Pentikost-Ansra Günü, Ortodoks Kiliselerinde de sevinç günü olarak kutlanır. İsa Mesih’in dirilişinin de hatırlandığı bugünde ayin esnasında diz çökülerek secde edilir. Paskalya Bayramından Pentekos gününe kadar geçen elli günlük sürede, yasa gereği diz çökülmez.

İskenderiye Başepiskoposunun Petrus Yasasının 15. maddesine göre, İsa Mesih’ten üç asır sonra Antakya Ruhani Lideri Aziz Makaryos, Pentikost günü kutsal üçleme dualarını ayakta okurken Pazar günü akşam duası esnasında bir mucizeye şahit olur.

Birinci duayı okurken ve cemaat ayaktayken aynen Pentikos gününde olduğu gibi şiddetli bir esinti kiliseyi doldurmuştur. Bu esinti, kilisede bulunan cemaatin secde etmesine ve diz çökmelerine neden olur. Bu şiddetli esinti aynen Kutsal Ruhun Pentikost günü havarilerin üzerine indiği şekildedir. Bu esinti ikinci ve üçüncü dualarda da aynen tekrarlanır.

Aziz Makaryos ve kilisede bulunanlar şunu anlarlar ki, bu kutsal üçleme duaları okunurken Tanrı, kendisine ve kutsal üçlemeye secde edilmesini ister. O günden sonra Ortodoks Kiliselerinde, Pentikost günü akşam duasında Kutsal Üçleme duaları okunurken Tanrıya ve Kutsal üçlemeye başlar eğilerek diz çökülür ve secde edilir. (SAT-7 TÜRK/İlyas Edip TERBİYELİ-İskenderun)

Çinli Adamın Mülteci Statüsü Sahte Zulüm İddiaları Nedeniyle İptal Edildi

2016 yılında İsa Mesih'i kabul eden ve yeraltı kilisesine katılan Çinli bir Hristiyan'ın 'mülteci' statüsü Yeni Zelanda...

Episkopos Kayyal, İskenderun’da Kadının Hristiyanlıktaki Rolünü Anlattı

Paskalya Oruç Döneminde, Mersin ve Hatay bölgelerinde yapılacak Patrikhane Programları kapsamında, Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patriği...

Nepal’de Dört Hristiyan Yargılanıyor

Nepal'in doğusundaki Madhesh eyaletinde dört Hristiyan, halkı din değiştirmeye zorladığı iddiasıyla yargılanıyor. İnanlılar, 10 Mart'ta Kolhabi kasabasında Hristiyan...

Hong Kong Katolik Kilisesi Tedirgin

Çin Halk Cumhuriyeti'nde kabul edilen yeni güvenlik yasası nedeniyle Hong Kong'taki Katolikler arasında endişe hakim. Milli Güvenlik...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi