29 Nisan 2024 Pazartesi

Hrant Dink, Ekranların Başında Anıldı

Agos Gaztesi’nin kurucusu ve genel yayın yönetmeni Hrant Dink katledilişinin 14. yılında anıldı. Her yıl, Dink’in öldürüldüğü Agos Gazetesi önünde gerçekleştirilen geniş katılımlı anma töreni, bu yıla özgü olarak, Covid-19 salgını nedeniyle çevrimiçi ortamda gerçekleştirildi.

Rakel Dink, Agos Gazetesi önünde (19 Ocak 2021)

Anmada söz alan Hrant Dink’in eşi Rakel Dink konuşmasında şunları söyledi:

”Sevgili dostlar, 14 yıldır buradayız. 

Bugün pandemi şartlarıyla, acıları ve bilinmezlikleriyle buradayız. Biliyorum ki, yürekleri burada çarpanlar çok çoktur.

Burası unutturulmak istenen konuların hatırlandığı, hatırlatıldığı bir yer oldu. Burası acılarda kardeş olmayı öğrendiğimiz yer, acıları paylaşma, yüzleşme, yüzleştirme yeri oldu. Adalet ve doğruluk arayanların, isteyenlerin bir araya geldiği yer oldu. 

‘Gördüğü insan kardeşini sevmeyen, görmediği Allah’ı seviyorum diyen yalancıdır diyor Tanrı Sözü.

Tekrarlanmaması için, sorumluluk, duyarlılık, adalet ve doğrulukla pişmanlık gerekiyor. İtiraf,  özür ve tövbe gerekiyor. Öldürmekten, düşmanlıktan, savaştan kim ne kazanmıştır, ölümün, yasın, acıların, kıtlığın, bereketsizliklerin çoğalmasından başka? Barış esenlik, sevgi, iyilik, bereketle sevinç varken; neden kötülük, neden düşmanlık, neden zulüm, neden savaşlar? Bunlar Tanrı’ya da düşmanlıktır. Temiz eller böyle mi olur?

Rabbin iğrendiği yedi şey vardır. Maalesef gururdan, yalandan geçilmiyor. İnsan öldürenler, düzenbazlar, kötülükten zevk alanlar çoğaldıkça çoğalıyor. Ve maalesef ayırımcı zihniyet, çekişmeler, düşmanlık ve yalancılık soluyarak beslenip semizleniyor. Ülkemiz için yas tutsak yeridir, çünkü hepsi fazlasıyla var.

‘Suçu yalanla örülmüş iplerle, günahı araba urganıyla çekenlerin vay haline! …Kötüye iyi , iyiye kötü diyenlerin, karanlığı, ışık, ışığı karanlık yerine koyanların; acıya tatlı, tatlıya acı diyenlerin vay haline Yeşaya 5:18-20”

Rakel Dink – 19 Ocak 2021

Türkiye Ermenileri Kadasetli Patrik Sahak II de, sosyal medya hesabı Twitter üzerinden, “Kendisi gibi iki bin yıl önce kurban edilen efendimiz İsa Mesih’in bir vaadi var Hrant gibilerine. “Ne mutlu barışı sağlayanlara! Çünkü onlara Tanrı’nın çocukları denecek.” “Ne mutlu doğruluk uğruna zulüm görenlere! Çünkü Göklerin egemenliği onlarındır. Sadece senede bir gün değil, her aklımıza geldiğinde küçük de olsa bir dua yükseltmeliyiz bu cesur ruh için. Teselli bulsun, huzura ersin ruhu, mekanı cennet olsun” diyerek duygularını ifade etti.

Basın Konseyi’nin anma mesajında,“Hrant Dink’i, katledilişinin 14’üncü yıldönümünde özlem ve saygıyla anarken; tüm gazeteci suikastlarının aydınlatılmasını; bugün de giderek artan gazetecilere yönelik saldırıların durdurulması için devletin bir an önce gerekli önlemleri almasını; halkın haber alma hakkı ile ifade ve basın özgürlüğüne saygı gösterilmesini talep ediyoruz” ifadeleri yer aldı.

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu’nun Hrant Dink’in öldürülüşünün 14. yılı dolayısıyla yayınladığı mesajda ”Hrant Dink cinayetinin aydınlatılması Türk adaletinin öncelikli görevi olmalıdır” dendi.

Hrant Dink anması özel yayını, hranticinadaleticin.org adlı internet sitesinden izlenebilir.

Geleneksel ‘‘Evlerde İlahi Okuma Etkinliği’’ Yeniden Gerçekleştirildi

İskenderun’da yaşayan Hristiyan gençler, yaklaşan Paskalya Bayramı çerçevesinde çeşitli etkinliklere de imza atıyorlar. Bu bağlamda Paskalya Hazırlık...

Episkopos Dahdal, Samandağ’da Palmiye Pazarı Ayini’ne İştirak Etti

Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patriği 10. Yuhanna’nın bereketi ile Hatay bölgesine giden Episkopos Arsenios Dahdal, Samandağ’da...

Rahip, Hac Yolculuğuna Hazırlanıyor

Peder Roger Landry, ABD'nin doğusunda yaklaşık 2.400 kilometrelik Ulusal Efkaristiya Hac rotasını tamamlamaya kendini adadı. Hac ziyaretleri,...

Hristiyanlar Yangının Harap Ettiği Kilisede İbadet Etti

Kutsal Cuma için ibadet etmek isteyen Hristiyanlar, 2022'de Fulani militanları tarafından ateşe verilen kilise binasında bir araya...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi