25 Nisan 2024 Perşembe

Hıdırellez, İskenderun Aziz Corç Kilisesi’nde Tüm Kültürleri Bir Araya Getiriyor

İskenderun’da bulunan tarihi Aziz Corç (Mar Circos) Kilisesi, Hıdırellez’de bir kez daha dileklerin ve arzuların ortak mekânı oldu. İskenderun halkıyla birlikte Hristiyan vatandaşlar da Aziz Corç Kilisesi’ne gelerek bir arada mum yaktılar ve dilekler de bulundular.

5 Mayıs’ı 6 Mayıs’a bağlayan gece kutlanan Hıdırellez Bayramı, Hatay’ın İskenderun ilçesinde büyük bir inanışla kutlanıyor. Öyle ki İskenderun halkının yanı sıra Hristiyan vatandaşlar da bugüne özel dileklerini ve dualarını Tanrı’ya sunuyor. Bu özel günün İskenderun’daki uğrak yeri ise her zaman tarihi Aziz Corç (Mar Circos) Kilisesi oluyor!

Tüm Kültürler Tarihi Aziz Corç Kilisesi’nde Buluşuyor

İskenderun’daki tarihi Aziz Corç Kilisesi, 5 Mayıs gecesi yine Hıdırellez’i kutlamak isteyen bölge halkının akınına uğradı. Güvenlik güçlerinin kontrolünün ardından kiliseye girenler mumlar yakıp dilekler tuttu. Yıllardır Aziz Corç Kilisesi’ne akın eden vatandaşlar, burada istek ve dileklerini bir kâğıda yazıyor, mum yakarak dua ediyor, hatta para adağı ile isteklerini sıralıyor. Bu özel günde, bölgedeki tüm kültürler tarihi Aziz Corç Kilisesi’nde buluşuyor ve dualar semaya buradan gönderiliyor.

Vatandaşların bazıları sağlık ve huzur, bazıları da para, ev ve araba talebinde kimileri de sevgili, evlilik veya üniversite sınavında başarılı olabilme dileğinde bulundu. Ziyaretçiler, dilek taşına da para bıraktı. Kilise bahçesindeki Zeytin Ağacından dallar koparan vatandaşlar bu dalları da bereket inancıyla evlerine götürdü.

İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirasının Temsili Listesine Aday

İskenderun Aziz Corç Kilisesi; 2013 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığınca, “Hıdırellez-Saint George Günü” kutlamaları kapsamında Birleşmiş Milletler UNESCO teşkilatının “İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirasının Temsili” listesine aday gösterilmiştir.

Hıdırellez Eski Çağlarda Beri Kutlanıyor

Hıdırellez, eski çağlardan beri bahar bayramı olarak kutlanıyor, Hızır ve İlyas’ın her sene bir kez kavuştuğu gün olduğuna inanılıyor. Her yıl 5-6 Mayıs tarihlerinde kutlanan Hıdırellez, Anadolu, Ortadoğu, Irak, Suriye, Kırım, Azerbaycan ile Balkan ülkelerinde “bayram” olarak değerlendiriliyor.

Hıdırellez’in inanış ve ritüelleri içerisinde gül ağacının altına dileği tutulan ev gibi unsurların maketleri yapılır ya da çizilir. Çocuk sahibi olmak isteyenler de beşik yapıp içine bebek bırakır. Dilek tutularak ağaç etrafında dönülür, mumlar yakılır. (SAT-7 Türk/İlyas Edip TERBİYELİ-İskenderun)

24 Nisan Anma Töreni, Kutsal Sunu Ayini ile Gerçekleştirildi

24 Nisan anma Surp Badarak'ı (Kutsal Sunu Ayini) Kuzguncuk Surp Krikor Lusavoriç Kilisesi'nde sunuldu. Türkiye Ermenileri Patriği...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 24 Nisan Vesilesiyle Yayınladığı Mesaj

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkiye Ermenileri Patrikliği ve Ermeni toplumuna gönderdiği 24 Nisan taziye mesajı, bugün İstanbul Kuzguncuk Surp...

Türkiye Ermenileri Patrik Sahak II’nin 24 Nisan Anması Mesajı

Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, 24 Nisan anması için bir mesaj yayınladı. Bugün 24 Nisan. Bu...

Hindistan’da Şifa için Dua Edilmesi Yasaklandı

Hindistan'ın Assam eyaletinde hastaların şifa bulması için dua edilmesi yasaklandı. Karar, Hristiyanlar tarafından endişeyle karşılandı. 2024 tarihli yasa...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi