28 Mart 2024 Perşembe

Hisseden protez bacak geliştirildi

Dünyanın ilk hisseden protez bacağı, Avusturya’nın başkenti Viyana’da tanıtıldı.

Linz Üniversitesi’nden Protez uzmanı Prof. Dr. Hubert Egger, ekibiyle birlikte Viyana’da düzenlediği basın toplantısında, uzun araştırmalar sonucu geliştirdiği ve “hisseden protez bacak” adını verdiği ürününü kamuoyuna tanıttı.

hisseden bacakEgger, hastanın kalçasından bacağına doğru uzanan sinirleri yeniden yapılandırarak deri altına yakın bir bölgeye yerleştirdiklerini ve protez ayağın, tabanına yerleştirilen 6 adet sensörle yapay bacağın içerisindeki yapay uyarıcılara bağlandığını söyledi.

Egger, ayak hareketlerinin oluşturduğu basınç ile oluşan sinyallerin önce kumanda merkezine, ordanda sinir uçları yoluyla beyne iletildiğini aktardı.

“Zeminin baskısını hemen hissediyor”

Doktor Egger adım atıldığı anda ayak altındaki uyarıcıların beyne ikaz gönderdiğini kaydederek, “Alıcılar beyne ayak olduğunu söylüyor ve protezi giyen kişi, yürüdüğü zaman zeminin baskısını hemen hissediyor. Her şey göz önünde bulunduruldu. Örnekte gördüğünüz gibi prosedür çok basit” diye konuştu.

Egger, normal protezlerde beyin ayağı hissedemediği için ağrılarının arttığını ve uykularının kaçtığını ancak hissedilen protez bacak ile bu sorunun da ortadan kalktığını ifade etti.

“Yeniden doğmuş gibiyim”

Geçirdiği bir kaza sonucu meydana gelen kan pıhtılaşması nedeniyle 2007 yılında sağ bacağı kesilen Wolfgang Rangger, hisseden protez bacağı yaklaşık 6 ay evinde test etti.

Gazetecilerin önünde protez bacağı deneyen Rangger, kurulan yapay merdivene sorunsuz çıktı. Rangger, protez bacaklarıyla koştuğunu, bisiklet sürdüğünü ve hatta tırmandığını söyledi.

“Kendimi yeniden doğmuş gibi hissediyorum” diyen 54 yaşındaki Rangger, “Sanki bacağım yerindeymiş gibi hissediyorum. Artık buz üzerinde kayıp düşmüyorum ve çakıl, beton, çimen veya kumda rahatlıkla yürüyorum. Yeni bacağımla küçük çakıl taşlarını bile hissedebiliyorum” ifadelerini kullandı.

Fiyatı 30 bin avroya çıkıyor

Yüksek teknolojili hisseden ayak protezin fiyatının 10 bin ile 30 bin avro arasında değiştiği belirtildi. Bacaklarını kaybedenleri yeniden hayata bağlamak için çalışmalarını sürdürdüklerini belirten ekip, büyük bir şirket kuracaklarını ve piyasa fiyatlarını düşürmek için en kısa sürede seri üretime geçeceklerini kaydetti. (AA)

Bin Yıllık Kilise Yok Olma Tehlikesiyle Karşı Karşıya

UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde bulunan Kayseri'deki Koramaz Vadisi’ndeki en eski kaya oyma dini yapısı olan Beşaret...

DİSK-AR’a Göre Türkiye İşsizlikte Avrupa Şampiyonu

TÜİK verilerine Türkiye'de işsizlik oranı yüzde 9,4 oldu TÜİK Hanehalkı İşgücü Araştırması sonuçlarına göre; 15 ve daha yukarı...

Krizma Kutsaması İskenderun Katedrali’nde Gerçekleştirildi

İskenderun Müjdeleme Katolik Katedrali'nde, her yıl gerçekleştirilen ‘Yağların Kutsanması’ Ayini, kutsal hafta içerisinde gerçekleştirildi. Rahiplerin yeminlerini tazelediği...

Vakıfköy’de Palmiye Pazarı Ayin ile Kutlandı

"Dzağgazart" (Palmiye Pazarı) Rab İsa Mesih'in Yeruşalim'e Giriş Yortusu, Vakıfköy'de de Surp Badarak ayini ile kutlandı.  24 Mart...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi