19 Mart 2024 Salı

IKBY Başbakanı Neçirvan Barzani ile görüşen Papa: “Kürt bölgesindeki birlikte yaşam kültürü her türlü övgüyü hak ediyor”

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başbakanı Neçirvan Barzani’nin, Papa Franciscus ile Vatikan’da bir araya geldiği bildirildi. IKBY hükümetinin resmi sitesinde yayımlanan açıklamada, Barzani ile Papa’nın, Kürt bölgesi ve Irak’ın genelindeki son durumu ele aldıkları kaydedildi.

Açıklamada görüşmedeki konuşmasına yer verilen Barzani, Kürt bölgesindeki birlikte yaşam kültürüne dikkati çekerek, “IŞİD teröristlerinin, Musul, Şengal ve Irak’ın diğer bölgelerine saldırması nedeniyle her etnik ve dini gruptan insanlar, evlerini ve yurtlarını terk etmek zorunda kaldı. Hristiyanlar, Yezidiler, Müslümanlar ve diğer unsurlar zulme uğradı. Evlerini terk eden bu insanlar Kürdistan bölgesine sığındı. Kürdistan bölgesi de hiçbir şekilde ayırım yapmadan kardeşlerine kucağını açtı. Hükümetimiz sığınmacılara yardım etme noktasında elinden geleni esirgememiştir” ifadelerini kullandı.

Barzani, sayıları yüksek olan sığınmacılar nedeniyle Kürt bölgesinin yükünün çok ağır olduğunu belirterek, Papa’dan dünya devletlerine ve uluslararası kamuoyuna yardım yapılması için çağrıda bulunmasını istedi.

Papa Francis de “Kürdistan bölgesi, hükümeti ve halkına ayırım gözetmeden sığınmacılara yaptıkları yardımlar” nedeniyle teşekkür ederek, barzani papa ettiğini vurguladı. Kürt yönetiminin ve Peşmerge güçlerinin terörizmle mücadelede çok önemli bir rol oynadığına işaret eden Papa, bölgedeki halkın da bu sayede korunduğunu dile getirdi.

Öte yandan Neçirvan Barzani, temasları kapsamında Vatikan Dışişleri Bakanı Paul Richard Gallagher ile görüştü. Barzani ile Gallagher arasındaki görüşmede Irak’taki sığınmacıların durumu ve yapılacak yardımlara ilişkin konuların ele alındığı belirtildi. Barzani’ye Vatikan ziyaretinde Başbakan Yardımcısı Kubat Talabani, Din İşleri Bakanı Kemal Müslüm, Dış İlişkiler Sorumlusu Felah Mustafa ve Hükümet Sözcüsü Sefin Dizayi eşlik etti.

Ermeni Kilisesi, Surp Krikor Lusavoriç Yortusu’nu Kutladı

Ermeni Kilisesi, İman Atası Surp Krikor Lusavoriç'in, İsa Mesih'e olan imanı uğruna Khor Virab'a (Derin Kuyu) Atılışı...

İskenderun’da Paskalya Öncesi Et Orucu Başladı

İskenderunlu Ortodokslar, geçtiğimiz hafta sonu ‘Et Karnavalı-Merfağ’ gerçekleştirerek, Paskalya öncesinde et orucuna başladı. Bu hafta sonu ise Peynir Karnavalı...

Papaz Aleksandır Çıkırık, Ölüm Yıl Dönümünde Anıldı

Edirne'de geçen yıl 17 Mart'ta geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybeden Bulgar Ortodoks Sveti Georgi Kilisesi papazı Aleksandır Çıkırık, ölümünün...

Şiddetli Yağış ve Sel, 6 Binden Fazla Yerinden Edilmiş Aileyi Etkiledi

Yemen'in orta kesimlerindeki Marib şehrinde şiddetli yağış ve selden 6 bin yerinden edilmiş ailenin etkilendiği duyuruldu. Yemen hükümetine...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi