28 Mart 2024 Perşembe

Hindistan, Dünya’nın En Kalabalık Ülkesi Olarak Çin’i Geride Bırakacak

Birleşmiş Milletler (BM) raporuna göre, dünya nüfusu bu yıl sekiz milyara ulaşacak. Araştırmaya göre, ölüm hızındaki yavaşlama nedeniyle dünya nüfusunun dört ay içinde sekiz milyara, 2030’da 8,5 milyara ve 2100’de 10,4 milyara ulaşacağı tahmin ediliyor. 

BM Nüfus Fonu’nun tahminlerine göre dünya nüfusu 1950’den bu yana en yavaş artış hızında büyüyor. 2020’de bu artış hızının yüzde 1’in altına düştüğü hesaplandı. Verilere göre, Hindistan, 2023’te dünyanın en kalabalık ülkesi olarak Çin’i geride bırakacak. Hindistan’ın nüfusu, on yılda bir yapılan yerel nüfus sayımına göre 2011 yılında 1.21 milyardı. Hükümet, Covid-19 salgını nedeniyle 2021 nüfus sayımını ertelemişti. Birleşik Krallık, 2022’de 68,5 milyonluk bir nüfusa sahip ve yıllık ortalama nüfus değişikliği oranı yüzde 0,4. 

2021’de dünya nüfusunda ortalama doğurganlık oranı kadın başına 2,3 doğum olarak gerçekleşti. Bu oran 1950’de beş doğum idi. Küresel doğurganlığın 2050’de kadın başına 2,1 doğuma düşmesi bekleniyor.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, Dünya Nüfus Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada ‘bu günü çeşitliliği kutlamak, ortak insanlığı tanımak ve ömürlerimizi uzatan, doğum ve bebek ölüm oranlarını azaltan sağlık alanındaki gelişmelere hayran kalmak’ için neden olarak tanımladı. Dünya Sağlık Örgütü’nün Covid-19 salgını nedeniyle Ocak 2020 ve Aralık 2021 tarihleri arasında yaklaşık 14,9 milyon insanın hayatını kaybettiğini hatırlatan yeni BM raporu, salgın dolayısıyla küresel ömür beklentisinin de azaldığına dikkat çekti. Beklenen ömür uzunluğu 2019 yılında 72,6 iken, salgın dolayısıyla 2021’de 71 yıla düştü. 

BM Nüfus Fonu, 2050 yılına kadar küresel nüfus artışının yarısından fazlasının sekiz ülke (Kongo, Mısır, Nijerya,  Etiyopya, Hindistan, Pakistan, Filipinler ve Tanzanya) tarafından gerçekleştirileceğini belirtti. Buna karşılık doğurganlık oranının düşmesi sebebiyle 61 ülkenin nüfusunun 2022-2050 yılları arasında yüzde 1 veya daha fazla azalacağı tahmin ediliyor. Rapordaki diğer önemli bulguya göre, dünya nüfusunun yedi milyardan sekiz milyara ulaşması yaklaşık 12 yıl sürdü. 2037’ye kadar nüfusun 1 milyar daha artacağı tahmin ediliyor.

On ülke, nüfus artışının yarısından fazlasına katkıda bulundu. Hindistan, en büyük katkıyı yapan ülke olurken, onu Çin ve Nijerya izledi. Afrika ve Asya, 2037’ye kadar nüfus artışını yönlendirecek.

Dünya nüfusunun üçte ikisi doğurganlığın kadın başına 2,1’in altında olduğu bir ülke veya bölgede yaşıyor. Küresel yaşam beklentisi, 2019’da 72,8 yıla ulaştı. Ancak 2021’de az gelişmiş ülkelerde yaşam beklentisi ortalamanın yedi yıl gerisinde kaldı. Gelişmekte olan birçok ülkede, çalışma çağındaki (25-64 yaş arası) nüfusun oranı artmaktadır. (dailymail)

Bin Yıllık Kilise Yok Olma Tehlikesiyle Karşı Karşıya

UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde bulunan Kayseri'deki Koramaz Vadisi’ndeki en eski kaya oyma dini yapısı olan Beşaret...

DİSK-AR’a Göre Türkiye İşsizlikte Avrupa Şampiyonu

TÜİK verilerine Türkiye'de işsizlik oranı yüzde 9,4 oldu TÜİK Hanehalkı İşgücü Araştırması sonuçlarına göre; 15 ve daha yukarı...

Krizma Kutsaması İskenderun Katedrali’nde Gerçekleştirildi

İskenderun Müjdeleme Katolik Katedrali'nde, her yıl gerçekleştirilen ‘Yağların Kutsanması’ Ayini, kutsal hafta içerisinde gerçekleştirildi. Rahiplerin yeminlerini tazelediği...

Vakıfköy’de Palmiye Pazarı Ayin ile Kutlandı

"Dzağgazart" (Palmiye Pazarı) Rab İsa Mesih'in Yeruşalim'e Giriş Yortusu, Vakıfköy'de de Surp Badarak ayini ile kutlandı.  24 Mart...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi