19 Mart 2024 Salı

Hataylı ve Mersinli Gençler Bir Araya Geldi!

Hatay ve Mersin Kiliseleri “Gençlik Buluşması” yoğun katılımla hafta sonu gerçekleştirildi. Lübnan Aziz İlyas Manastırı Başrahibi Episkopos Kostantin Kayyal’ın da katılımıyla gerçekleştirilen Gençlik Buluşması oldukça verimli geçti.

Buluşmaya, Episkopos Kayyal’ın yanı sıra Samandağ, Antakya, Altınözü ve Mersin kiliselerinin ruhani liderleri ve gençlik komiteleri ile çok sayıda genç katılım gösterdi.

Bu yılki Ortodoks Gençliği Buluşma programı, 30 Haziran 2019 Pazar günü Antakya Azizler Petrus ve Pavlus Kilisesi’nde gerçekleştirildi.  Programda ilk olarak Antakya Rum Ortodoks Kilisesi Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Fadi Hurigil ile Antakya Kilisesi Pederi Dimitri Doğum birer açılış konuşması yaptı.

Açılış konuşmalarının ardından Aziz İlyas Manastırı Başrahibi Episkopos Kostantin Kayyal ise “Aile Küçük Bir Kilisedir” başlığı altında, bölge gençlerine yönelik bir sunum gerçekleştirdi. Papaz adayı olan Teolog Abdullah Papasoğlu da “Eşler Arası Sağlıklı İletişim ve Mutlu Bir Aile Kavramı” konusunda bir sunum gerçekleştirdi ve daha sonra kilisenin bahçesinde kısa bir kahve molası verildi.

Papasoğlu’ndan Gençlere; “Aile, Küçük Bir Kilisedir”

Yoğun katılımla ve oldukça verimli geçen Hatay ve Mersin Kiliseleri Gençlik Buluşması’na katılan Papaz adayı olan Teolog Abdullah Papasoğlu, gençlere, “Eşler Arası Sağlıklı İletişim ve Mutlu Bir Aile Kavramı” konusunda bir sunum gerçekleştirdi.

Mutlu bir evlilik için alınacak önlemleri, yapılması gerekenleri maddeler halinde sıralayan Papasoğlu, gençlere önemli tavsiyelerde bulundu.

Konuşmasında, çiftlerin evlilikte birbirlerine nasıl davranması gerektiği konularını anlatan Papasoğlu; “Mutlu aile kavramına erişebilmek için eşler arası iletişimin; sağlıklı, saygı ve sevgi çerçevesi içerisinde olması şarttır. Buna bağlı olarak yine bilimsel verilere dayalı ve daha çok bulunduğumuz toplumu göz önünde bulundurarak mutlu bir aile ortamı oluşturabilmek için şimdi sayacağımız başlıkları esas almalıyız.

Aynı zamanda sinirlenmeyin. Eğer eşiniz sinirli ise siz daha çok dinleyin ve gözleyen taraf olun. Bir daha geri dönüşü olmayan sözlerden ve hareketlerden kaçının. Haklı olsanız bile ortamın sakinleşmesini bekleyin ve bir süre sonra düşüncelerinizi sakin bir ses tonuyla belirtin. Böylece isteklerimizin karşılanma şansı olacaktır.

Birbirinize bağırmayın. İki tarafta aynı anda birbirine bağırıp çağırırsa sadece kavga etmiş ve gürültü çıkarmış olursunuz. Sevgiden önce aranızdaki saygıyı koruyabilirsiniz. Uzun yıllar süren mutlu bir evliliğiniz olur.

Eleştirilerinizi yumuşatın. Güç savaşına girmeyin. Arşivci olmayın; Geçmişi geçmişte bırakın. Hiçbir zaman geçmişte yapılan hataları tekrar-tekrar eşinize hatırlatmayın.

Birbirinizi ihmal etmeyin. Özür dilemeyi bilin. Unutmayın bir tartışma için iki kişi gerekir. Bu yüzden hiçbir zaman suçu tek bir tarafta aramayın. Kendinizi sorgulayın ve eleştirin. Bütün bu saydıklarımızın aslı kilisemizin de bize öğrettiği değerlere dayanan akademik ve bilimsel bilgi ve tavsiyelerdir. Lakin eğer ruhsal açıdan konuşacak olursak evlilik, Mesih İsa’nın bereketlediği ve sonucunda Hristiyan bir ailenin oluştuğu küçük bir kilisedir” şeklinde tavsiyelerde bulundu.

Molanın ardından programın ikinci bölümünde Samandağ Ortodoks Kilisesi Pederi Dimyan Yakupoğlu “Çocukların Hristiyanca Eğitimi” konusunda, katılımcılara bilgiler aktarırken, Psikolojik Danışman ve Aile Danışmanı Ceylan Naz Büyükgazel de “Çocuklarımızın Psikolojik Gelişimindeki Yararlı ve Zararlı Etkenler” konusunda bilgiler verdi.

Çocukların korkularını yenmesinde ailelere öneriler, yaşına göre çocuğa sorumluluk vermenin önemi, yaşanan olaylar karşısında anne-babanın doğru tutumları, çocuklarda öfke kontrolü, çocuklarda problem çözme ve baş etme becerisi kazandırma, çocuk gelişim dönemleri konularında gençlere bilgiler aktaran Psikolojik Danışman ve Aile Danışmanı Ceylan Naz Büyükgazel, çocuk geliminde anne-babanın tutum ve davranışlarının büyük önem taşıdığını ifade etti. Büyükgazel, anne-babanın rol model olmaları gerektiğini söyledi.

Antakya Ortodoks Kilisesi Pederlerinden Can Dellüller’in kapanış konuşmasının ardından Ortodoks Gençliğinin yıl boyunca yaptığı etkinlikleri tanıtan bir slayt gösterisi sunuldu. Slayt sunumunun ardından da tüm konuşmacılara ve programda emeği geçenlere plaket takdimi yapıldı.

Episkopos Kostantin Kayyal ile tüm pederlerin önderliğinde yapılan şükür duasının ardından hep birlikte akşam yemeği yendi ve müzik eşliğinde eğlence tertip edildi. Müziğin ritmine uyan gençler hep birlikte eğlenmenin tadına vardılar. (SAT-7 TÜRK/İlyas Edip TERBİYELİ-İskenderun)

Gazzeli Genç Kız, SAT-7’ye Konuştu

SAT-7 EKRANLARINDA SAVAŞIN SONLANDIRILMASI VE OKULA DÖNME ÇAĞRISINDA BULUNDU Gazze'de 625.000'den fazla çocuk ve genç aylardır okula gidemiyor...

Ermeni Kilisesi, Surp Krikor Lusavoriç Yortusu’nu Kutladı

Ermeni Kilisesi, İman Atası Surp Krikor Lusavoriç'in, İsa Mesih'e olan imanı uğruna Khor Virab'a (Derin Kuyu) Atılışı...

İskenderun’da Paskalya Öncesi Et Orucu Başladı

İskenderunlu Ortodokslar, geçtiğimiz hafta sonu ‘Et Karnavalı-Merfağ’ gerçekleştirerek, Paskalya öncesinde et orucuna başladı. Bu hafta sonu ise Peynir Karnavalı...

Papaz Aleksandır Çıkırık, Ölüm Yıl Dönümünde Anıldı

Edirne'de geçen yıl 17 Mart'ta geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybeden Bulgar Ortodoks Sveti Georgi Kilisesi papazı Aleksandır Çıkırık, ölümünün...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi