24 Nisan 2024 Çarşamba

Hristiyanlıkla ilgili internet uzantılarına itiraz

Suudi Arabistan Bilgi ve İletişim Teknolojisi Ajansı (CITC), aralarında *.bible (Kutsal Kitap) ve *.catholic (Katolik) gibi uzantıların da bulunduğu bir dizi internet alanına itirazda bulundu.

Haziranda muhtemel alan adlarının duyurulmasının ardından tahsisli sayı ve isimleri denetleyen ICANN adlı kuruluş, her bir alan adına yorum yapılması için topluma bir fırsat sundu. CITC adlı Suuudi Arabistan şirketi ise bu alan adlarının çoğuna itiraz etti.  Şirketin itiraz etmesindeki başlıca sebep *.bible isminin kiliseler arasında anlaşmazlık çıkarabileceğiydi. Örneğin Protestanlar 66 kitaptan oluşan bir Kutsal Kitap kullanırken, Etiyopya Ortadoks Kilisesi’nin kullandığı Kutsal Kitap 81 ayrı kitaptan oluşuyor. Benzer şekilde Protestanlar, Roma Katolik ve Doğu Ortodoks Kilisesi’nin kullandığı bazı kitapları kanonik olarak değerlendirmiyor.

CITC yaptığı açıklamalarda dinler ve mezhepler arasında Kutsal Kitap’la ilgili anlaşmazlıkların bulunduğunu, böyle internet alan adlarının kullanılmasının dünya çapında bir çok insanın gücenmesine yol açacağını ileri sürdü.

CITC, *.bible uzantısına ek olarak  *.catholic alan adının kullanılmasına da itiraz etti. Öne sürdükleri gerekçe “katolik” teriminin sadece Roma Katolik anlamına gelmediği, tüm dünya çapındaki Hristiyanları tanımlarken bu terimin kullanılmasıydı. Davacı şirket ayrıca .islam alan adının da kullanılmasının engellenmesini talep etti. CITC Bu ismin dünya çapındaki çoğu, hatta tüm Müslüman toplumunu yansıtamayacağı görüşünde.

CITC, dinsel içerikli alan adlarının saygın dini topluluk üyeleri tarafından değerlendirilmesi gerektiğine, eğer bu durum sağlanamıyorsa da dini içerikli alan adlarının kullanılmasının yasaklanmasının doğru olacağına inanıyor. (Christian Post) (MÇ)

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 24 Nisan Vesilesiyle Yayınladığı Mesaj

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkiye Ermenileri Patrikliği ve Ermeni toplumuna gönderdiği 24 Nisan taziye mesajı, bugün İstanbul Kuzguncuk Surp...

Türkiye Ermenileri Patrik Sahak II’nin 24 Nisan Anması Mesajı

Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, 24 Nisan anması için bir mesaj yayınladı. Bugün 24 Nisan. Bu...

Hindistan’da Şifa için Dua Edilmesi Yasaklandı

Hindistan'ın Assam eyaletinde hastaların şifa bulması için dua edilmesi yasaklandı. Karar, Hristiyanlar tarafından endişeyle karşılandı. 2024 tarihli yasa...

Ermeni Kiliselerinde Kırmızı Pazar Haftası

Ermeni Kiliselerinde "Garmir Giragi" (Kırmızı Pazar) haftası kutlandı. Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, Samatya Surp Kevork...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi