19 Nisan 2024 Cuma

Hindistan’da Ev Kiliselerine Denetim Başladı

Güney Hindistan’ın Tamil Nadu eyaletindeki polis ekipleri, Hristiyanların evde toplanıp ibadet etmelerini doğru bulmadığından ve bu gibi eylemlerin ülkenin laik anayasasını ihlal ettiği gerekçesiyle ev kiliselerini denetlemeye başladı.

Yerel Polis yetkilileri Anuperpalay, Velampalay, Kangayam ve Tiruppur ilçesindeki Hristiyan cemaatlerinin evlerinde gerçekleştirilen ibadet hizmetinin durdurulmasını emretti.

Pentekostal Kilisesi Kutsal Kurulu’ndan Peder Vijay Kumar konu ile ilgili tüm detayları Morning Star News gazetesine anlattı. 

Peder Vijay Kumar: “Zor zamanlar geçiriyoruz, Tiruppur ilçesindeki polis ekipleri Hristiyanlar üzerinde büyük bir baskı yaratıyor. Evlerimizde, 4 duvar arasında bile ibadet etmemiz engelleniyor. Azınlık niteliğindeki toplulukların temsilcileri herhangi bir ibadet toplantısı düzenlemeden önce yetkililerinden izin almakla yükümlü kılınıyor” açıklamasında bulundu. 

Alliance Defending Freedom (ADF) organizasyonunun insan hakları departmanı koordinatörü Nehemya Christie, Hindistan mahkemelerinin evlerde düzenlenen ibadet hizmetleri için devletin zorunlu kıldığı resmi izinleri vermediklerini anlattı. 

Nehemya Christie, verdiği röportajda: “Hükümet yetkililerinden gelen bu muhalefet seviyesi, Hint anayasasında yer alan laik değerleri zayıflatıyor. Bu durum Hristiyanların Hindistan sınırları içerisinde inançlarını sürdürebilmek yönünde sahip oldukları haklarından ve özgürlüklerinden mahrum kalmasına neden olacaktır.  Özellikle de Madras ve Madurai mahkemeleri tarafından verilen kararlar göz önünde bulundurulacak olursa böyle bir son kaçınılmaz olacaktır” dedi.

Hindistan’ın güneyinde yer alan Coimbatore ilçesinde evini ibadet hizmetleri için kullanmaya başlayan bir Hristiyan, dini toplantılar için gerekli resmi izinleri almak için mahkemeye dilekçe verdiğinde, belediye kanunları ve devlet inşaat yönetmelikleri gereğince talebi reddedildi.

Gerekli izinleri alamayan evini ibadete açmak isteyen Hristiyan, haziran ayında Madras Yüksek Mahkemesi’ne bir şikâyet dilekçesi gönderdi. Madras Yüksek Mahkemesi hâkimi ise konu ile ilgili devlet yetkililerinin ibadet öncesi gerekli izinleri talep etmesinin oldukça normal olduğunu vurgulayarak, Hindistan gibi bir ülkede Hristiyan ibadetlerinin yerlileri rahatsız edebileceğini, yetkililerin de bu yüzden bu kadar katı yaptırımlara başvurduğunu açıkladı.

Nehemya Christie’nin anlattıklarına göre Tamil Nadu’da Hristiyanlara karşı baskıların önceki yıllara göre fazlasıyla arttığı söyleniyor.

Hristiyan zulümleri günümüzün en büyük ve temel dini sorunlarından biri. Hindistan’ın yerlileri evlerini Hristiyanlara kiraya vermek istemiyor. Tüm bu zorluklara rağmen Hristiyanlar kiralık ev bulsalar bile, komşular ve mahalle sakinleri söz konusu durumu derhal polis ekiplerine bildiriyor ve evler aranarak herhangi bir dini ibadet gerçekleştirip gerçekleştirmedikleri kontrol ediliyor. 

Bu durumun temel örneği bundan birkaç ay önce Kuddalor bölgesinde meydana gelen Hristiyanlara karşı bir saldırı. 30 aşırılık yanlısı, Lakshmi Narayan’ın Thiruvananthapuram şehrinin Kuddalor bölgesinde açtığı yeni ibadet evini ziyaret etmeye giden Pastor Paul Tirunavukkarasu ve yanındaki 13 Hristiyan’a karşı büyük bir şiddet saldırısı düzenledi. Görgü tanıklarının anlattıklarına göre, aşırılık yanlıları tam 2 saat aralıksız olarak Hristiyanlara şiddet göstermeye devam ettiler. 

Konu ile ilgili açıklama yapan Pastor Paul Tirunavukkarasu, ağır travmalar aldıklarını anlattı. Soruşturma başlatan polis ekipleri 30 saldırgandan sadece 4’ünü yakalayabildi. (cnl.news/O.D)

Episkopos Kostantin Kayyal ve Arşimandrit Eftimios Fakes İskenderun’da

Lübnan Dağı Peygamber İlyas Patrikhane Manastırı Baş Rahibi Episkopos Kostantin Kayyal ve beraberindeki Arşimandrit Eftimios Fakes, Patrikhanenin...

Altnözü Ortodoks Cemaati, Arşimandrit Corc Yakup’u Konuk Etti

Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patrikliği’nin Paskalya Oruç devresinde Hatay ve Mersin bölgesine her hafta bir episkopos...

Arşimandrit Jack Khalil, Samandağ’daki Hristiyanlarla Bir Araya Geldi

Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patrikliği’nin Paskalya Oruç devresinde Hatay ve Mersin bölgesine her hafta bir episkopos...

Endonezya’daki Hristiyanların Durumu

Pew Araştırma Merkezi, Endonezya'daki Hristiyanların Durumunu Paylaştı Yaklaşık 275 milyonluk nüfusa sahip olan Endonezya, inanç özgürlüğünü desteklediğini iddia...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi