16 Nisan 2024 Salı

Hristiyan Kadın Katledildi

Nijerya’nın Plateau eyaletinde Fulani çobanları 27 Ağustos Cumartesi günü, kilise binasını temizleyen Hristiyan bir kadını katletti. 

Lyop Dalyop adlı kadın, akşam saatlerinde silahlı militanlar tarafından tuzağa düşürüldüğünde Bangai köyündeki Christ in Nations Kilisesi’nin (COCIN) temizliğini yapıyordu. Haziran ayında şüpheli Fulani çobanları, Chaha köyünde bir Hristiyan’ı vurarak öldürdü ve iki kişiyi de yaraladı. Militanlar kısa bir süre sonra Vwang Bölgesindeki köye saldırdı.

24 yaşındaki Stephen Gyang vurularak öldürülürken, Isaac Gyang ve COCIN’den Rev. Davou Ishaya John yaralandı. Terör örgütünün pastöre ve Gyang’a saldırdığı ve Gyang’ın kardeşi Stephen Gyang’ın yaralıları hastaneye götürmeye çalıştığı sırada vurularak öldürüldüğü bildirildi. COCIN Cemaat Hizmetleri (CCM) koordinatörü Rev. Moses Gonam, Plateau eyaletindeki saldırıların COCIN’i altı çalışanını bölgeden çekmeye zorladığını söyledi.

COCIN, bölgede artan güvensizlik nedeniyle Kyamsangi’deki çalışanlarını geri çekti. Kuzey Nijerya’daki kilise görevlilerinin çoğunun tehlike ve zulümle karşı karşıya olduğunu söyleyen Gonam, ‘‘Müjdecilerimizin çabaları ve güvensiz bir ortama rağmen hizmet etme arzuları sayesinde çalışmalarımızı sürdürmeye devam ettik’’ dedi.

Birleşik Krallık’ın Tüm Partili Parlamentolar Uluslararası Özgürlük veya İnanç Grubu’nun (APPG) yakın tarihli bir raporuna göre, Nijerya ve Sahel’de sayıları milyonları bulan ve birçok farklı soydan yüzlerce klandan oluşan Fulani militanları, genellikle katı dini kurallara bağlılar. APPG raporunda, ‘‘Boko Haram ve ISWAP ile karşılaştırılabilir bir strateji benimsiyorlar. Hristiyanları ve Hristiyan kimliğinin güçlü sembollerini hedef alma konusunda niyetlerini açıkça gösteriyorlar’’ ifadesi yer aldı.

Nijerya’daki Hristiyan liderler, Fulani çobanların Nijerya’nın Orta Kuşağı’ndaki Hristiyanlara yönelik saldırılarının ve Hristiyanların topraklarını zorla ele geçirme arzularının, sürülerini devam ettirmeyi zorlaştırdığından kaynaklandığına inandıklarını söyledi.

Open Doors’un 2022 Dünya İzleme Listesi raporuna göre Nijerya, geçen yıl (1 Ekim 2020 – 30 Eylül 2021) inançları nedeniyle öldürülen Hristiyan sayısı önceki yıla kıyasla 3.530’dan 4.650’ye yükseldi. Rapora göre, kaçırılan Hristiyanların sayısı da önceki yıla kıyasla 990’dan 2.500’e çıkarak ülkedeki en yüksek seviyeye ulaştı. Saldırıya uğrayan kilise sayısında ise 470 vakayla Çin’i takip etti. 

Nijerya, Open Doors’un Hristiyan olmanın en zor olduğu 2022 Dünya İzleme Listesi’nde 9. sıradan 7. sıraya yükseldi. (CHL)

Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nde 23 Milyon Kişinin Hayatı Tehlikede

Açlık, Yetersiz Beslenme ve Şiddet Kongo Demokratik Cumhuriyeti'ni Tehdit Ediyor Birleşmiş Milletler tarafından yapılan araştırmaya göre, Kongo Demokratik...

Hristiyan Kadın, Hapis Cezasına Çarptırıldı

İran'da Hristiyanlığı kabul eden Laleh Saati, Hristiyan kuruluşlarla ilişki kurarak ulusal güvenliği tehdit ettiği iddiasıyla iki yıl...

Episkoposlar Şiddete Son Verilmesi Çağrısında Bulundu

Ülkede yaşanan şiddetin ortasında Haiti Episkoposlar Konferansı, Hristiyanları cesaretlendirmek için bir mektup yayınladı. Mektupta Yeşaya 60:18'de yer alan...

Hristiyanlara Yönelik Saldırıların En Çok Gerçekleştiği Eyalet Açıklandı

Yeni Delhi merkezli bir insan hakları grubu olan Birleşik Hristiyan Forumu (UCF) tarafından yapılan açıklamaya göre, Hristiyanlara...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi