25 Nisan 2024 Perşembe

Hindistan Kilisesi, 160 Rahibini Covid-19 Nedeniyle Kaybetti

Hindistan, her gün ortalama 4 bin ölümle sonuçlanan koronavirüs salgınıyla sarsılırken, virüs ülkedeki Katolik rahipleri de ciddi şekilde etkilemeye devam ediyor.

Son 5 haftada yaklaşık 160 Katolik rahip Covid-19 nedeniyle hayatını kaybetti. Yani her gün ortalama beş rahip enfeksiyona bağlı olarak hayatını kaybediyor. Endişe verici haber, Kilise tarafından yönetilen Indian Currents dergisinin editörü Peder Suresh Mathew’den geldi. Peder Mathew, 10 Nisan – 17 Mayıs tarihleri ​​arasında hayatını kaybeden din adamlarının listesini hazırladı.

Emekli Pondicherry-Cuddalore Başepiskopos Antony Anandarayar ve Jhabua Episkoposu Basil Bhuriya 5 ve 6 Mayıs’ta hayatını kaybetti. Emekli Episkopos Joseph Pastor Neelankavil ise 17 Şubat’ta hayatını kaybetti. Salgın döneminde en çok kayıp veren dini cemaat ise 24 ölümle Cizvitler. Peder Mathew, salgının ikinci dalgasındaki ölümlerin çoğunun ülkenin 174 episkoposluk bölgesini kapsamadığı için listenin eksik olduğunu belirtti.

Günde 4 Rahip Hayatını Kaybediyor

Peder Mathew, ‘‘İlk liste bile oldukça endişe verici. Çünkü sadece 30 bin Katolik rahibimiz var. Her gün dört kişi hayatını kaybediyorsa, bu hepimiz için büyük bir endişe kaynağı’’ dedi.

Nisan ortasından bu yana Hindistan, günlük 300 bin’den fazla yeni vaka bildiriyor. Hasta insanlar hastane koridorlarını ve yerleşkelerini doldururken, birçoğu hastanelerin önünde bekleyen ambulanslarda hayatını kaybetti. Krematoryumlar ve mezar alanları dolmuş durumda. Sevdiklerini kaybeden yoksul insanların cenaze masraflarını karşılayamaması sonucunda ortaya çıkan görüntüler yürek parçalayıcı hale geldi.

Hindistan Sağlık Bakanlığı Pazartesi günü 281.386 yeni enfeksiyon vakası bildirdi. 21 Nisan’dan bu yana ilk kez vaka sayısı 300bin’in altına düştü. Günlük ölümler ise 4bin’in üzerinde. Salgının başlamasından bu yana Hindistan’ın toplam vaka sayısının yakın zamanda 25 milyonu aşması bekleniyor. Uzmanlar, yetkililerin açıkladığı sayıların eksik olduğunu söylese de, toplam ölüm sayısı 274.390 olarak belirlendi.

Zamanında Bakım Eksikliği

Jabalpur’dan Episkopos Gerald Almeida, ‘‘Birçok rahip, zamanında tıbbi bakım beklerken hayatını kaybediyor. Bu korkunç bir durum. Bu kadar çok sayıda rahibin hayatını kaybettiğini bilmek beni şok etti’’ dedi.

Episkopos Almeida, rahipler ve rahibeler arasındaki ölüm korkusuna dikkat çekerek, onların yalnız olmadıklarından emin olmak istediğini belirtti.

Rahipler ve Rahibeler İçin Karantina Merkezi

Salgının başlangıcında rahiplerinden birinin hayatını kaybetmesinin ardından Episkopos Almeida, rahip ve rahibeler için karantina merkezi kurdu. Dört hemşirenin kendilerine bakmakla görevli olduğu merkezde en az 26 rahibe ve 14 rahip tedavi görüyor.

Hafif bir ateş veya baş ağrısı şikâyeti yaşayan rahip ve rahibelerin derhal durumları hakkında rapor vermeleri istendi. Covid-19 testi pozitif çıkanlar temel tıbbi tesis ve oksijenle donatılmış karantina merkezine götürülüyor.  

Episkopos Almeida, ‘‘Sadece kritik hastaları özel hastanelere yerleştiriyoruz. Onlar iyileşene kadar başka hastalara bakıyoruz. Durumu hakkında merkeze bilgi vermeyen bir rahibe virüse yenik düştü. Çoğu insan ilk aşamada uygun bakımı alamadığı için hayatını kaybediyor’’ dedi.

Zayıf Mental Sağlık

İsminin açıklanmasını istemeyen kıdemli bir Katolik rahip, ‘‘Hayatını kaybedenlerin ölüm nedeni koronavirüs olmasına rağmen, zayıf mental sağlık rahipler arasında önemli bir sorun. Çoğu rahip, bu gibi durumlarda karantinaya alınmaları nedeniyle acı çekiyor. Bu dönemde kamuya açık temasları kısıtlandı. Pastoral hizmetleri için yıllarca eğitim almalarına rağmen, insanlarla ilişki kurmamaları isteniyor. Bu, birçok rahip için oldukça üzücü bir durum’’ dedi.

Hükümetin kısıtlamaları hafifletildiği Kutsal Hafta boyunca birçok rahibin pastoral görevlerini yerine getirerek hayatlarını riske attığını söyledi. (vaticannews)

24 Nisan Anma Töreni, Kutsal Sunu Ayini ile Gerçekleştirildi

24 Nisan anma Surp Badarak'ı (Kutsal Sunu Ayini) Kuzguncuk Surp Krikor Lusavoriç Kilisesi'nde sunuldu. Türkiye Ermenileri Patriği...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 24 Nisan Vesilesiyle Yayınladığı Mesaj

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkiye Ermenileri Patrikliği ve Ermeni toplumuna gönderdiği 24 Nisan taziye mesajı, bugün İstanbul Kuzguncuk Surp...

Türkiye Ermenileri Patrik Sahak II’nin 24 Nisan Anması Mesajı

Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, 24 Nisan anması için bir mesaj yayınladı. Bugün 24 Nisan. Bu...

Hindistan’da Şifa için Dua Edilmesi Yasaklandı

Hindistan'ın Assam eyaletinde hastaların şifa bulması için dua edilmesi yasaklandı. Karar, Hristiyanlar tarafından endişeyle karşılandı. 2024 tarihli yasa...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi