25 Nisan 2024 Perşembe

Hindistan’da Hristiyan Liderler Barışa Vurgu Yaptı

Hristiyan liderler, Manipur’da yaşanan şiddet olaylarında en az 71 kişinin hayatını kaybetmesinden sonra barış çağrısında bulundu. Guwahati Başepiskoposu Thomas Menamparampil, ‘‘Şiddet mağduru olan kardeşlerimizin yasını tutuyoruz. Yakınlarını ve sevdiklerini kaybeden herkese başsağlığı diliyoruz’’ dedi.

Barış Misyonu Ekibi (JPMT), Manipur’daki durumun korkutucu boyutlara ulaştığını ve büyük bir insani krizin yaşandığını belirtti. Başepiskopos Menamparampil ve JPMT sözcüsü Allen Brooks tarafından imzalanan bildiri, Manipur’daki insanları koşulları düzeltmek için yapıcı yollar keşfetmeye çağırdı.

Manipur eyaletinde Meitei topluluğunun ‘‘Planlanmış Kabile’’ kategorisine dâhil edilmemesi gerekçesiyle başlayan şiddet olaylarında çok sayıda kişi hayatını kaybetti. Manipur’un 3,2 milyonluk nüfusunun yüzde 53’ünü Meiteiler ve yüzde 41,29’unu Hristiyanlar oluşturuyor.

Kabile Öğrencileri Birliği, birçok bölgede şiddet olaylarına dönüşen mitingler düzenledi. Hükümet 16 bölgede sokağa çıkma yasağı ilan etti ve internete erişimi kısıtladı. Etnik Kuki Hristiyanları ile Meitei Hinduları arasındaki çatışmalarda en az 71 kişi hayatını kaybetti, 45 bin’den fazla insan yerinden edildi ve 230 kişi yaralandı. Aralarında kiliselerin de bulunduğu 1700 bina hasar gördü.

Bharatiya Janata Partisi’ne bağlı Manipur hükümeti, internete erişimin 26 Mayıs’a kadar kısıtlanacağını bildirdi. Başepiskopos Menamparampil, farklılıklara rağmen çözüm yolunun bulunabilmesini diledi.

Başkent Yeni Delhi’de, Kuzey Doğu Katolik Cemaati, Ekümenizm Komisyonu ve Katolik Birliği Federasyonu, Sacred Heart Katedrali önünde bir saatlik ekümenik dua toplantısı gerçekleştirdi. Delhi Başepiskoposu Anil Joseph Couto liderliğindeki ekümenik duaya 200’den fazla inanlı katıldı. Monsenyör Juan Pablo Cerrillos Hernandez, dua toplantısının Manipur’da barışa aracılık etmesi gerektiğini söyledi.

24 Nisan Anma Töreni, Kutsal Sunu Ayini ile Gerçekleştirildi

24 Nisan anma Surp Badarak'ı (Kutsal Sunu Ayini) Kuzguncuk Surp Krikor Lusavoriç Kilisesi'nde sunuldu. Türkiye Ermenileri Patriği...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 24 Nisan Vesilesiyle Yayınladığı Mesaj

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkiye Ermenileri Patrikliği ve Ermeni toplumuna gönderdiği 24 Nisan taziye mesajı, bugün İstanbul Kuzguncuk Surp...

Türkiye Ermenileri Patrik Sahak II’nin 24 Nisan Anması Mesajı

Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, 24 Nisan anması için bir mesaj yayınladı. Bugün 24 Nisan. Bu...

Hindistan’da Şifa için Dua Edilmesi Yasaklandı

Hindistan'ın Assam eyaletinde hastaların şifa bulması için dua edilmesi yasaklandı. Karar, Hristiyanlar tarafından endişeyle karşılandı. 2024 tarihli yasa...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi