19 Ocak 2007’de Hrant Dink’in öldürülmesiyle toplumsal hafızada özel bir yer edinen İstanbul Şişli’deki Sebat Apartmanı’ndaki Agos gazetesinin eski çalışma ofisi 23,5 Hrant Dink Hafıza Mekânı olarak bugün kapılarını açıyor.
“23,5 Hrant Dink Hafıza Mekânı” nın, Hrant Dink’in sahiplendiği ve farkındalık yaratmaya çalıştığı insan hakları, demokrasi, eşitlik, adalet, hak ve özgürlükler gibi evrensel değerleri geniş kitlelerle buluşturan ve hafıza ile umudu birleştiren görsel bir merkez olması hedeflendi.
Hafıza Mekânı, adını Hrant Dink’in 23 Nisan 1996’da Agos’ta yayımlanan “23,5 Nisan” başlıklı köşe yazısından aldı.
23,5 Odalar
Ziyaretçiler, “23,5”u Hrant Dink’in anlatıları rehberliğinde gezerken onun hayatına, mücadelesine ve ölümüne tanıklık edecek, Türkiye tarihinden kesitler bulabilecekler.
Hrant Dink’in çalışma odası olduğu gibi korunurken, diğer odalarda ziyaretçileri kimlik, eşitlik, hakikat ve adalet gibi kavramları sorgulamaya ve paylaşmaya davet eden video, yerleştirme ve yazılar yer alacak.

Çok Amaçlı Etkinlik Alanı
Bu alanda 23,5’un paylaşım, üretim, düşünme ve araştırma mekânı olmasında önemli rol oynayacak farklı içerikteki atölyeler ve etkinlikler düzenlenecek. Ayrıca ziyaretçiler videowall’lar sayesinde, Hrant Dink’in biyografisinden farklı kesitleri videolar, belgeler ve fotoğraflar aracılığı ile inceleme fırsatı bulacaklar. Bu mekânda, Agos Gazetesi’nin 1996-2007 yılları arasındaki 10 yıllık arşivi de araştırmacılara ve ziyaretçilere açık olacak. Burada, 1996-2007 yılları arasında yaşanan, Türkiye tarihinden kesitler, azınlıklar açısından önemli gelişmeler, toplumsal bellekte yer edinen olaylar Agos Gazetesi’nde yayımlanan haber ve manşetler eşliğinde sergilenecek.
Etkileşime dayalı ve aktif katılımı esas alan atölyeler, 23,5’un diğer hafıza mekânları, sivil toplum kuruluşları, üniversiteler ve eğitim kurumları ile işbirliği içinde, empatiyi, karşılıklı anlayışı ve bir arada yaşamı teşvik eden bir paylaşım, üretim ve diyalog mekânı olarak çalışmalarını sürdürmesinde önemli bir rol oynayacak.
23,5 Hrant Dink Hafiza Mekânı’nın sergi tasarımı ve kürasyonu Hrant Dink Vakfı ekibi tarafından yapıldı.