20 Nisan 2024 Cumartesi

Hristiyanlığın Artışı Ateizmi Bastırdı

“Evrensel Hristiyanlığın Durumu” adlı yeni bir araştırmanın sonucuna göre, dünyadaki Hristiyan nüfusunun ateizme ve agnostikliğe nazaran daha hızlı arttığı gözlemlendi. 

Araştırmaların sonucunda tüm verilerin derlendiği “Evrensel Hristiyanlığın Durumu” adlı rapor, 2019 yılının ortalarında Hristiyan nüfusunun 2,5 milyara ulaştığını gösterdi. Bu sayı, 2000 yılındaki veriler ile karşılaştırıldığında Hristiyanlığın 1,98 milyar kadar arttığı, 1970 yılı ile karşılaştırıldığında ise (1,2milyar) iki katına çıktığı tespit edildi. 

Rapora göre; Hristiyanlık, tüm dünya genelinde her yıl %1,27 oranında büyüyor, böyle bir yüzde hızı yıllık nüfus artışını (% 1,20) bile geride bırakıyor.

Hristiyanlık en çok, Afrika’da (%2,37), Asya’da (%2,79) ve Latin Amerika’da (%2,29) artış göstermektedir. 

Yapılan karşılaştırmalara göre; 1970 yılında 165 milyon olan dünya genelindeki ateistlerin sayısı, 2000 yılında 137 milyona düşmüş, 2019 yılının ortalarında ise 1 milyon daha artarak 138 milyona ulaşmıştır. 

Ateizmdeki yıllık artış (%0,04) genel nüfus artışından daha az olduğundan, dünya çapındaki ateist sayısının 2025’te 132 milyona düşmesi öngörülüyor. Rapora göre, dünyadaki agnostiklerin sayısı da çarpıcı bir şekilde düşmeye devam ediyor. 

“Evrensel Hristiyanlığın Durumu” adlı rapor Gordon-Conwell İlahiyat Semineri’e bağılı olarak Uluslararası Hristiyanlık Araştırma Merkezi tarafından hazırlanmaktadır. 

Bu ay Pew Araştırma Merkezi’nde yapılan bir araştırmada, kendini Hristiyan olarak sayan yetişkin Amerikalıların sayısı %77’den %65’e düşerken, kendilerini ateist ve agnostik olarak sayanların sayısı %17’den %26’ya yükseldi. 

“Evrensel Hristiyanlığın Durumu” adlı raporun verileri ise bunu tam tersini göstermektedir. 

Rapora göre; Dünya genelindeki agnostiklerin nüfusu 2019 yılında 716 milyon olmasına rağmen 2025 yılına kadar sayılarının 707 milyona düşeceği tahmin ediliyor. Bu yıl 854 milyona ulaşan ateistlerin ise genel verilerin yüzdesi ve artış hızı ile karşılaştırıldığında 2025 yılına 839 milyona düşmesi bekleniyor.

Hristiyan nüfusunun artışı biraz da çoğalmaya başladıkları ülkelerin düzen ve politik durumuna bağılıdır. Örneğin, Afrika (119 milyon) ve Asya’daki (160 milyon) Hristiyan nüfusu Kuzey Amerika’dan (100 milyon) çok daha fazladır. 

Hristiyan mezheplerinin arasındaki artış hızına bakacak olursak: Evanjelizm (%2,19) ve Pentekostalizm’in (%2,26)Protestanlık (% 1,61) ve Katoliklikten (% 1,02) daha hızlı büyüdüğünü görüyoruz. Hristiyanlıkla ilgili bunca olumlu verilere rağmen, rapora göre dini inancın gelişimi büyük şehirlerde küçük yerleşimlere nazaran çok daha düşük. Dünyanın genel nüfus yüzdesi her yıl 2,15 oranında büyüyor, bu oran şehirlerdeki Hristiyanlığın büyüme oranı olan 1,58’den çok daha fazladır. (cnl.news/O.D)

Episkopos Kayyal, İskenderun’da Kadının Hristiyanlıktaki Rolünü Anlattı

Paskalya Oruç Döneminde, Mersin ve Hatay bölgelerinde yapılacak Patrikhane Programları kapsamında, Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patriği...

Nepal’de Dört Hristiyan Yargılanıyor

Nepal'in doğusundaki Madhesh eyaletinde dört Hristiyan, halkı din değiştirmeye zorladığı iddiasıyla yargılanıyor. İnanlılar, 10 Mart'ta Kolhabi kasabasında Hristiyan...

Hong Kong Katolik Kilisesi Tedirgin

Çin Halk Cumhuriyeti'nde kabul edilen yeni güvenlik yasası nedeniyle Hong Kong'taki Katolikler arasında endişe hakim. Milli Güvenlik...

Irak’ta Çay Evi Umut Veriyor

IŞİD 2014 yılında Irak'ın Ninova Eyaleti'nde bulunan Karakuş'u işgal etmeden önce Najeeb adlı Hristiyan, çay evi işletiyordu....

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi