19 Nisan 2024 Cuma

Hurmüz ve Şimuni Diril İçin Cumhurbaşkanlığı’na Soru Önergesi

Şırnak’ın Beytüşşebap ilçesine bağlı Süryani köyü Mehre’de (Kovankaya) yaşayan 72 yaşındaki Hurmüz ve 65 yaşındaki Şimuni Diril’in geçtiğimiz yıl 11 Ocak’ta kaybolmuştu. Keldani çiftten Şimuni Diril’in cansız bedenini kaybolduktan 70 gün sonra 20 Mart 2020’de köye yaklaşık 800 metre uzaklıkta, çocukları tarafından ölü olarak bulunmuştu. 72 yaşındaki Hurmüz Diril’in akıbeti ise hâlâ bilinmiyor.

Şırnak’ın Beytüşşebap’a bağlı Süryani köyü Mehre’de (Kovankaya) yaşayan ve 11 Ocak 2020’de eşi Şimuni Diril ile birlikte kaybolan Hurmüz Diril’den 405 gündür haber alınamıyor. 

Keldani çiftten Şimuni Diril’in cansız bedenini kaybolduktan 70 gün sonra 20 Mart 2020’de oğlu Kemal Diril tarafından evlerine 800 metre uzaklıkta dere kenarında bulunmuştu.

İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm, bir yıldır kendisinden haber alınamayan Hurmüz Diril ve öldürülen Şimoni Diril’e ilişkin Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Fuat Oktay’ın yanıtlaması talebiyle önerge verdi. Önergede, Diril çiftinin dosyasına getirilen gizlilik kararını hatırlatan Gülüm, gizlilik kararı nedeniyle ailenin bilgi edinemediğini söyledi.

Züleyha Gülüm’ün, Fuat Oktay’a yönelttiği sorular şöyle:

  • Hürmüz Diril ve Şimuni Diril kim/kimler tarafından kaçırılmıştır? Şimuni Diril cinayetine ve kaçırma olayına ilişkin kamuoyuna neden açıklama yapılmıyor?
  • Kaçırma olayının yaşanmasından kısa bir süre sonra savcılık tarafından soruşturmaya gizlilik kararı getirilmesinin gerekçesi nedir?
  • Bir yılı aşkın süredir kayıp olan Hürmüz Diril’in akıbeti nedir? Bulunması için arama çalışmaları yapılmakta mıdır?
  • 20 Mart 2020 tarihinde cansız bedenine ulaşılan Şimuni Diril cinayetine ilişkin soruşturma ne aşamadadır? Söz konusu cinayet neden aydınlatılmıyor?
  • Cansız bedenine ulaşılan Şimuni Diril’in sırtında bir kurşun izi olmasına rağmen bunun adli tıp raporunda yer almadığı doğru mudur? Buna ilişkin bir araştırma yapılacak mıdır?
  • Yaşanan kaçırma ve söz konusu cinayetin üzerinden bunca zaman geçmesine rağmen Hürmüz Diril’in bulunamaması ve Şimuni Diril cinayetinin aydınlatılamamasının nedeni ilgili devlet kurumlarının ihmali ve yetersiz çalışmaları mıdır? Buna ilişkin bir denetleme yapacak mısınız?

Irak Hıristiyan Yardım Konseyi (Iraqi Christian Relief Cuncil), bir yıldır kayıp olan Hurmüz Diril’in bulunması ve Şimuni Diril’in ölümünün aydınlatılması için adalet çağrısında bulunulan 12 dilde seslendirilmiş bir video yayımladı.

Fransa, Belçika, ABD, İsveç, Avustralya ve Irak’tan 32 Süryani, Keldani Asuri kurumu, Hurmüz Diril’in bulunması ve eşi Şimuni Diril’in ölümünün aydınlatılması için Adalet Bakanı Abdulhamit Gül’e ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya 28 Ocak’ta mektup gönderdiler.

Adalet ve İçişleri Bakanlığı’nı göreve çağıran kurumlar, Hurmüz Diril’in bulunması talep ettiler:

  • Adalet Bakanlığı’nı mağdurların yaşam hakkına saygı duymak adına savcıları harekete geçirmeye, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin 2. maddesinden doğan usul gerekliliklerine saygı göstermeye ve bu kötü niyetli fiilleri işleyen failleri yargı önün çıkarmaya çağırıyoruz.
  • Adalet Bakanlığı’nı Şimuni Diril’in İstanbul Adli Tıp Kurumu tarafından hazırlanan otopsi raporundaki usule ilişkin kusurları soruşturmaya çağırıyoruz. Ayrıca otopsi raporunun tamamının çocuklarının ve avukatlarının erişimine açılmasını talep ediyoruz.
  • İçişleri Bakanlığı’nı Hurmüz Diril’in akıbetine ilişkin ciddi bir soruşturma başlatmaya, hayatta olup olmadığını ve bir kaçırılma veya cinayet mağduru olup olmadığını tespit etmeye çağırıyoruz. (Bianet)

Episkopos Kayyal, İskenderun’da Kadının Hristiyanlıktaki Rolünü Anlattı

Paskalya Oruç Döneminde, Mersin ve Hatay bölgelerinde yapılacak Patrikhane Programları kapsamında, Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patriği...

Nepal’de Dört Hristiyan Yargılanıyor

Nepal'in doğusundaki Madhesh eyaletinde dört Hristiyan, halkı din değiştirmeye zorladığı iddiasıyla yargılanıyor. İnanlılar, 10 Mart'ta Kolhabi kasabasında Hristiyan...

Hong Kong Katolik Kilisesi Tedirgin

Çin Halk Cumhuriyeti'nde kabul edilen yeni güvenlik yasası nedeniyle Hong Kong'taki Katolikler arasında endişe hakim. Milli Güvenlik...

Irak’ta Çay Evi Umut Veriyor

IŞİD 2014 yılında Irak'ın Ninova Eyaleti'nde bulunan Karakuş'u işgal etmeden önce Najeeb adlı Hristiyan, çay evi işletiyordu....

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi