29 Mart 2024 Cuma

Hristiyanlar Ağır Saldırı Altında

Nijerya’nın Güney Kaduna kentinde Hristiyan topluluklarına yönelik düzenlenen ağır saldırılarda 20’den fazla kişi hayatını kaybetti.

İsyancıların saldırıya başladığında Hristiyanların ibadet hizmetini yeni bitirdiğini bildiren görgü tanığı, ‘‘Bölge, ağır silahlı saldırılara maruz kalıyor. Yirmi beş kişi hayatını kaybederken 100’den fazla ev yandı. Saldırı akşam saatlerinde gerçekleşti ve ordunun herhangi bir müdahalesi olmadı’’ dedi. 

Toplam yaralı sayısı henüz açıklanmadı. Bölge Başkanı Joshua Kokaya, 20’den fazla kişinin hayatını kaybettiğini ve çok sayıda evin yakıldığını doğruladı. Başka bir görgü tanığı, kayıp sayısının henüz belirlenmediğini söyleyerek, ‘‘Saklanıyoruz, kilisemiz ve evlerimiz yandı. Dışarıda uyumak zorundayız’’ dedi. 

Güney Kaduna, Fulani çobanları, Boko Haram ve ISWAP militanlarının saldırılarına maruz kalıyor. Bir ICC kaynağı, ‘‘Lütfen Kagoro için dua edin. Militanlar evleri yaktı ve Hristiyanları katletti. Yetersiz kalan ordu olay yerini terk etti. Güney Kaduna’da Hristiyanlığın merkezi olan Kagoro için çok endişeliyiz’’ dedi.

Silahla yaralanan 11 kişi hastaneye kaldırıldı. Görgü tanıkları, yaralılardan birinin kısa bir süre sonra hayatını kaybettiğini, durumu kritik bir yaralının ise Jos Üniversitesi Eğitim Hastanesine sevk edildiğini söyledi.

Hayatta kalmayı başaran yaralılardan biri, ‘‘Silah sesleri duyan eşim geceyi başka bir yerde geçirmemiz gerektiğini söyledi. Dışarı çıktığımda ‘‘Fulani militanları geldi’’ diye bağıran kadınlar gördüm. Kadınlardan ikisi kendileriyle gelmemi istedi. Bir süre sonra silah sesleri duydum. Koştum ve elimden geleni yapmaya çalıştım, ancak yorgunluktan düştüm’’ dedi. Vurulan James, tedavisinin ardından hayatta kalmayı başardı.

Uluslararası Hristiyan Kurumu (ICC), 2021’de Hristiyanların en çok zulüm gördüğü ülke olarak Nijerya’yı belirledi. Terör örgütlerinin saldırıları ve hükümetin kayıtsızlığı nedeniyle on binlerce insan öldürüldü ve milyonlarca insan yerinden edildi.

ICC Başkanı Jeff King, ‘‘Nijerya’nın Orta Kuşağı’ndaki Hristiyanlar, 20 yıldır soykırıma maruz kalıyor. Nijerya hükümeti, saldırıları önleme adına hiçbir eylemde bulunmuyor. Hristiyanların görevlendirilmediği ordu, polis ve istihbarat teşkilatlarının saldırılara tepkisiz kalması dünya genelinde sorgulanmaya başlandı. Herkes ‘Nijerya hükümeti bu saldırılara ortak mı?’ diye sorgulamaya başladı’’ dedi. (persecution)

Bin Yıllık Kilise Yok Olma Tehlikesiyle Karşı Karşıya

UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde bulunan Kayseri'deki Koramaz Vadisi’ndeki en eski kaya oyma dini yapısı olan Beşaret...

DİSK-AR’a Göre Türkiye İşsizlikte Avrupa Şampiyonu

TÜİK verilerine Türkiye'de işsizlik oranı yüzde 9,4 oldu TÜİK Hanehalkı İşgücü Araştırması sonuçlarına göre; 15 ve daha yukarı...

Krizma Kutsaması İskenderun Katedrali’nde Gerçekleştirildi

İskenderun Müjdeleme Katolik Katedrali'nde, her yıl gerçekleştirilen ‘Yağların Kutsanması’ Ayini, kutsal hafta içerisinde gerçekleştirildi. Rahiplerin yeminlerini tazelediği...

Vakıfköy’de Palmiye Pazarı Ayin ile Kutlandı

"Dzağgazart" (Palmiye Pazarı) Rab İsa Mesih'in Yeruşalim'e Giriş Yortusu, Vakıfköy'de de Surp Badarak ayini ile kutlandı.  24 Mart...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi