20 Nisan 2024 Cumartesi

Hristiyanlık Orta Doğu’da Yok Olmak Üzere

Ortodoks Kilisesi önderleri uyarıyor. Hristiyanlık, Suriye, Lübnan ve Irak’ta yok olmak üzere.

Kıdemli bir Ortodoks Kilise önderine göre, Hristiyanlığın doğum yeri olan Orta Doğu’daki ülkelerde yok olmakla karşı karşıya kaldı.

Radikal grupların saldırıları altında kalan Irak’ta Hristiyanlığın azalması ile ilgili tekrarlanan uyarılar yapılmıştı. 2003 yılından beri her on Hristiyan’dan sekizi Irak ‘ı terk ettiği belirtiliyor.

Ancak Süryani Ortodoks Kilisesi Patriği Moran Mor Ignatius Efram II, şimdi bile Hristiyanlığın Suriye ve Lübnan’da da yok olma riskiyle kaşı karşıya olduğu uyarısında bulundu.

Türkiye’de son yüz yıl içerisinde Hristiyan sayısında 3.5 milyondan 150 bine büyük bir düşüş  yaşadığını belirten Patrik, aynı şekilde Suriye ve Lübnan’da da olabileceği yönünde uyarılarda bulundu.

Dünya çapında Hristiyanlara acil yardım ve manevi destek sağlayan Katolik bir hayır kurumu olan Muhtaç Kiliselere Yardım’dan John Pontifex’e konuşan Patrik Efram, “Korkarım Hristiyanlık Suriye ve Irak’ta olduğu gibi  Lübnan’da da tükenmek üzere” açıklamasında bulundu.

Suriye’de Hristiyanların yarısı ya ülkeden çıkarıldı ya da yurtdışına kaçtı. Çoğu da korkunç bir fakirliğin yaşandığı Lübnan’a kaçıyor.

Kilisesinde dünya çapında beş milyon kadar üyesi bulunan Patrik aynı zamanda Avrupa’daki önderleri, ülkelerine Batı değerlerini reddederek şeriat kanunlarının uygulanmasını isteyen radikallerin girmesine engel olmaya çağırdı.

“Aşırılaşmış ideolojiden kaçınabilmek için Avrupa’ya gelenleri ayırmanın bir yolu olmalı. Bunun nasıl olması gerektiğini biliyorum ama bu gerekli ve barış sever ve yasalara saygılı olanların haklarını ihlal etmeden bir şekilde yapıması gerekiyor.” dedi.

“Ve bir de Avrupa’dan Suriye ya da diğer yerlere cihada katılmaya gidip ülkelerine geri dönenler var. Avrupa buna hazır olmalı.”

Süryani Patrik Efram, Kasım ayında Londra’da gerçekleşecek olan Dünya’da Dinlere Özgürlük  hayır kurumunun İngiltere’deki lansmanında onur konuğu olacak.

Çinli Adamın Mülteci Statüsü Sahte Zulüm İddiaları Nedeniyle İptal Edildi

2016 yılında İsa Mesih'i kabul eden ve yeraltı kilisesine katılan Çinli bir Hristiyan'ın 'mülteci' statüsü Yeni Zelanda...

Episkopos Kayyal, İskenderun’da Kadının Hristiyanlıktaki Rolünü Anlattı

Paskalya Oruç Döneminde, Mersin ve Hatay bölgelerinde yapılacak Patrikhane Programları kapsamında, Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patriği...

Nepal’de Dört Hristiyan Yargılanıyor

Nepal'in doğusundaki Madhesh eyaletinde dört Hristiyan, halkı din değiştirmeye zorladığı iddiasıyla yargılanıyor. İnanlılar, 10 Mart'ta Kolhabi kasabasında Hristiyan...

Hong Kong Katolik Kilisesi Tedirgin

Çin Halk Cumhuriyeti'nde kabul edilen yeni güvenlik yasası nedeniyle Hong Kong'taki Katolikler arasında endişe hakim. Milli Güvenlik...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi