24 Nisan 2024 Çarşamba

Hristiyanlığın Hawaii Halkı Üzerindeki Etkisi

Hristiyan halkları, iman gücünün insanların hayatını ve hatta kültürünü değiştirebileceğine inanırlar. Bunun en güzel örneğini Hawaii Adaları’nda yaşandığı tarih sayfalarında belirtiliyor.

Misyonerler, İsa’nın müjdesini anlatmak için Hawaii topraklarına 1819 yılında geldiklerinde Hawaiililer o dönemlerde farklı adalar ile sürekli mücadele içinde olan savaşçı bir toplumdu. Putperest inançlarından dolayı volkan patlamalarından sonra tanrıça olarak benimsedikleri putperest Kapu’yu yatıştırmak için insanları kurban ediyorlardı.

Amerika’dan 23 Kasım 1819 yılında 4 kişilik bir grup Hawaii’ye geldi. Onlar geldiğinde Hawaii halkı inanç konusunda boşluktaydı. Adaya gelenlerden biri Hawaii asıllı bir misyonerdi ve Kapu’nun son bulduğunu yeni öğreniyordu. Hemen orada gemilerinin içinde tanrıya Kapu’dan kurtuldukları için şükrediyorlardı. Bu misyonerlerin çabaları ve Amerikan büyükelçisinin desteğiyle 16 Ocak 1893’te bağımsız Hawaii Krallığı, Amerika tarafından devrildi ve Hawaii Amerikan bayrağındaki 50.yıldız oldu.

Hawaii halkı, kralın ölümünden sonra büyük bir kaosun içine düştü. Zaten Kapular da nerdeyse tamamen ortadan kalkmış bir haldeydi ve misyonerler Kapu yerine halka yeni bir inanç sunmuşlardı. Üstelik bir kilise bile inşa edildi. Aslında yerel halk kiliseye pek gelmiyordu, gelenler de oraya ilahi dinlemeye geliyordu. Fakat büyük şeflerinin Hristiyanlığı kabul etmesiyle birlikte halk yavaş yavaş Hristiyanlığı benimsemeye başladı.

Misyonerlerin bir sonraki adımı yerli halka İncil’i okumayı sağlamaktı. Ne yazık ki, Hawaii’nin kendine ait bir yazı dili yoktu ve Avrupalı misyonerler bu topraklara Hristiyanlığı yaymak için geldiklerinde Latin alfabesiyle kendi Hawaii yazılarını üreterek İncil’i Hawaii diline tercüme ettiler.

Kral 2. Yamehama’nın ölümünden sonra Kraliçe, Kapu’nun yerine Hristiyanlığı seçmiş ve halk da bunu kabullenmek zorunda kalmış. Kraliçe, ağır bir hastalığa yakalanmış ve günlerce yatakta kalmış. Yeni inançlarına uygun dualar edilmiş ve şifa bulmuş. Kraliçe’nin iyileşmesi, halkın Hristiyanlığı kabullenmesinde büyük etkisi yaratmış.

Misyonerlerin adaya gelişinden 25 yıl sonra Hawaii halkı okuma yazmayı hemen öğrenmiş, hatta o dönemin en fazla okuryazar ülkesi haline geldiler. Hawaii’deki misyonerler ise zamanla yerli halkla müjdeyi yaymak için Pasifik Adaları’na ve Oregon’a seferler düzenlemeye başladılar.

Hawaii halkı İncil ile tanıştıktan sonra eskisi gibi savaşmak yerine, aralarındaki sorunları en doğru şekilde çözümleyen nazik insanlar haline geldiler.(Olga Daşcinscaia)

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 24 Nisan Vesilesiyle Yayınladığı Mesaj

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkiye Ermenileri Patrikliği ve Ermeni toplumuna gönderdiği 24 Nisan taziye mesajı, bugün İstanbul Kuzguncuk Surp...

Türkiye Ermenileri Patrik Sahak II’nin 24 Nisan Anması Mesajı

Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, 24 Nisan anması için bir mesaj yayınladı. Bugün 24 Nisan. Bu...

Hindistan’da Şifa için Dua Edilmesi Yasaklandı

Hindistan'ın Assam eyaletinde hastaların şifa bulması için dua edilmesi yasaklandı. Karar, Hristiyanlar tarafından endişeyle karşılandı. 2024 tarihli yasa...

Ermeni Kiliselerinde Kırmızı Pazar Haftası

Ermeni Kiliselerinde "Garmir Giragi" (Kırmızı Pazar) haftası kutlandı. Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, Samatya Surp Kevork...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi