3 Mayıs 2024 Cuma

Hrant Dink Okulu’nun Geleneksel Sevgi Sofrası

Hrant Dink Okulu Geleneksel Yıllık “Madağ”ı (Sevgi Sofrası), Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II. riyasetindeki Surp Badarak (Kutsal Sunu Ayini) ile kutlandı. 

Kumkapı Patriklik Merkez Surp Asdvadzadzin Kilisesi’nde, 4 Şubat Pazar günü, Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II riyasetindeki Surp Badarak ayiniyle Hrant Dink Okulu’nun yıllık “Madağ”ı (Sevgi Sofrası) kutlandı. 

Kilisenin Din görevlisi, Patrik Vekili Kıdemli Peder Krikor Damadyan eli ile sunulan Surp Badarak’ta, Diyakos, astdiyakos, kıdemli okuyucular ve okuyucular Rab’bin Sofrası’na hizmet ettiler.

Surp Badarak, Khorurt Khorin ilahisi ile başladı. Kıdemli Peder Krikor tövbesini ettikten sonra sunağa çıktı. Günün İncil okuma parçasının okunmasının ardından Diyakos Rober Küçükakbulut Kutsal Kase’yi getirdi. 

Hrant Dink okulu hayırseverleri Arto – Talar Horozoğlu çifti, okul öğretmenleri, öğrencileri, PSYK başkanı Herman Kavafyan, bazı Ermeni kilise vakıf yöneticileri ve inanlıların hazır bulunduğu ayinde ilahileri, şefleri Hovsep Kuyumcuyan yönetiminde Koğtan korosu üyeleri seslendirdiler. 

Surp Badarak sırasında Patrik Kadasetli Sahak II Ermenice ve Türkçe vaaz verdi. Türkçe vaazından bazı bölümler şöyle;

Sevgili kardeşlerim Hristiyan için en önemli başarı nedir diye sorarsanız, Tanrı’nın aklını anlamak, O’nun düşüncelerini anlamak ve ona göre hayatını kurgulamaktır. Çünkü bize bir yol haritası lazım, bizi yaratanın bizden ne istediğini iyi bilmemiz lazım, O’nun düşüncelerini anlamamız lazım ama bu zordur. Yeşaya Peygamber vasıtasıyla Tanrı diyor; Beni kime benzeteceksiniz, Beni neye benzeteceksiniz, ne düşündüğümü nasıl anlayacaksınız.

Tanrı o büyük aklını bize eriştirmek için küçüldü. İnsan sözlerine, Peygamberlerin sözlerine, en sonunda İsa Mesih’e, ahırda doğan bir bebeğe küçüldü. Bizimle insan gibi konuştu ve düşüncelerini, yollarını anlattı. Bu kadar küçülmesine rağmen biz halen O’nun yollarını anlayamıyoruz. Hala O’nun yolları bize pek akıllıca gelmiyor ve kendi yollarımızda yürümeyi seçiyoruz.

Tanrı’nın gözümüzde en şaşırtıcı olan yönü bize biricik oğlunu göndermesidir. Kurtuluşumuz için Tanrı’nın bizim boyutumuza inmesidir. Şimdi, bizim Tanrı’nın aklına sahip olmamız lazım, onun için de bizim bazı küçük alışkanlıklarımızdan kurtulmamız gerekir. Tanrı’nın aklını anlamak için birincisi: Tanrı için en büyük yetenek akıl değildir, Tanrı için en önemli meziyet bilgeliktir. Bilgelik aklın ve bilginin doğru bir şekilde kullanılmasıdır. Kişinin kendi yararına kullanmasıdır, başkalarının yararına kullanmasıdır, Tanrı’nın istediği gibi kullanmasıdır. Yani biz eğer Tanrı’nın yaratılışında başkasına ve kendimize zarar vermeden yaşıyorsak, bir yolumuz varsa, bir yere varacaksak ve o varacağımız yerin Yaratıcı’nın önünde durup hesap vereceğimiz yer olduğunu anladığımızda, en yararlı hayat biçimi budur. Dolayısıyla Kutsal Kitap’ın bize öğrettiği en önemli şey bir insanın tutarlı olmasıdır, akıl değildir.

Evet Tanrı’nın aklını anlamamız gerekiyor Hristiyanlar olarak ve O’nun aklı küçülmüş bir şekilde Kutsal Kitap’ta ve İsa Mesih’te bize anlatılır, bize düşen şey Tanrı’nın küçülmüş aklını anlamak. Bazen insanın büyük soruları var Tanrı’ya, başkalarına yönelttiği ama bizim akıl düzeyimiz ona uygun değil. Tanrı’nın bizden istediği şey, söylediği şey, tutarlı ol, onu da sağlamanın yolu da sık sık gel Benimle konuş, söyleş o zaman tutarlı olmaya başlayacaksın. İçini başkalarına göstermeye başla bunu da Tanrı’ya göstererek başla, sonra git yanlışlarını başkalarıyla konuş, dostlarınla, dün adamlarıyla konuş, tövbe et, günahlarını itiraf et, dışında görmeye başla. Bu tutarlılığı edinmeye bak çünkü günün birinde hepimiz bu tutarsızlıklarımızla yüze geleceğiz. İmanımız bizde bunu gerçekleştirsin. Hepinizi Rab bereketlesin.

Vaazların ardından Surp Badarak, Rab’bin Duası ile devam etti. Toplu tövbeyi Kadasetli Patrik Sahak II. yaptırdı. Daha sonra “Hağortutyun” (komünyon) dağıtımına geçildi. 

Surp Badarak’ın sonunda başta Hrant Dink Okulu’nun merhum hayırseverleri olmak üzere tüm Rab’de uyuyanlar için “Hokehankisd” (Ayin-i Ruhani) duaları okundu. Sonrasında Patrik Sahak II, Hrant Dink Okulu’nun “Madağ”ını kutsadı. Hep birlikte söylenen Rab’bin Duası ve Patrik Sahak II’nin takdisi ile ayin son buldu. 

Episkopos Arsenios Dahdal Önderliğinde “Kutsal Perşembe” Ayini

Bu hafta sonu Paskalya Bayramı’nı kutlamaya hazırlanan Ortodoks Kiliseleri, “Elem Haftası” ayinlerini de sürdürüyor. Bu kapsamda İskenderun Aziz Corç...

İskenderun Aziz Corç Rum Ortodoks Kilisesi’nde “Kutsal Yağ” Ayini

Geçtiğimiz hafta sonu kutlanan Dallar Bayramı’nın ardından Kutsal Hafta’ya başlayan Ortodokslar, Çarşamba günü Kutsal Yağ Ayini’ni gerçekleştirdi....

İskenderun’da “Kutsal Elem Haftası ve Paskalya Ayini” Programı

İskenderun’da Ortodoks Kilisesinin “Kutsal Elem Haftası ve Paskalya Ayini” Programı belli oldu. Cumartesi gecesi kutlanacak olan Paskalya Bayramı için...

Gümüşhane’deki İmera Manastırı Tarihi Dokusuna Kavuştu

Gümüşhane’nin tarihi ve kültürel hazinelerinden birisi olan İmera Manastırı yıllar içinde yapılan tahribatlardan kurtarıldı. Manastırın duvarlarına kazınan...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi