25 Nisan 2024 Perşembe

Hindistan’da Din Değiştirme Karşıtı Yasa Onaylandı

Kuzey Hindistan’ın 204 milyon nüfusuyla en kalabalık eyaleti olan Uttar Pradesh, evlilik dâhil olmak üzere çeşitli nedenlerle din değiştirmeyi yasaklayan yasayı 24 Şubat’ta onayladı.

Uttar Pradesh Yasama Meclisi, Kasım 2020’de yayınlanan kararnamenin yerini alacak olan, ‘2021 Dini Dönüşüm Yasağı Tasarısını’ onayladı. Buna göre, yasayı ihlal durumunda 10 yıla kadar hapis ve 50.000 rupiye kadar para cezası verilebilecek.

Tasarı, baskı, kışkırtma veya ikna yoluyla, herhangi bir hileli yol veya evlilik yoluyla doğrudan veya dolaylı olarak bir dinden diğerine geçemeyeceğini bildirmekte. Metne göre, din değiştirmenin bu amaçla yapılması durumunda evliliğin, ‘geçersiz ve hükümsüz’ olarak kabul edileceği belirtilirken, evlilikten sonra dinini değiştirmek isteyenlerin bölge hâkimi ile iletişime geçmeleri gerektiği açıklandı.

Din değişikliğinde baskı veya hilekârlık yöntemlerinin kullanılmamasına ilişkin ispat yükü, eylemle suçlanan ve din değiştiren kişiye ait olacaktır. Yasadışı bir dönüşüm kurbanı veya kurbanın ebeveynleri ile akrabaları, polise şikâyette bulunabilir ve soruşturma talep edebilir. İktidardaki Hindu milliyetçisi Bharatiya Janata Partisi (BJP) üyesi olan Uttar Pradesh’in Başbakanı Yogi Adityanath, yasanın Hindu kadınlarının evlilik nedeniyle başka bir dine geçme girişimlerini engellemeyi amaçladığını söyledi.

Son zamanlarda, BJP tarafından yönetilen bir eyalet olan Madhya Pradesh, dinler arası evlilik yoluyla dini dönüşümü kontrol altına almak için din değişikliği karşıtı yasayı onaylamıştı. Geçmişte Odisha, Arunachal Pradesh, Tamil Nadu, Gujarat, Rajasthan, Chhatisgarh, Jharkhand, Himachal Pradesh ve Uttrakhand gibi bölgelerde de benzer yasalar çıkarıldı.

İnsan hakları örgütleri, kilise liderleri ve diğer sivil toplum aktivistleri, Hindistan’da dini azınlıkları ve özellikle Hristiyanları cezalandırmak için sıklıkla sömürülen ve suistimal edilen din değiştirme karşıtı yasaların kabul edildiğini belirterek endişelerini dile getirdi.

Hindistan Katolik Episkoposlar Konferansı Doktrini Komisyonu üyesi Yardımcı Episkopos Joseph Pamplany,  ‘‘Bu tür yasalar, vatandaşların kendi seçtikleri herhangi bir dine özgürce inanmalarını ve paylaşmalarını garanti altına alan Hint Anayasası’nın ruhuna aykırıdır’’ dedi.

Episkopos Pamplany’ye göre, din değişikliği karşıtı yasalar ‘hileyle veya zorla din değiştirmeyi’ kontrol etme bahanesiyle dini azınlıkları, özellikle de Hristiyanları hedeflemekte.

Hindistan’da Hristiyanlara yönelik şiddet vakalarını belgelemeye kararlı bir Hristiyan aktivist olan Shibu Thomas, Hindistan’daki tüm eyaletlerin insanların inanç özgürlüğünü ihlal eden din değişikliği karşıtı yasaları kaldırması gerektiğini söyledi.

2011’de yapılan nüfus sayımı 1.3 milyarlık ülke nüfusunun 966 milyonunu (yaklaşık yüzde 80) Hinduların ve 29 milyonunu (yaklaşık yüzde 2.3’ü) ise Hristiyanların oluşturduğunu gösterdi. (fides)

24 Nisan Anma Töreni, Kutsal Sunu Ayini ile Gerçekleştirildi

24 Nisan anma Surp Badarak'ı (Kutsal Sunu Ayini) Kuzguncuk Surp Krikor Lusavoriç Kilisesi'nde sunuldu. Türkiye Ermenileri Patriği...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 24 Nisan Vesilesiyle Yayınladığı Mesaj

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkiye Ermenileri Patrikliği ve Ermeni toplumuna gönderdiği 24 Nisan taziye mesajı, bugün İstanbul Kuzguncuk Surp...

Türkiye Ermenileri Patrik Sahak II’nin 24 Nisan Anması Mesajı

Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, 24 Nisan anması için bir mesaj yayınladı. Bugün 24 Nisan. Bu...

Hindistan’da Şifa için Dua Edilmesi Yasaklandı

Hindistan'ın Assam eyaletinde hastaların şifa bulması için dua edilmesi yasaklandı. Karar, Hristiyanlar tarafından endişeyle karşılandı. 2024 tarihli yasa...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi