26 Nisan 2024 Cuma

Hristiyan ve Musevi Toplumunun Önde Gelen İsimleri, Hatay Belediye Başkanıyla Bir Araya Geldi

Savaş: “Hatay’da Binlerce Yıldır İnsanlar Komşusuna, Arkadaşına Dinini Sormadan Huzur İçinde Yaşadı”

Hatay Büyükşehir Belediyesi Afet Koordinasyon Merkezi’nde, Avrupa Baptist Kiliseleri Genel Sekreteri Alan Donaldson ve Protestan Baptist Kiliseleri Derneği Adana Şubesi üyeleri ile birlikte depremde hayatını kaybeden Antakya Yahudi Cemaatinin Başkanı Şaul Cenudioğlu’nun kardeşi Azur Cenudioğlu, Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş ile bir araya geldi.

Adana’da faaliyet gösteren ve Hatay’a da defalarca deprem yardımı getirmek için gelen Türkiye Baptist Kiliseleri Derneği Adana dernek temsilciliği ile Vaftiz Kiliseleri Vakfı üyeleri, kendi faaliyetleri hakkında bilgi verirken, bundan sonra yapılabilecek yardımlar ve acil ihtiyaçlar hakkında Başkan Lütfü Savaş’tan bilgi aldı. Protestan Baptist Kiliseleri Derneği Adana Şubesi Başkanı Meryem Çakmak görüşmede, Vaftiz Kiliseleri Vakfı Başkanı Ertan Çevik’in de yardım için yeni talepler doğrultusunda çalışmalara başlayacağını belirtti.

Görüşmede yer alan bir diğer isim ise Hatay’da binlerce kişinin ölümüne neden olan deprem felaketinde yaşamını yitiren Antakya Yahudi Cemaati Başkanı Şaul Cenudioğlu’nun kardeşi Azur Cenudioğlu’ydu. Depremde hayatını eşiyle birlikte kaybeden Şaul Cenudioğlu, genel yaş ortalaması 60-70 civarında olan ve 16-17 kişiden oluşan Antakya Yahudi toplumunu ayakta tutmak için uğraş veriyordu. Kardeşi Azur Cenudioğlu, Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş’a Antakya’da kalan son Yahudi’nin kendisi olduğunu belirtirken; “Depremle birlikte topluluk son buldu. Milattan önce 300’den bugüne kadar buradaydık, Antakya’nın önemi bizim için bambaşkaydı” dedi.

Başkan Lütfü Savaş da görüşmede farklı din ve etnik kökene mensup insanların yaşadığı Hatay’ın renkli yapısını, birliğini, beraberliğini ve kardeşlik bağının altını çizerken; “Depremin ilk anından itibaren enkaz altına kalanlar ile yardım çalışmalarına katılan insanlar birbirlerine dinini ırkını sormadı. Tek amaç yardımlaşma ve dayanışmaydı. Hatay’da binlerce yıldır insanlar komşusuna, arkadaşına dinini sormadan huzur içinde yaşadı, birbirlerinin dini bayramlarını kutladı. Antakya öyle bir yer ki ilk kilise ilk cami burada inşa edildi. Hatta Müslümanlar ilk camilerine Antakya’da Hristiyanlığı kabul eden ilk kişi olan Habib-i Neccar’ın adını verdi” dedi.

“Antakya’nın Güzelliği Birlikte Yaşamamızdan Kaynaklanıyor”

Yahudi Toplumunun Antakya’nın bir parçası olduğunu belirten Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş sözlerini şöyle tamamladı;“Antakya’nın güzelliği farklı dinlere inanan bizlerin birlikte yaşamasından kaynaklanıyor. Yahudi cemaatinin de bu nedenle mutlaka burada olması gerekiyor. Bunun için de ne yapılması gerekiyorsa elimizden geldiğince yapacağımızdan kimsenin şüphesi olmasın.” (SAT-7 Türk/İlyas Edip TERBİYELİ-İskenderun)

24 Nisan Anma Töreni, Kutsal Sunu Ayini ile Gerçekleştirildi

24 Nisan anma Surp Badarak'ı (Kutsal Sunu Ayini) Kuzguncuk Surp Krikor Lusavoriç Kilisesi'nde sunuldu. Türkiye Ermenileri Patriği...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 24 Nisan Vesilesiyle Yayınladığı Mesaj

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkiye Ermenileri Patrikliği ve Ermeni toplumuna gönderdiği 24 Nisan taziye mesajı, bugün İstanbul Kuzguncuk Surp...

Türkiye Ermenileri Patrik Sahak II’nin 24 Nisan Anması Mesajı

Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, 24 Nisan anması için bir mesaj yayınladı. Bugün 24 Nisan. Bu...

Hindistan’da Şifa için Dua Edilmesi Yasaklandı

Hindistan'ın Assam eyaletinde hastaların şifa bulması için dua edilmesi yasaklandı. Karar, Hristiyanlar tarafından endişeyle karşılandı. 2024 tarihli yasa...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi