24 Nisan 2024 Çarşamba

Hristiyan Ebeveynler, Çocuklarının Ruhsal Sağlığı Konusunda Endişeli

Barna tarafından yayınlanan ankete göre, Amerikalı ebeveynlerin büyük bir kesimi çocuklarının ruhsal sağlığı konusunda endişe duyuyor. Bu endişenin genellikle Hristiyan ailelerde görüldüğü anlaşıldı.

18 yaşından küçük çocuğu olan 513 ebeveyn ile gerçekleştirilen ankette, ailelere çocuklarının ruhsal gelişimi ve akranlarıyla olan ilişkileri konusundaki endişe düzeyleri soruldu. 23 Nisan – 5 Mayıs 2021 tarihleri ​​arasında gerçekleştirilen ankette ebeveynlere ‘Çocuğunuzun/çocuklarınızın ruhsal gelişimi hakkında ne kadar endişelisiniz?’ sorusu yöneltildi. Katılımcıların çoğu (yüzde 73) çocuklarının ruhsal gelişiminden ‘kısmen’ veya ‘çok’ endişe duyduğunu belirtti. Ebeveynlerin sadece yüzde 27’si çocuklarının ruhsal gelişimi hakkında ‘hiç’ endişe duymadığını söyledi.

Anket, katılımcıları üç kategoriye ayırdı: Hristiyanlığa göre yaşayan ebeveynler, Hristiyan ebeveynler ve Hristiyan olmayan ebeveynler. Son bir ay içinde ibadet hizmetine katılan ve inançlarının yaşamlarında önemli bir yere sahip olduğunu belirten Hristiyanlar ilk kategoride yer aldı. Hristiyanlığa göre yaşayan ebeveynlerin yüzde 51’i çocuklarının ruhsal gelişimi konusunda ‘çok’ endişe duyduğunu belirtirken, yüzde 33’ü kısmen, yüzde 9’ü ‘çok az’ endişe duyduğunu paylaştı. Yüzde 7’si ise ‘hiç’ endişelenmediğini belirtti. Benzer şekilde, Hristiyan ebeveynlerin yüzde 80’i çocuklarının ruhsal gelişimi konusunda ‘çok’ ya da ‘kısmen’ endişe duyarken, sadece yüzde 20’si ‘çok az’ veya ‘hiç’ endişe duymadığını belirtti.

Hristiyan olmayan ebeveynlerin, çocuklarının ruhsal gelişimi konusunda en az endişe duyan grup olduğu görüldü. Buna göre sadece yüzde 27’sinin çocuklarının ruhsal gelişimi konusunda ‘çok’ endişeli olduğu görüldü. Yüzde 31’lik kısmı ise kendilerini ‘kısmen’ endişeli olarak tanımladı. Hristiyan olmayan ebeveynlerin geri kalanı, çocuklarının ruhsal gelişimi konusunda çok az (yüzde 18) endişe duyduğunu veya hiç (yüzde 25) duymadığını belirtti. 

Ayrıca, ankete katılan üç grup arasında, Hristiyanlığa göre yaşayan ebeveynlerin, çocuklarının imanlarına sadık kalması konusunda en fazla endişe duyan grup olduğu görüldü. Yüzde 58’i çocuklarının imanlarına sadık kalıp kalmayacağı konusunda ‘çok’ endişeli olduğunu belirtirken, yüzde 28’i ‘kısmen’ endişeli olduğunu paylaştı.

Kendilerini Hristiyan olarak tanımlayan ebeveynlerin yüzde 43’ü çocuklarının inançlarına sadık kalması konusunda ‘çok’ endişe duyduğunu bildirdi. Yüzde 33’ü ‘kısmen’ endişeli olduğunu söylerken, yüzde 16’sı ‘çok az’ endişe duyduğunu belirtti. Yüzde 8’i ise endişeli olmadığını dile getirdi.

Hristiyan olmayan ebeveynlerin yüzde 32’si çocuklarının inançlarını terk etmesinden ‘hiç’ endişe duymadığını belirtirken, yüzde 29’u ‘kısmen’, yüzde 26’sı ‘çok az’ endişeli olduğunu söyledi. Yüzde 13’ü ise ‘hiç’ endişe duymadığını söyledi. Genel olarak ABD’li ebeveynlerin yüzde 38’i, çocuklarının inancını terk etme konusunda ‘çok’ endişe duyduğunu söylerken, ‘kısmen’ endişeli olduğunu belirten ebeveynlerin oranı yüzde 32. Çocukları hakkında ‘çok az’ endişe duyan veya ‘hiç’ endişe duymayan ABD’li ebeveynlerin oranı yüzde 15’te kaldı.

Ankette ayrıca ebeveynlere, çocuklarının diğer çocuklarla anlamlı ilişkiler kurma becerileriyle ilgili endişe düzeyleri soruldu. ABD’li ebeveynlerin yüzde 48’i çocuklarının akranlarıyla anlamlı ilişkiler kurma becerileri konusunda ‘çok’ endişeli olduğunu söylerken, yüzde 35’i ‘kısmen’ endişe duyduğunu paylaştı. Öte yandan yüzde 11’i ‘çok az’ endişeli olduğunu belirtirken, yüzde 5’i ‘hiç’ endişe duymadığını söyledi.

Çocuklarının yaşıtlarıyla ilişki geliştirme konusundaki endişeler, inançları fark etmeksizin tüm gruplardaki ebeveynleri birleştirdi. Hristiyanlığa göre yaşayan ebeveynlerin yüzde 50’si, kendilerini Hristiyan olarak tanımlayan ebeveynlerin yüzde 43’ü ve Hristiyan olmayan ebeveynlerin yüzde 54’ü, çocuklarının arkadaş edinme becerileri konusunda ‘çok endişeli’ olduğunu paylaştı. Hristiyanlığa göre yaşayan ebeveynlerin yüzde 35’i, Hristiyan ebeveynlerin yüzde 37’si ve Hristiyan olmayan ebeveynlerin yüzde 34’ü çocuklarının arkadaş edinmesi konusunda ‘kısmen’ endişeli olduğunu belirtti. 

Hristiyanlığa göre yaşayan ebeveynlerin yüzde 11’i, kendilerini Hristiyan olarak tanımlayanların yüzde 13’ü ve Hristiyan olmayan ebeveynlerin yüzde 9’u çocuklarının sosyal yaşamları hakkında ‘çok az’ endişeli olduğunu belirtti. Öte yandan Kendilerini Hristiyan olarak tanımlayanların yüzde 7’si, Hristiyanlığa göre yaşayan ebeveynlerin yüzde 4’ü ve Hristiyan olmayanların yüzde 3’ü çocuklarının arkadaş edinme becerileri konusunda ‘hiç’ endişe duymadığını paylaştı. (CT)

İskenderun Aziz Corç Rum Ortodoks Kilisesi’nde Paskalya Kermesi

Paskalya Bayramı hazırlıkları sürerken, İskenderun Aziz Corç Rum Ortodoks Kilisesi’nde de geçtiğimiz hafta sonu “Paskalya Kermesi” düzenledi. Pazar Ayini...

Episkopos Kayyal, Pazar Vaazında: “Liderlik ve Şöhret Kilisede Değer Görmez”

Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patriği 10. Yuhanna’nın bereketi ile İskenderun’da bulunan Lübnan Dağı Peygamber İlyas Patrikhanesi...

Episkopos Kayyal, İskenderun’da Çocukları da Unutmadı

Paskalya Oruç Döneminde, Mersin ve Hatay bölgelerinde gerçekleştirilen Patrikhane Programları kapsamında, Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patriği...

Episkopos Kayyal, İskenderunlu Gençlerle Kahvaltıda Buluştu

Paskalya Oruç Döneminde, Mersin ve Hatay bölgelerinde yapılacak Patrikhane Programları kapsamında, Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patriği...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi