23 Nisan 2024 Salı

Hindu Ayinlerine Katılma Zorunluluğu Getirilen Hristiyanlar Endişeli

Ülkenin batı kesimindeki Dadra ve Nagar Haveli toprakları ile Daman ve Diu bölgesindeki tüm okullarda baharın gelişine işaret eden Hindu festivali Vasant Panchami’nin kutlanması zorunlu hale getirildi. Yetkili makamlar tarafından yayınlanan ve tüm okullara gönderilen genelge, Hindu olmayan öğretmenler ve öğrenciler arasında tedirginliğe neden oldu.

Hindistan’da Hristiyan haklarını savunan Hristiyan Birliği Formu (UCF), hükümeti Hindu tanrılarına ibadet emri veren genelgeyi geri çekmeye çağırdı. UCF’nin ulusal koordinatörü A.C. Michael, bölgedeki Hristiyanların genelge nedeniyle acı çektiğini belirtti.

Genelgeye göre, Hristiyanlar da dâhil olmak üzere tüm devlet okulları ve özel okullar festivale katılmalı ve Hindu duaları ile ritüellerine eşlik etmeli. A.C. Michael, ‘‘Hristiyan cemaati, mevcut yönetmeliği kendi inancını sınırlamanın bir yolu ve özgürlüğünün yanı sıra kendi kurumlarını yönetme hakkının bir ihlali olarak görüyor. Hindistan Anayasası tarafından güvence altına alınan inanç özgürlüğü ile eğitim kurumu kurma ve yönetme hakkını ciddi şekilde ihlal ediyor. Barışsever Hristiyan cemaati, farklılıklara ev sahipliği yapan ülkemizin asırlık dokusunun bozulmadan kalması için dua ediyor. Cemaat adına Hristiyan Birliği Formu, genelgenin derhal geri çekilmesini talep ediyor’’ ifadelerinde bulundu.

İki yıl önce, aynı yönetim resmi tatil kabul edilen Kutsal Cuma’yı iptal etmeye çalışmıştı. Hristiyan cemaati Bombay Yüksek Mahkemesine başvurmuş, ancak iptal edilme kararına boyun eğmişti.

Hindistan’da seküler yapı, hükümete herhangi bir dini ayrıcalıklı konuma getirme konusunda anayasal sınır getirmektedir. Yüksek Mahkeme, ‘SR Bommai ve Hindistan Birliği’ (1994) kararında, Anayasa’da yer alan laikliğin önemli bir parçası olarak ‘tüm dini gruplar arasında hoşgörü ve eşit muamelenin gösterilerek canlarının, mallarının ve ibadethanelerinin korunması gerektiği belirtilmişti.

Günümüzde Hintli Hristiyanların, ülkenin özgürlük ve bağımsızlık mücadelesi sırasında katkıları ve bağımsızlık sonrası ulus inşasında silahlı kuvvetlere, demiryollarına, sağlık ve eğitim sistemine sundukları hizmetleri kanıtlanmıştır. (Fides)

Episkopos Kayyal, Pazar Vaazında: “Liderlik ve Şöhret Kilisede Değer Görmez”

Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patriği 10. Yuhanna’nın bereketi ile İskenderun’da bulunan Lübnan Dağı Peygamber İlyas Patrikhanesi...

Episkopos Kayyal, İskenderun’da Çocukları da Unutmadı

Paskalya Oruç Döneminde, Mersin ve Hatay bölgelerinde gerçekleştirilen Patrikhane Programları kapsamında, Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patriği...

Episkopos Kayyal, İskenderunlu Gençlerle Kahvaltıda Buluştu

Paskalya Oruç Döneminde, Mersin ve Hatay bölgelerinde yapılacak Patrikhane Programları kapsamında, Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patriği...

Episkopos Kayyal İskenderun’da Meryem Ana’ya Övgü Duasına Katıldı

Paskalya Oruç Devresi boyunca her Cuma gerçekleştirilen ‘Meryem Ana’ya Övgü’ (El-Medeyih) Dualarından sonuncusu; geçtiğimiz hafta, İskenderun Aziz Corç Rum...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi